Connect with us

Hoaxmelding

FRAUDE

WARNING ⚠ Someone reported your facebook

Veel kleine bedrijven kregen vandaag een vreemde melding op hun Facebook bedrijfspagina. Een account met de naam Privacy Policy en logo van Facebook heeft de profielfoto gedeeld met de boodschap dat het account zal worden gesloten omdat regels zijn overtreden. Pas op, dit is echter een phishing scam!

Achtergrond

De tekst van de waarschuwing luidt:

“WARNING 
Someone reported your facebook. We work hard to prevent actions that endanger the privacy of facebook users or security on facebook.
We found that you violated our rules as follows:
• Using fake names
• Deceiving others
• Upload pornographic photos
• Running an illegal business
If your page does not violate the above categories, please confirm your Facebook account. Follow the instructions below here:
└► http://fb-recovery-account07-be.tk/security.htm?confirmation
If you do not confirm for 1×24 hours, our system will automatically block your facebook account permanently and you will not be able to use it again.
Thank you for helping us improve the cooperation of facebook services.
Best Regards
Facebook Security Team”

Het account met de naam Prıvacy PoIicy is niet echt. Er  duiken regelmatig van dit soort accounts op. Ze zijn voor Facebook wat lastig op te sporen omdat de scammer andere tekens gebruikt. Er staat eigenlijk Prıvacy PoIicy. In dit geval is het een persoonlijk profiel van een meisje uit  Indonesië. Vermoedelijk is zijzelf slachtoffer van identiteitsroof. Het doelwit lijken vooral winkels in Frankrijk, Nederland  en België, voornamelijk in de branches mode en interieur (waaronder brocante). Waarschijnlijk zijn enkele honderden bedrijven slachtoffer.

De criminelen verleiden mensen om op een valse inlogpagina hun naam en wachtwoord in te vullen. Hierna nemen ze het account over, met bedrijfspagina! De account worden gebruikt om meer mensen in de val te lokken. Met de Facebook-accounts hebben de criminelen toegang tot veel persoonlijke informatie. Zij kunnen die accounts en gegevens op allerlei manieren gebruiken om geld te verdienen.  Zo kunnen kliks en likes worden gegenereerd maar uiteraard zijn ook e-mailadressen e.d. geld waard.

Zoals gezegd: dit account is niet van Facebook of het Facebook Security Team. Het gebruiken van het logo van Facebook is verboden en het is eigenlijk bijzonder dat het nog steeds mogelijk is. Helaas lukt het Facebook slecht om dit soort criminaliteit tegen te gaan. Nieuw is het helaas niet.

Advies

Trap niet is valse meldingen over een geblokkeerd account. Vul nooit ergens je gebruikersnaam en wachtwoord in. Facebook zal daar niet om vragen. Rapporteer valse profielen bij Facebook.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/help/community/question/?id=10209077037148797
https://www.facebook.com/suhaina.suhaina.180

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

448 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top