Connect with us

Hoaxmelding

FRAUDE

Transavia beloont vandaag iedereen met 2 gratis vliegtickets

Criminelen zullen altijd naar manieren zoeken om makkelijk slachtoffers te maken. En inspelen op kleine menselijke gebreken is een goede methode. Want mensen houden vaak van een gokje, zijn goed van vertrouwen en soms ronduit hebberig. Als je dan inschrijft voor gratis tickets ben je wel je privacy kwijt maar win je niets. Oplichterij dus.

Achtergrond

Criminelen zullen een goed werkende methode om snel rijk te worden blijven toepassen. Daarom kennen we al sinds mensenheugenis op social media de truc om met behulp van een bekend merk goedgelovige slachtoffers in de  val te lokken. We hebben al veel vaker hierover gerapporteerd, er zijn tientallen nepacties met vouchers voor KLM, IKEA, Albert Heijn, Kruidvat, etc. Nu is Transavia aan de beurt.

De criminelen hebben het steeds voorzien op je persoonlijke gegevens. Vandaar dat je via allerlei enquetes, quizzen en like- en deelhandelingen uiteindelijk NIETS wint. Veel mensen trappen in de enquêtevragen en aanmoedigingen als: “U bent geselecteerd om deel te nemen aan onze korte enquête om 2 gratis Transavia Tickets te krijgen! schiet op, we hebben maar 332 resterende tickets!” We noemen dit daarom ook wel een ‘survey scam’. Je wint niks maar de organisatoren van deze oplichting weten dan wel alles van jou.

Winacties hebben maar 1 doel: geld verdienen met jouw likes en informatie. Als persoon zijn deelnemers niet interessant; zij zijn geldmachines. En het mooie van Facebook voor criminelen: als je deelneemt komt dit ook op de tijdlijn van je vrienden dus je fungeert ook als gratis verspreider van reclame en misleiding. Daar komt bij dat bij sommige winacties de organisator toegang wil tot je vriendenlijst. Tenzij zij dat hebben afgeschermd komen hun gegevens dus ook bij de criminelen terecht. (Afschermen kan via ‘Instellingen – Apps – Apps die anderen gebruiken’)

Omdat het misbruik van de tijdlijn van vrienden voor winacties niet toegestaan is, zijn deel-en-winacties officieel verboden. In veel gevallen is er sprake van oplichting, misleiding en van virussen. Ook in dit geval klagen mensen erover dat ze zijn besmet. Er bestaat kans dat criminelen op deze manier je account of zelfs je hele pc kunnen overnemen.

Heb je aan deze winactie meegedaan: Ga naar de Facebook instellingen en verwijder alle onbekende apps. Verander ook je wachtwoord en verwijder tenslotte het gedeelde bericht van je tijdlijn. Helaas is niet meer te voorkomen dat je allerlei spam in je mailbox ontvangt.

Advies

Een groot deel van de winacties op Facebook is nep. Zelfs als ze echt zijn, ze zijn vrijwel allemaal illegaal. Doe niet mee aan nepwinacties zoals deze, waarbij de naam van de Transavia wordt misbruikt. Zorg voor een goede virusscanner!

Meer lezen / bronnen:

https://www.facebook.com/transavia.nl/posts/10154912846525060
https://www.facebook.com/transavia.nl/posts/10154912467805060
https://www.hoaxmelding.nl/scam/klm-geeft-tickets-weg/
http://www.ticketdetective.nl/2-gratis-tickets-van-klm/
https://www.facebook.com/notes/hoaxmelding/winacties-…/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1132 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top