Connect with us

Hoaxmelding

FRAUDE

Teken petitie om Sinterklaas MET zwarte piet Cultureel erfgoed te laten worden! (FRAUDE)

Sinterklaas is weer in het land en oplichters komen als vliegen op de strooppot af. Volgens de pagina ‘Ik Steun Zwarte Piet’ kunnen wij er door het tekenen van een petitie voor zorgen dat zwarte Piet Nederlands Cultureel erfgoed wordt en de discussie stopt. Dat is niet waar.

Achtergrond

Het gesponsorde bericht op Facebook luidt:

“Zorg ervoor dat Sinterklaas MET zwarte piet Nederlands Cultureel erfgoed wordt zodat niemand meer aan onze traditie kan komen! Teken de petitie en maak ook kans op een sinterklaas pakket: www.sinterklaaspetitie.nl

Het meest in het oog springende is dat Sinterklaas al sinds januari 2015 cultureel (immaterieel) erfgoed is, inclusief Zwarte Piet. De bewering dat er een petitie is voor dit doel, is dus vals.  En Facebook maakt het zelfs mogelijk dat oplichters met deze nepberichten kunnen adverteren. Maar wat wil de FacebookpaginaIk steun Zwarte Piet’ dan wel?

Het antwoord is simpel: persoonlijke gegevens.  ‘Ik Steun Zwarte Piet’  is opgericht om mensen in de val te lokken, niet om Sinterklaas of Zwarte Piet te beschermen.

Op de website www.sinterklaaspetitie.nl lezen we:

“Laat de discussie stoppen!

Zorg ervoor dat Sinterklaas MET zwarte piet Nederlands erfgoed wordt zodat niemand meer aan onze traditie kan komen.Hier hebben wij jouw hulp bij nodig, zodat deze discussie eindelijk kan stoppen!”

We hebben al gezien dat de petitie overbodig is maar hier wordt beweerd dat de discussie zou stoppen als de erkenning van cultureel erfgoed zou plaatsvinden. We weten ook dat dit niet waar is. Het sinterklaasfeest is sinds 2015 weliswaar officieel onderdeel van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dit houdt niet per definitie bescherming in. Iedereen mag zelf invulling geven aan de traditie.

De criminelen achter deze website willen helemaal niet dat de discussie stopt. Ze willen juist meer ophef.  Om mensen te verleiden een niet-bestaande petitie te tekenen worden zelfs prijzen beloofd.

Beantwoord de vragen, maak kans op een luxe sinterklaas pakket en teken de petitie!
Onze voorraad is beperkt, dus wees er snel bij. Vul de onderstaande vragen in om te zien of je kans maakt!”

Screenshot sinterklaaspetitie.nl

Je beantwoordt een paar simpele vragen, deelt dit bericht op Facebook en vult je persoonlijke gegevens in. Maak je dan kans op een prijs? Nee, wel op een hoop spam. Je gegevens worden verkocht aan een stuk of vijftig bedrijven die je gaan bellen en/of mailen.

screenshot wintopawards.com

Als je verder klikt, of terug, kom je zomaar op nieuwe (valse) winacties, zoals de bekende van de Media Markt waar een Samsung S9 wordt beloofd. Uiteraard allemaal nep en de petitie is nergens te bekennen.

screenshot game.confirmprize.com

Conclusie

Fans van Zwarte Piet worden misleid met een niet bestaande petitie voor het behoud van Zwarte Piet en met nep-winacties. Sinterklaas en Zwarte Piet staan al sinds 2015 op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Door deel te nemen aan deze oplichterij stopt de discussie niet, deze wordt juist aangewakkerd.

Meer lezen / bronnen

https://www.nrc.nl/nieuws/2015/01/15/sinterklaasfeest-op-lijst-cultureel-erfgoed-in-nederland-a1419482
https://www.immaterieelerfgoed.nl/nl/sinterklaas
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/sinterklaas-en-zwarte-piet-immaterieel-erfgoed-~b42822cf/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

2780 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top