Connect with us

Hoaxmelding

FRAUDE

Wil jij een gratis PS4?

GRATIS! Normaal besteden we niet veel aandacht aan winacties op Facebook. Ze overtreden bijna allemaal de regels en heel veel ervan zijn nep. Wie GRATIS grote prijzen wil krijgt vaak het deksel op de neus. Maar deze is wel aardig om te laten zien. De sympathiek ogende winpagina Goed Geluk geeft GRATIS stapels gratis PS4 spelcomputers weg. Echt waar? Nee. Lees ons GRATIS advies.

Achtergrond

Er zijn een paar redenen om een winactie te organiseren en prijzen weg te geven. De eerste is geld. De tweede is meer geld en de derde is heel veel geld. Als een organisatie dus een winactie op touw zet is het de bedoeling daar geld aan over te houden. Goed Geluk belooft stapels gratis spelcomputers maar ook complete tuininrichtingen, luxe bedden, shoptegoeden van €500,-, elektrische fietsen, enzovoorts. Dat doen ze om rijk te worden. GRATIS prijzen bestaan niet.

Goed Geluk beweert zelf de prijswinnaars op Facebook bekend te maken van acties die door hunzelf zijn georganiseerd. Maar wie is Goed Geluk? Waar zijn die prijswinnaars? Dan blijkt dat Goed Geluk niet meer is dan goed gebakken lucht. Goed Geluk is geen bedrijf, het heeft geen adres, geen KvK-inschrijving, geen spelvoorwaarden, en vooral: geen winnaars.

Goed Geluk organiseert ook acties waarbij je op een link moet klikken. Je komt dan steevast op een website waar je allerlei vragen moet beantwoorden om de prijs, waarvan je al haast zeker was, te krijgen. We noemen dat een ‘survey scam’, een soort enquête of quiz. Het doel is om zo veel mogelijk persoonlijke gegevens van je los te peuteren. Databoeren die deze informatie verzamelen betalen flink voor gegevens als naam, leeftijd, telefoonnummer, e-mailadres. In sommige gevallen moet je zelfs nog een duur nummer bellen voor je ‘prijs’ of een sms-abonnement afsluiten. Deelname kost dan een hoop geld.

De kans op prijzen bij dit soort acties is te verwaarlozen. De organisatoren dekken zich altijd goed in, in de kleine lettertjes: “de organisator behoudt zich het recht voor om naar eigen goeddunken en zonder voorafgaande kennisgeving de spelvoorwaarden te wijzigen dan wel de Actie te beëindigen, te onderbreken of te wijzigen”.  Of vergelijkbaar: “De organisator zal te allen tijde gerechtigd zijn de actie vroegtijdig te beëindigen zonder gehouden te zijn tot enige schadevergoeding jegens enig Deelnemer”. 

Screenshot winactie via Goed Geluk

Dus als het tegenzit, of er zijn genoeg gegevens verzameld, dan stopt men gewoon met de actie en begint onder een andere naam weer een nieuwe. Is dit strafbaar? Feitelijk niet, want je geeft zelf overal toestemming voor. Aangifte tegen dit soort misleiding is kansloos; er is immers geen directe schade, zo wordt er geredeneerd.

Malafide winpagina’s gebruiken vaak allerlei smoesjes om te verklaren hoe ze aan hun prijzen komen. Jarenlang kenden we de ‘unsealed’-acties. Dure apparaten die onverkoopbaar waren omdat er geen plastic folie omheen zat. Nu zien we een stapel PS4 -spelcomputers waarvan de bedrukking niet goed is. Deze stapel heeft een waarde van ca. €12.000 euro. Het lukt Goed Geluk mensen wijs te maken dat ieen bedrijf dat bedrag weggeeft omdat de bedrukking niet goed zou zijn. De foto stamt overigens uit 2013 en staan niet bij Goed Geluk in de (niet-bestaande) winkel.

Daarmee komen we op de reden waarom Hoaxmelding niet aan elke winactie aandacht besteedt. Het zijn er teveel en mensen zijn te goedgelovig (lees:  te hebberig) om dit soort acties met de juiste dosis achterdocht te benaderen. Waarschuwen helpt nauwelijks. Voor Hoaxmelding heeft een database opbouwen geen zin; ze schieten als paddenstoelen uit de grond en verdwijnen soms weer net zo snel. Tegen beter weten ins blijven mensen hieraan meedoen. Velen denken dat je het kunt proberen, het kost immers niets. Juist die gedachte stimuleert de criminelen die hiermee hun boterham verdienen. Want genoeg mensen tuinen er in en elke keer dat iemand dit leuk vindt of deelt verschijnt het bij anderen op hun tijdlijn. Zo breidt het netwerk van deelnemers zich uit en de verdiensten evenzeer.

Winacties waarin gevraagd wordt om te delen of om een vriend te taggen om in aanmerking te komen voor een prijs zijn verboden volgens de reglementen van Facebook. Helaas kun je oplichting en misleiding niet goed rapporteren bij Facebook en zelf doet Facebook er nauwelijks wat aan. Criminelen die gek zijn op persoonlijke data maken hier dankbaar misbruik van.

Veel mensen zijn de winacties een doorn in het oog. Het probleem is dat iemand die meedoet aan een like&deel winactie niet zijn eigen tijdlijn vervuilt maar juist die van vrienden. Alsof je bakken met reclamefolders in brievenbus van je buren gooit om er zelf beter van te worden. Het is voor velen ronduit egoistisch en a-sociaal om juist het sociale aspect van Facebook te misbruiken voor eigen gewin.

Advies

Goed Geluk en andere winpagina’s worden niet beheerd door weldoeners maar door criminelen. Gratis prijzen bestaan niet. Je bent zelf doelwit van reclame of je helpt mee reclame te verspreiden. Bescherm je privacy, doe niet mee en val je vrienden niet lastig met dit soort nepacties.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/402576269903143
https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/detail/trap-niet-in-deze-waardebon-winacties/
http://www.thatsnonsense.com/unsealed-ps4-boxes-facebook-scam/
http://www.hoax-slayer.com/unsealed-products-giveaways-facebook.shtml
https://www.scambusters.org/onlinesurveys2.html
https://www.jouw-tablet.com/cgi-bin/wingame.pl
https://www.lowyat.net/2013/16688/playstation-4-out-of-stock-at-1-utama-roadshow-and-sony-stores-next-batch-expected-in-january-or-february-2014/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

955 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top