Connect with us

Hoaxmelding

FRAUDE

Fb Security Terms detected suspicious actitivity

Oei, als iemand misbruik van je account maakt is dat erg vervelend. Dan is het goed dat Facebook je waarschuwt als dat gebeurt. Je hoeft alleen maar je account opnieuw te bevestigen en je wachtwoord in de voeren. Dat blijkt niet verstandig. Dit is een phishing scam.

Achtergrond

Criminelen hebben diverse pagina’s op Facebook opgezet die pretenderen van Facebook zelf te zijn. De gebruikte namen van die pagina’s  zijn ‘Fb Security Terms.‘ en varianten. Op deze pagina’s worden berichten gepost met onderstaande tekst en die vrij willekeurig lijken te linken naar berichten, foto’s, evenementen van bestaande bedrijfspagina’s:

Dear Facebook User,
We have detected suspicious activity in your account
Our team receives reports that your facebook account has committed several violations of our terms of conditions and is misused.

Vervolgens wordt aangegeven dat het account wordt geblokkeerd en zelfs definitief verwijderd tenzij direct het account wordt bevestigd via een link. De slachtoffers zijn de betreffende paginabeheerders die dit onder ogen krijgen en denken dat hun account in gevaar is. Als zij de link in het bericht volgen komen ze terecht op een inlogpagina in de lay-out van Facebook. Aan het adres van die site kun je zien dat deze helemaal niet van Facebook is. Niettemin denken veel mensen er goed aan te doen hun e-mail en wachtwoord van Facebook in te voeren.

Screenshot valse inlogpagina

We weten op dit moment niet helemaal zeker wat de criminelen doen met op deze manier verkregen inloggegevens. Natuurlijk kunnen ze met de gegevens toegang krijgen tot het account, de bedrijfspagina’s maar ook tot andere persoonlijke gegevens en websites waar het slachtoffer met zijn Facebookaccount inlogt. Ook kunnen zij apps (extensies) in de browser installeren waardoor bijvoorbeeld het internetbankieren gevolgd kan worden. Het meest waarschijnlijk in dit geval is dat de bestaande bedrijfspagina’s overgenomen worden om reclame op te kunnen plaatsen.

Dit soort phishing scams zijn al zo oud als de social media zelf. Ze zijn interessant voor criminelen omdat het onbeperkte toegang geeft tot iemands privézaken. Het hacken van accounts komt vrijwel nooit voor. In nagenoeg alle bekende gevallen geeft de eigenaar via phishing-pagina’s zelf zijn wachtwoord aan de criminelen. Ook worden vaak via bijvoorbeeld winacties en spelletjespagina’s ongewenste apps binnengehaald waarmee accounts worden overgenomen en die zich als een virus verspreiden.

Advies

Voer nooit ergens je wachtwoord en e-mailadres van Facebook in om je account te bevestigen na een zogenaamde hack of ander misbruik. Facebook vraagt daar niet om, je bent immers al ingelogd. Controleer altijd het adres van de website die vraagt om je wachtwoord: https://www.facebook.com

Rapporteer nep-inlogpagina’s bij Facebook.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/help/379220725465972
http://www.hoax-slayer.net/your-account-will-disable-facebook-phishing-scam/
http://www.snopes.com/computer/facebook/violation.asp

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

179 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top