Connect with us

Hoaxmelding

FRAUDE

Oprah: “I will choose 100 lucky people. $ 30,000,000 each”

We worden overspoeld met winacties uit naam van Oprah Winfrey. Dikke prijzen van wel 10 miljoen dollar voor een like. Geeft ze zomaar 3 miljard dollar weg? Eerlijk gezegd: zo rijk is ze wel, ongeveer. Maar de profielen en acties zijn uiteraard nep. Het is een scam.

Achtergrond

Vele duizenden vallen voor teksten als deze:

“WARNING.
I Will Choose People Randomly on Facebook Everyone Who * SHARES * Will Receive Gift Cards, Cash, and Big Winners Can Win a Car “SHARE NOW” Don’t Miss !!! We are watching
Until Weekend !!! I will choose 100 lucky people. $ 30,000,000 each only follows instructions. …
Step 1 – like it
Step 2 – share
Step 3 – comment “I WIN”

Oprah belooft dikke auto’s en geld, heel veel geld. Als je deze berichten gelooft geeft ze haar hele vermogen weg, dat wordt geschat op meer dan 4 miljard dollar. Er zijn veel van deze winacties door allerlei profielen georganiseerd. Het blijken vrijwel allemaal Indonesische profielen te zijn met namen als Oprah Win FY, Oprahh Winn, Oprah W, Oprah, Oprah W, Oprah Winf, Oprah, Oprah Win, Win Oprah, en ga zo maar door. Het is onderdeel van een grote scam (oplichting/misleiding) waarbij gewone mensen hun profiel aanpassen en doen alsof zijn de echte Oprah Winfrey zijn. Je kunt aan hun vriendenlijst, oudere berichten en foto’s zien dat zij nog maar recentelijk – zo rond eind augustus 2018 – hun profiel hebben omgedoopt naar dat van Oprah.

De winacties hebben tot doel mensen te lokken naar dubieuze websites. Wie een bericht deelt van een vals Oprah-profiel krijgt een reactie dat hij of zij heeft gewonnen. Uiteindelijk word je bijvoorbeeld gelokt een website waar je niets kunt winnen maar wel mag betalen, bijvoorbeeld voor een abonnement waarmee je films zou kunnen downloaden.

Dit is een vorm van georganiseerde misleiding op grote schaal die Facebook kennelijk niet in staat is te beheersen. Het kan ertoe leiden dat mensen hun persoonlijke gegevens doorspelen of regelrecht opgelicht worden. De kans is zeer aanwezig dat criminelen azen op credit card-gegevens e.d. Wat ook veel voorkomt is dat winnaars zelf bepaalde kosten moeten betalen om hun ‘prijs’ te ontvangen. Dat kan zo een paar honderd euro zijn.

Het is niet bekend of de eigenaren van deze valse  Oprah-profielen vrijwillig meedoen. Wellicht krijgen ze geld maar de kans is groot dat ze via een vergelijkbare scam hun wachtwoord aan criminelen hebben gegeven.

Reden genoeg om niet mee te doen, geen gegevens door te geven en dit soort acties te rapporteren bij Facebook.

Advies

Winacties waarbij Oprah Winfrey miljoenen weggeeft zijn vals. Deel ze niet en doe niet mee.

Meer lezen / bronnen

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

809 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top