Connect with us

Hoaxmelding

FRAUDE

Tiener koopt een nieuw huis voor zijn moeder en schokt de hele familie (FRAUDE)

De nepadvertenties voor bitcoinhandel rijzen de pan uit. En Facebook stimuleert deze fraude door gesponsorde advertenties toe te staan.

Achtergrond

Een gesponsord bericht op Facebook meldt het volgende:

“Tiener koopt een nieuw huis voor zijn moeder en schokt de hele familie”

Een ander gesponsord bericht zegt over Elon Musk:

Het volgende grote project van Elon. Het zal de markt drastisch veranderen.

En zo zijn er nog vele. Dit soort berichten worden geplaatst door pagina’s die hier zelf geen weet van hebben of er zelfs speciaal voor zijn gemaakt. In alle gevallen word je geleid naar een nagemaakte nieuwspagina. In het voorbeeld van tiener die een huis kocht bij een kopie van nu.nl en bij het verhaal van Elon Musk bij een kopie van CNN tech. Ook andere nieuwssites worden gekopieerd. Het doel is met spectaculaire succesverhalen mensen te verleiden tot het kopen van Bitcoins. Nu kun je van mening verschillen of het wel of niet verstandig is om in Bitcoins te investeren, hier is het sowieso niet slim: het is oplichterij en je bent je geld kwijt.

In het verhaal op de nep-nu.nl pagina wordt verhaald over de 15-jarige Edward:

“Edward was te gast in ‘Goedemorgen Nederland’ nadat hij een geautomatiseerd handelsplatform voor de Bitcoin ontdekte en op een idee kwam: iedereen de kans geven om geld te verdienen met de Bitcoingekte. Zelfs al zouden ze geen ervaring hebben met investeren of technologie.”

“Om te bewijzen hoe goed het platform werkte vroeg Edward aan Nikki Herr om live 200 euro te storten tijdens de uitzending.”

Het verhaal is echter nep. Edward bestaat niet en was dus ook niet te gast biGoedemorgen Nederland. Presentatrice Nikki Herr heeft geen 200 euro gestort. De ‘Edward’ op  de foto is in werkelijkheid Livaneli Yildiran. Hij is ondernemer en heeft veel geld verdiend aan cryptocurrencies. De foto is een screenshot uit een interview dat hij gaf aan RTL-Z. Namen en beeldmerken worden misbruikt voor deze oplichterij. De betrokken personen hebben hier ook niets mee te maken.

Voor deze vorm van fraude worden allerlei namen en bedrijven misbruikt. Hoewel Facebook toezegt er iets aan te doen, accepteert Facebook wel betalingen voor het plaatsen van deze berichten. Facebook is een walhalla voor criminelen. Je kunt een nep-bedrijfspagina opzetten en valse berichten als advertentie indienen, zonder dat er een haan naar kraait. Terwijl veel mensen verwachten dat advertenties door Facebook gecontroleerd worden. Dat blijkt pure theorie. De gesponsorde berichten zijn clickbaits voor fraude.

Internationaal leveren deze oplichterspraktijken veel problemen op. Natuurlijk is het vervelend als je naam valselijk wordt gebruikt maar de echte slachtoffers zijn mensen die veel geld verliezen. Er wordt in het buitenland inmiddels gesproken over mensen die failliet zijn gegaan en zelfs zelfmoord hebben gepleegd. De fraude kan betrekking hebben op betalingen waarvoor nooit geleverd wordt maar ook kunnen computers geïnfecteerd worden met malware, wordt er bitcoin-piramide fraude gepleegd en is er sprake van phishing.

Voorbeelden van vehikels voor valse Facebook-advertenties:

Conclusie:

Pas op met gesponsorde berichten op Facebook. Er zijn veel clickbaits naar dubieuze websites waar bitcoin-fraude wordt gepleegd.

Meer lezen / bronnen

Een verdrietige dag voor Mr. John de Mol Sr.
https://wnl.tv/2018/11/02/wnl-presentatrices-misbruikt-bitcoin/
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/31/na-humberto-tan-ook-john-de-mol-slachtoffer-nepadvertentie-bitcoin-a2753474
https://www.businessinsider.nl/martin-lewis-fake-bitcoin-ads-on-facebook-are-destroying-lives-2018-9/?international=true&r=US
https://www.mirror.co.uk/tech/bitcoin-scam-website-using-dragons-12350545
https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/bitcoin-scam-dragons-den-deborah-meaden-cryptocurrency-fca-action-fraud-a8496436.html
https://www.forbes.com/sites/johnwasik/2017/04/26/how-to-spot-a-bitcoin-scam/#1b3f0e8b5897

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

7548 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top