Connect with us

Hoaxmelding

FRAUDE

Johnny de Mol en Jan Smit beginnen een club voor Zwarte Piet

Dit jaar is er voor tienduizenden volwassenen geen cadeautje van Sinterklaas. Ze delen namelijk nepnieuws en daar houdt Sinterklaas niet van. Johnny en Jan hebben nog steeds geen club opgericht. Wie dergelijke onzin deelt krijgt niets meer in zijn schoen, laat Sinterklaas vanuit zijn zomerverblijf in Spanje weten.

Achtergrond

Misschien helpt het als we de Zwarte Piet-fans op niveau aanspreken: Jullie delen nepnieuws en daar wordt de Sint erg boos ongerust van!

Bijna 30.000 mensen geloven namelijk in Sinterklaas en in sprookjes. Tal van Zwarte Piet-pagina’s verspreiden nepberichten over Zwarte Piet en bekende Nederlanders. Tienduizenden slikken deze onzin als peperkoek. Ze delen, reageren en klikken enthousiast op “geweldig”.

Een groepje oplichters komt elk jaar met dezelfde nepberichten over Zwarte Piet. De pagina “Ik Ben Zwarte Piet Fan” jut de mensen weer eens op met een bericht over Johnny de Mol en Jan Smit, terwijl de zomer nog moet beginnen.

De tekst van het bericht is:

“Johnny de Mol en Jan Smit roepen: “Wij beginnen gewoon met een club van BN’ers die voor Zwarte Piet zijn. Dan zullen we nog wel eens zien wie de meeste aanhangers krijgt” Ik heb heel veel respect voor Johnny de Mol en Jan Smit door dit bericht te delen!!  

Maar deze heren hebben helemaal geen club opgericht. Dit is een verzinsel van een like-farmer die veel likes wil om daarna de pagina te gebruiken voor clickbaits.

Dezelfde pagina beweert in een ander nepbericht:

“Dringende Oproep: – De NTR heeft toegezegd dat Zwarte Piet definitief zwart blijft in het Sinterklaasjournaal, als dit bericht voor zaterdag 17 november 2018 minimaal 500.000 keer is gedeeld. Dat gaan wij zeker redden door dit bericht echt massaal te delen!!  

Uiteraard heeft de NTR dit helemaal niet toegezegd. We hebben al heel vaak aandacht aan deze misleiding besteed maar het blijkt moeilijk te stoppen. Maar deze keer is het mogelijk het bericht te rapporteren als nepnieuws. Dat moedigen we dus van harte aan.

Deze oplichters misbruiken het Sinterklaasfeest om geld te verdienen. Deze keer gaat het over voorstanders van Zwarte Piet, ook nepberichten over tegenstanders komen vaak voor. Het doel is de mensen op te jutten en dat begint in mei.

Rapporteren

Rapporteren als nepnieuws kan als volgt:

  1. Klik op de drie puntjes rechtsboven het bericht
  2. Klik op ‘Geef feedback over dit bericht’
  3. Klik op ‘Nepnieuws’
  4. Klip op ‘Verzenden’

Dit werkt mogelijk niet in alle browsers en op alle systemen.

Advies

Deel geen nepberichten van pagina’s als “Ik Ben Zwarte Piet Fan”. Rapporteer deze berichten als nepnieuws bij Facebook.

Meer lezen / bronnen

Sinterklaaspagina blijkt haatzaaier


Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

2449 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top