Connect with us

Hoaxmelding

FRAUDE

Het einde van de carrière van Waylon (FRAUDE)

Bekende personen worden op grote schaal misbruikt voor oplichterij. Sensatieverhalen over o.a. Waylon zijn niet waar maar worden gebruikt om bezoekers naar een website te lokken. Daar worden mensen verleid te investeren in bitcoins, die ze niet krijgen.

Achtergrond

Een van de berichten vertelt het volgende:

“Er werd tijdens een live uitzending een hiatus onthuld. De zanger MOET gedag zeggen!”

Hierbij een verwijzing naar een website met een artikel met de kop:

Het gerucht is waar: het einde van zijn carrière voor Waylon!

 

Dit zijn vaak gesponsorde berichten; advertenties dus. Los van het slechte taalgebruik, er klopt niets van het verhaal. De websites waarnaar verwezen wordt zijn vaak nagemaakt van de NOS of RTL4. Het komt er uiteindelijk op neer dat het de bedoeling is dat je geld overmaakt naar een bitcoin-fonds. Dat geld ben je kwijt. Het is dus niets anders dan oplichterij. Het bijzondere is opnieuw dat Facebook dit faciliteert. De criminelen maken een pagina aan op Facebook over een onbeduidend onderwerp. Vanaf die pagina worden advertenties geplaatst met Waylon in de hoofdrol. De oplichters betalen Facebook voor deze advertenties. Facebook hoort officieel advertenties vóór plaatsing te toetsen aan het eigen beleid en en daarom zou deze praktijk niet mogen bestaan. Het blijkt dus dat Facebook faalt in het eigen advertentiebeleid.

Het heeft weinig zin hier alle pagina’s te noemen waar dit op verschijnt: het verandert dagelijks. We hebben deze vorm van fraude eerder ook gezien met o.a premier Mark Rutte, John de Mol, Herman de Blijker, Ruud Feltkamp, Humberto Tan, Matthijs van Nieuwkerk of een niet-bestaande 15-jarige jongen die een huis voor zijn moeder kocht. Iedereen kan slachtoffer zijn van deze fraude: degenen die geld overmaken maar ook degene wiens naam wordt misbruikt. Het probleem is dat deze vorm van criminaliteit in stand wordt gehouden door de mensen die maar blijven klikken en uiteindelijk hopen rijk te worden. Politie, politiek en Facebook lijken machteloos te zijn. Dat is niet zo maar iedereen lijkt zich te verschuilen.

Conclusie

Gesponsorde berichten op Facebook zijn niets anders dan advertenties. Ook criminelen kunnen ongestoord advertentieruimte kopen en worden nauwelijks gecontroleerd. Trap dus niet in gesponsorde nepberichten die leiden naar websites waarin criminelen je persoonlijke gegevens en je geld willen.

Meer lezen / bronnen

https://www.rtlboulevard.nl/entertainment/showbizz/artikel/4666351/waylon-mijn-foto-en-naam-worden-online-misbruikt
https://www.hoaxmelding.nl/fraude/mark-legt-uit-hoe-je-een-klein-bedrag-om-kan-zetten-naar-duizenden-fraude/
https://www.hoaxmelding.nl/fraude/tiener-koopt-een-nieuw-huis-voor-zijn-moeder-en-schokt-de-hele-familie/
https://www.hoaxmelding.nl/fraude/een-verdrietige-dag-voor-mr-john-de-mol-sr/
https://www.rtlnieuws.nl/boulevard/artikel/4673501/john-de-mol-opent-aanval-op-facebook
https://www.televizier.nl/sterren/acteur-ruud-feltkamp-naar-rechter-om-identiteitsmisbruik

Klik hier voor dit bericht op Facebook
Bedankt dat je onze website hebt bezocht. Als je dit artikel nuttig en informatief vindt volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram. Hiermee blijf je op de hoogte van de laatste hoaxes en andere misleidende berichten op Facebook.

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

10252 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top