Connect with us

Hoaxmelding

VIRUS

Bericht op Messenger bevat virus

Deze keer een echte waarschuwing voor een gevaarlijk virus dat via Facebook Messenger wordt verspreid. Het gaat ogenschijnlijk om een Youtube-filmpje maar in werkelijk gaat hierachter een kwaadaardig virus schuil. Criminelen hebben het gemunt op je account en je persoonlijke gegevens.

Achtergrond

Het gaat hier dus niet om een hoax maar om een virus dat echt wordt verspreid. Vooral accounts in Nederland worden belaagd.

Op dit moment ontvangen Nederlanders massaal dit privé-bericht (of iets wat er erg op lijkt) van vrienden. Daarbij een link die lijkt te verwijzen naar Youtube. Klikken op het Youtube-logo is een direct gevaar. Een website probeert direct een virus te installeren, een zogenaamd Trojaans paard met de naam JS/FBook.NCL. Via dit virus krijgen criminelen toegang tot je Facebookaccount waarna onder jouw naam opnieuw dit soort berichten worden verspreid. Ook wordt via een valse inlogpagina getracht je Facebook-wachtwoord te stelen.

Een goede virusscanner is van groot belang. In dat geval zal de toegang tot de webpagina worden geweigerd. Zie voorbeeld:

Screenshot virusradar.com

Volgens virusbestrijder ESET is het virus op dit moment erg actief en Nederland en Slowakije:

screenshot virusradar.com

Dit of soortgelijke virussen steken steeds vaker de kop op. Helaas is Facebook niet bij machte dit te detecteren en onschadelijk te maken. Dat betekent dat gebruikers zelf alert moeten zijn. Klik dus nooit zomaar op een link in sociale media-berichten (WhatsApp, Facebook, Messenger) zo lang je niet weet of de afzender daadwerkelijk goede bedoelingen heeft.

Ben je bang dat je slachtoffer bent van deze truc, volg dan bijvoorbeeld de instructies op de site van Radar. Naast een goede virusscanner kun is ook de tweestapsverificatie  op Facebook een aanrader. Hoe je die kunt activeren lees je in de helpfunctie van Facebook. Hiermee is je account beter beveiligd tegen misbruik.

Advies

Klik nooit op onbekende links in sociale media berichten. Voer nooit zomaar je wachtwoord in om een filmpje te bekijken. Waarschuw de afzender van valse berichten.

Meer lezen / bronnen

https://hetstreeknieuws.nl/pas-op-virus-in-berichten-facebook-messenger-you-tube/
http://www.virusradar.com/en/JS_FBook/map
https://www.zdnet.com/article/facebook-virus-or-account-hacked-heres-how-to-fix-it/
https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/pas-op-voor-virus-via-facebook-messenger/
https://www.mimikama.at/holland/facebook-virus-in-omloop/
https://www.hoaxmelding.nl/scam/virus/video-van-jou-via-messenger/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

13096 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top