Connect with us

Hoaxmelding

FRAUDE

Hier zijn de foto’s van het ongeluk

Op Facebook verschijnen berichten van mensen die een link sturen naar foto’s van een ongeluk. Er zouden veel doden en gewonden zijn. Gelukkig is dat niet waar. Probleem is: die mensen hebben wel hun wachtwoord aan criminelen gegeven.

Achtergrond

De berichten komen we o.a. in Facebookgroepen tegen. De tekst luidt als volgt:

“Hallo
Hier zijn de foto’s van het ongeluk dat nu gebeurde van Dikkebus: er is een botsing tussen twee auto’s waardoor veel doden en gewonden zijn achtergebleven.
Klik om te zien of u familieleden hebt om de politie te helpen de slachtoffers van dit ongeval te identificeren.
http://ongevall.com/neth/”

Dikkebus is een plaats in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Er kan ook een andere plaatsnaam staan, meestal de woonplaats van de verzender. Bij het bericht staat een foto van een ongeval in Zuid-Frankrijk uit 2011. Hierbij vielen drie zwaargewonden en 1 lichtgewonde. Het ongeval heeft dus in werkelijkheid niet in Dikkebus plaatsgevonden.

In het bericht wordt gevraagd om te helpen de slachtoffers te identificeren. Dat is een zeer vreemd verzoek. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen zal de politie foto’s van slachtoffers naar buiten brengen. Als de hulp van het publiek wordt ingeroepen probeert men een onbekende gewonde of dode te identificeren aan de hand van een omschrijving of kleding en spullen die het slachtoffer bij zich droeg.

De link stuurt ons naar een valse inlogwebsite waar gevraagd wordt in te loggen bij Facebook. Diverse geteste browsers zowel als een goede virusscanner waarschuwen echter al van tevoren dat er sprake is van een phishing-website. Wie dat negeert en toch zijn gegevens invult krijgt geen foto’s te zien maar een melding dat het ingevoerde wachtwoord onjuist is. De criminele beheerders van deze website hebben nu beschikking over het account van deze persoon. Met deze gegevens plaatsen zij het bericht opnieuw en zo verspreidt het zich als een soort virus.

De valse website staat geregistreerd in Frankrijk op naam van iemand die op vergelijkbare manier anderen reclame laat maken voor dubieuze leningen. De man gebruikt daarvoor het e-mailadres bouhassoun00nouria@gmail.com. Het is zeer waarschijnlijk dat hij op deze manier mensen in de val lokt. Hij geeft als woonplaats op de stad Comè in Benin (een republiek in Afrika).
Ook op Marktplaats komen we hem tegen. Het is aannemelijk dat hij daar ook met valse accounts mensen naar zijn lening-handel lokt.

In België waarschuwt de Politiezone Arro-Ieper ( waar Dikkebus onder valt) op Facebook voor deze vorm van phishing. In augustus 2017 werd dezelfde truc toegepast. Destijds werd een gelinkt naar een Facebook-app maar die mogelijkheid bestaat niet meer. De foto betrof een in scene gezet ongeval.

Screenshot Facebook

Advies

Log nooit in met je Facebook-account op andere pagina’s dan www.facebook.com. Deel geen berichten waarin wordt gevraagd slachtoffers van ongevallen te identificeren.

Meer lezen / bronnen

http://www.sdis13.fr/haut/menu_principal/toute_l_actualite/articles/operationnelles/accident_de_la_circulation/4_blesses_dans_un_accident_de_la_route
https://dnslytics.com/domain/ongevall.com
https://www.scamadviser.com/check-website/ongevall.com
https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2148394/Politie-tast-in-duister-bij-identificatie-dodelijk-slachtoffer
https://www.facebook.com/groups/49407309319/permalink/10155156461234320/
https://www.facebook.com/PZArroIeper/posts/1838099239563257/
https://www.gva.be/cnt/dmf20180413_03461103/politie-waarschuwt-na-facebook-berichten-over-dodelijke-ongevallen-negeren
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1017596758396374&set=gm.2048710745395242
https://angers.maville.com/actu/actudet_-angers.-600-lyceens-confrontes-a-un-vrai-faux-accident-de-la-route_loc-2977391_actu.Htm
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1402022363244800&set=p.1402022363244800
https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:zwwsj-LniccJ:https://www.marktplaats.nl/a/vacatures/vacatures-thuiswerk/m1253586872-lening-aangeboden-bkr-geen-probleem.html

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

6371 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top