Connect with us

Hoaxmelding

FRAUDE

[Video] Pitbull vecht tegen reusachtige anaconda

Een filmpje waarin een grote slang een witte pitbull in een wurgende greep houdt. Om ‘deze afschuwelijke beeldmateriaal op video opgenomen’ te zien hoef je alleen maar te klikken, te delen en je telefoonnummer in te toetsen. Dan heb je nog geen filmpje gezien maar ben je wel de trotse eigenaar van een duur sms-spelletjesabonnement of een virus.

Achtergrond

Oplichters weten precies waar mensen op klikken. Een bericht met lokkende titel of foto wordt een klikval genoemd (‘clickbait’). Vaak leiden klikvallen naar websites met allerlei ronkende artikelen –  “Deze Vrouw Deed DIT En Je Raadt Nooit Wat Er Toen Gebeurde” – waar je je door pagina’s met reclame moet worstelen om tot de ontdekking te komen dat  het nepnieuws is.

In dit geval proberen criminelen te verleiden met een woest filmpje, daarna met een enquête, vervolgens een winactie, dan weer een enquête, enzovoort. Ondertussen is het de bedoeling dat je je telefoonnummer en andere contactgegevens invult. Hiermee kan de andere partij geld van je rekening schrijven en je benaderen met spam via telefoon, e-mail, WhatsApp, etc. Met enige pech wordt er halverwege ook nog een extensie (een app) in je browser geïnstalleerd zodat je computer namens jou dingen gaat doen waar je niks van af weet. Gratis malware maar wel allemaal met jouw toestemming.

Het filmpje van het gevecht van hond tegen de slang bestaat niet. Het plaatje is het resultaat van vrij slechte fotoshop. Naast de belabberd lopende tekst had dit een signaal kunnen zijn dat er iets mis is met dit verhaal. Nu zijn slangen van dit formaat, een anaconda,  wel degelijk in staat een pitbull te verslinden. Daar is ook bewijs van. Oorspronkelijk houdt de anaconda op de foto een schildpad in zijn greep. De foto is in 2012 in Venezuela gemaakt door een Franse fotograaf.

Advies

Wees erg voorzichtig met filmpjes die door je vrienden worden gedeeld. Standaard spelen filmpjes op Facebook af zonder dat je iets hoeft te installeren. Dit filmpje van de hond en de slang bestaat niet en is gemaakt door criminelen.

Meer lezen / bronnen

http://www.telegraph.co.uk/news/earth/earthpicturegalleries/9651886/Animal-pictures-of-the-week-2-November-2012.html?frame=2385474
https://www.flickr.com/photos/dog_sense/3315004677/
http://www.express.co.uk/news/nature/636816/pitbull-anaconda-snake-Brazil

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

381 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top