Connect with us

Hoaxmelding

FRAUDE

‘Droomvakanties’ geeft nogmaals een dure reis weg (FRAUDE) – 2018

Je moet het toegeven. De beheerder van de nep-winpagina Droomvakanties heeft een briljant concept bedacht: je looft een ongelooflijke prijs uit, zegt dat de winnaar deze niet kan accepteren of in het buitenland woont en looft hem doodleuk opnieuw uit. Tienduizenden trappen er in, verblind door hebberigheid. Want een reis van duizenden euro’s winnen, alleen door een berichtje te delen, dat wil iedereen wel. Het is echter nep

Achtergrond

En daar zit ook het addertje. Want waarom zou een Facebookpagina zo’n dure reis weggeven? Deze pagina Droomvakanties vertegenwoordigt geen bedrijf. Zelfs echte reisbureaus geven niet dergelijke prijzen weg. Waarom looft Droomvakanties dan zo’n prijs uit? De pagina bestaat net een paar weken, er staat verder geen info of andere berichten op en heeft ‘maar’ 6000 volgers. En waarom is er een pagina Droomvakantie die er vrijwel hetzelfde uitziet?

Ter vergelijking: de pagina van bijvoorbeeld D-Reizen vermeldt contactgegevens, bestaat al jaren en heeft 73.000 likes. De hoogste prijs die ze weggeven (niet voor likes) is €500,-. Verder maakt D-Reizen uiteraard veel reclame op hun pagina… voor D-Reizen. Droomvakanties doet niets van dat alles maar belooft alleen een vakantie van duizenden euro’s per persoon. Ter indicatie:  een all-inclusive reis naar Bora Bora kost tot wel 1000 euro per dag per persoon.

Veel mensen die meedoen weten wel dat het nep is maar menen dat het geen kwaad kan zo’n actie te delen en de tijdlijn van hun vrienden te spammen. Maar door te delen van deze (letterlijk) kansloze actie wordt ook hoop gewekt bij mensen die echt geloven dat er iets te winnen valt.

Het doel van deze Droomvakanties-pagina’s is natuurlijk simpel: met nepacties zoveel mogelijk likes binnenhalen. Pagina’s met veel likes zijn geld waard. Gewetenloze like-farmers leiden mensen om de tuin met valse beloftes en nepprijzen. Het makkelijkst te herkennen zijn de like-farmers aan het ontbreken van bedrijfsinformatie. Alleen een echt bedrijf geeft prijzen weg.

Nep-winacties zijn erg populair. Nog steeds worden de valse KLM-acties veel gedeeld. Nee, je krijgt geen 500 euro als je een enquête invult. Je bent wel al je persoonlijke gegevens kwijt aan criminelen en bovendien een doelwit voor spammers.

Het rapporteren van dergelijke valse acties bij Facebook is helaas vrijwel kansloos. Hoewel de regels van Facebook met voeten worden getreden grijpt men vrijwel nooit in. Des te belangrijker om zelf goed uit te kijken. Facebook beschermt de gebruikers niet tegen dit soort zwendel.

Advies

Deel geen winacties die overduidelijk nep zijn. Deelnemen is zinloos en geeft overlast.

Meer lezen / bronnen

http://www.silktravel.nl/reisaanbod/accommodatie/frans-polynesie/bora-bora/four-seasons-resort-bora-bora
https://www.facebook.com/dreizenvakanties/
https://www.hoaxmelding.nl/scam/klm-geeft-tickets-weg/

Klik hier voor dit bericht op Facebook (januari 2018) en hier (augustus 2018)

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

12271 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top