Connect with us

Hoaxmelding

FRAUDE

Landelijke actie: Samsung geeft zijn nieuwe model Galaxy S9 weg!

We weten al veel langer dat de Zwarte Piet-fanpagina’s een broeinest zijn van misleiding, haatzaaierij en valse beloftes. Maar via valse winacties wordt enthousiaste Pietenfans een zeer duur abonnement aangesmeerd. Zwarte Piet is hier een dekmantel voor oplichterij.

Achtergrond

Het gaat om pagina’s Zwarte Piet Fan en de opvolger Ik Ben Zwarte Piet Fan.

Deze pagina’s willen graag veel volgers en die worden verkregen door het plaatsen van nepnieuws en valse weggeef-acties. Hierbij wordt de naam van bekende Nederlanders misbruikt maar ook worden zaken van nationaal belang, zoals de vermissing van Anne Faber aangegrepen om likes te krijgen. Deze pagina’s beloven honderdduizenden truien, petten stickers en vlaggen maar leveren niets. Ook brengen zij geruchten over bijvoorbeeld Sylvana Simons in de wereld. De pagina Zwarte Piet Fan plaatst allang geen berichten meer over Zwarte Piet maar in plaats daarvan links naar clikbaits. Ook wordt niet geschroomd mensen in de val te lokken met valse winacties. Hier wordt gedaan alsof Samsung een toptoestel gratis weggeeft:

“Landelijke actie: Samsung geeft zijn nieuwe model Galaxy S9 weg! OP=OP

Maak kans: http://bit.ly/WINeenSamsungS9″

Niets is minder waar. Wie op de link klinkt komt op een flitsende website waar prachtige telefoons je toelachen. Er staat dat je bent geselceteerd voor een Samsung S9. Je hoeft alleen een paar vragen te beantwoorden. Daarna de mededeling “UW PRIJS €2” en een aantal vakken om persoonlijke gegevens in te vullen. Hierna wordt gevraagd om creditcard gegevens voor de betaling van die 2 euro.

Krijg je echt een toestel? Nee, die kans is vrijwel uitgesloten. Het is een winactie zonder prijzen ook al wordt beloofd dat je bent geselecteerd voor een prijs. Maar als je meedoet ben je wel opeens klant van een spelletjesite en ben je in het gelukkige bezit van een proefabonnement voor onbeperkt online entertainment, waarna de maandelijkse contributie (70 euro) automatisch zal worden geïnd van je creditcard. Dat staat in de kleine lettertjes onderaan de pagina. Je kunt er vanaf, maar dat gaat dan weer niet zo makkelijk als wordt beweerd.

De actie is niet van Samsung of een ander bekend merk. De Zwarte Piet-fanpagina’s stoken onrust en verzinnen het hele jaar nepnieuws om uiteindelijk de mensen te misleiden met valse winactie en dure abonnementen. Regelrechte oplichterij dus. Tienduizenden, soms honderdduizenden, delen de nepberichten van deze pagina’s als een soort statement. Maar het enige wat er echt gebeurt is dat de portemonnee van deze criminelen wordt gespekt. De criminelen hebben voor dit doel een heel netwerk aan pagina’s in het leven geroepen.

Deze vorm van misleiding is eerder in 2018 gesignaleerd door Avro/TROS Opgelicht, hoewel daar geen link met de Pietenpagina’s werd gelegd.

Conclusie

De Zwarte Piet-fanpagina’s hebben geen ander doel dan geld te verdienen aan de Pietendiscussie. Door berichten van deze pagina’s te delen help je deze criminaliteit te verspreiden.

Meer lezen / bronnen

https://www.hoaxmelding.nl/?s=zwarte+piet

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

4737 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top