Connect with us

Hoaxmelding

FRAUDE

EasyJet geeft gratis 2 tickets weg aan iedereen

Vliegtuigmaatschappijen geven wel eens tickets weg. Easyjet is in een wel erg jolige stemming en geeft maar liefst 2 gratis tickets aan iedereen! En je hoeft alleen maar naar een vreemde website te gaan en in te stemmen met het ontvangen van allerlei reclame. Maar een maatschappij die iedereen gratis tickets geeft is snel failliet. Oftewel: het verhaal is nep, een scam!

Achtergrond

Criminelen misbruiken graag namen van grote bekende bedrijven om mensen te misleiden. De KLM is een bekende maatschappij en voor veel mensen een betrouwbare naam. De KLM wordt al jaren gebruikt voor misleiding en oplichting. Maar ook EasyJet en andere maatschappijen zijn regelmatig doelwit. De criminelen hebben het voorzien op je persoonlijke gegevens. Vandaar dat je via allerlei enquetes, quizzen en like- en deelhandelingen uiteindelijk NIETS krijgt. Maar de organisatoren van deze oplichting weten dan wel alles van jou. Volgens deze oplichters kan iedereen twee gratis tickets krijgen.

easyJet geeft gratis tickets weg aan iedereen om zijn nieuwe routes te promoten.
Vraag hier je tickets aan – Max 2 per persoon

Als je op de link in zo’n bericht klikt, word je gevraagd een korte enquête in te vullen. Op die pagina staan reacties van mensen die tickets wonnen. Zoals ene Wouter Kuiper.

Deze Wouter Kuiper bestaat echter niet. Er is een foto gebruikt van de destijds 19-jarige Britse jongen Tom Ousby, die in 2013 een dodelijke val maakte van de negende verdieping van een hotel op Majorca.

Vervolgens na de ‘enquête’ wordt mij gevraagd het bericht te delen, anders krijg ik niet de beloofde tickets. De volgende pagina vertelt me dat ik 2 tickets kan winnen als ik mijn contactgegevens invul en toestemming geef aan ca. 30 sponsoren om mij te benaderen. Er zijn nog 52 tickets over, zo blijkt. Dus van “gratis tickets aan iedereen”, gaat het nu om een verloting met enkele tientallen prijzen.

Wanneer zou de trekking zijn? De algemene voorwaarden:

 • “Deelname aan deze actie is mogelijk tot 31 december 2018.”
 • ” Ongeveer 6 weken na afloop van de actieperiode zal uit alle deelnemers, op onafhankelijke wijze één (1) winnaar van de prijs worden getrokken. “
 • “Iedere Deelnemer aan deze actie maakt éénmaal kans op de waardebon van 500 euro.”

Er zijn dus geen tickets voor iedereen. Slechts één persoon kan een waardebon winnen en daar moeten we meer dan een jaar op wachten. Maar artikel 14 van de voorwaarden trekt aandacht. Organisator Leadworld dekt zich goed in:

 • “LeadWorld kan te allen tijde bepaalde onderdelen van deze voorwaarden wijzigen zonder eerdere aankondiging vooraf of nadere kennisgeving achteraf. LeadWorld zal te allen tijde gerechtigd zijn de actie vroegtijdig te beëindigen zonder gehouden te zijn tot enige schadevergoeding jegens enig Deelnemer.”

De organisator mag dus gewoon stoppen met de actie zonder ook maar 1 prijs uit te reiken.

Stel, je vult al je gegevens in en geeft akkoord, ben je dan kanshebber? Nee, want je krijgt eerst allerlei vragen over producten en je persoonlijk leven.

Als je die lijst hebt ingevuld, wacht er dan een prijs? Nee, want je komt op een volgende winactie waar je opeens een iPhone X kunt winnen. Je hoeft alleen maar een duur telefoonnummer te bellen om een code op te vragen. Nu gaat deelnemen opeens geld kosten. Je hebt al betaald met je persoonlijke informatie en voor de volgende scam wordt een euro per minuut gerekend.

Deze organisator, 909Digital, mag ook zonder kennisgeving de actie beëindigen, volgens de voorwaarden

 • “De Organisator behoudt zich het recht voor om naar eigen goeddunken en zonder voorafgaande kennisgeving de actie te beëindigen, onderbreken of de promotionele campagne te wijzigen, zoals, maar niet beperkt tot, wanneer er sprake is van kennelijke fouten in soft- en/of hardware, technische en/of transmissie fouten en vanwege compliance redenen.”

we zijn maar niet verder gegaan. Het mag duidelijk zijn: je valt van de ene misleiding in de andere. En dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door bekende bedrijven die optreden als ‘sponsor’ van Leadworld:

 • Noordhollands Dagblad
 • Fletcher Hotels Nederland
 • TravelHunter
 • Ziggo
 • De Telegraaf
 • Morres
 • 1dayfly
 • VakantieVeilingen.nl
 • Sloopdecrisis.nl
 • seniorenvoordeelpas.nl

Deze bedrijven betalen grof geld voor persoonlijke gegevens om mensen met reclame te kunnen benaderen. En veel mensen geven die gegevens graag omdat ze denken gratis op vakantie te kunnen.

Inspelen op de hebberigheid van mensen is een goudmijn. Om zelfs maar een vage kans te hebben op een prijs zijn mensen bereid hun hele ziel en zaligheid bloot te geven aan volslagen onbekenden. Geregeld zijn er discussies over de privacyregels van Facebook maar het grootste gevaar voor de privacy is niet Facebook maar zijn de gebruikers zelf. Weggeefacties hebben maar 1 doel: geld verdienen met jouw likes en informatie. Als persoon zijn deelnemers niet interessant; zij zijn geldmachines. En het mooie van Facebook voor criminelen: als je deelneemt komt dit ook op de tijdlijn van je vrienden dus je fungeert ook als gratis verspreider van reclame en misleiding. Daar komt bij dat bij sommige winacties de organisator toegang wil tot je vriendenlijst. Tenzij zij dat hebben afgeschermd komen hun gegevens dus ook bij de criminelen terecht. (Afschermen kan via ‘Instellingen – Apps – Apps die anderen gebruiken’).
Omdat het misbruik van de tijdlijn van vrienden voor winacties niet toegestaan is, zijn deel-en-winacties officieel verboden op Facebook.

Heb je aan dit soort winacties meegedaan: Ga naar de Facebook instellingen en verwijder alle onbekende apps. Verander ook je wachtwoord en verwijder tenslotte het gedeelde bericht van je tijdlijn. Helaas is niet meer te voorkomen dat je allerlei spam in je mailbox ontvangt. Een goede virusscanner of een anti-malwareprogramma als Malwarebytes kan veel ellende voorkomen.

Advies

Een groot deel van de winacties op Facebook is nep. Zelfs als ze echt zijn, ze zijn vrijwel allemaal illegaal. Doe niet mee aan nepwinacties zoals deze, waarbij de naam van de easyJet of een andere maatschappij wordt misbruikt. Zorg voor een goede virusscanner!

Opmerking

Wie reageert met “Ja maar, niet alles is nep want ik heb wel eens wat gewonnen” heeft dus wel gespeeld met de eigen privacy en die van vrienden om er zelf beter van te worden. Dat is tegen de regels voor een veilig gebruik van Facebook.

Meer lezen / bronnen:

http://vliegtickets.producten-testen-nl-4903.com/paginas/sponsors
http://vliegtickets.producten-testen-nl-4903.com/v2/generator.php?file=languages/nl/legal/privacy/win-product.php
http://www.hoax-slayer.net/2-free-easyjet-tickets-facebook-survey-scam/
http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/34008409/tom-ousby-magaluf-death-ill-keep-fighting-for-my-brother
https://www.facebook.com/KLM/posts/10154926464835773
https://www.klm.com/travel/nl_nl/customer_support/legal_notice/index.htm#p4
http://www.ticketdetective.nl/2-gratis-tickets-van-klm/
https://www.facebook.com/notes/hoaxmelding/winacties-…/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

593 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top