Connect with us

Hoaxmelding

FRAUDE

Winter Efteling beloont iedereen met een gratis kaartjes (FRAUDE)

De Efteling is vaak doelwit van oplichterij. Of eigenlijk worden de naam en beeldmerk van de Efteling gebruikt om mensen in de val te lokken. Er zijn geen gratis kaartjes voor iedereen.

Achtergrond

Het zou natuurlijk direct moeten opvallen:

“Winter Efteling beloont iedereen met een gratis kaartjes om hun 85-jarig jubileum te vieren”

Het is vreemd dat de Winter Efteling een jubileum zou vieren en daar mensen voor zou belonen. Ten eerste is de Winter Efteling een evenement van het attractiepark Efteling en dat park vierde in 2017 haar 65-jarig bestaan. Ten tweede geeft niemand gratis kaartjes aan ‘iedereen’. Een kaartje voor de Efteling kost  38 euro, dus dit geintje zou het park, als elke Nederlander zijn kaartje claimt, zo’n 650 miljoen euro kosten en het park zou de komende jaren vol zitten.

Los van de taalfouten zou dus onmiddellijk moeten opvallen dat het nep is. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Wie geïnteresseerd is en klikt wordt doorgesluisd naar een website waar je een paar vragen moet beantwoorden en vervolgens je persoonlijke gegevens dient in te vullen. Opeens zijn het niet meer kaartjes voor iedereen maar is er een beperkte voorraad. Het is de oplichters om je persoonlijke gegevens te doen. Deze worden, met jouw toestemming, doorgespeeld aan een heleboel bedrijven die je met telefoontjes een e-mailspam mogen lastig vallen. Er kan getracht worden via scripts andere persoonlijke informatie te ontfutselen.

Bovendien wordt het bericht gedeeld op je tijdlijn waarmee je ook weer anderen in de val lokt. Het verwarrende is dat de Efteling zelf ook winacties organiseert, maar alleen vanaf de eigen Facebook-pagina. Die acties zijn overigens tegen de regels van Facebook maar daar lijkt helemaal niemand zich meer wat van aan te trekken, ook de Efteling niet. Het is namelijk niet toegestaan het taggen van vrienden als voorwaarde te stellen voor het winnen van een prijs.

screenshot facebook.com/efteling

“Persoonlijke tijdlijnen en vriendschappen mogen niet worden gebruikt voor het beheer van promoties (‘Deel op je tijdlijn om mee te doen’, ‘Deel op de tijdlijn van je vrienden voor grotere kans op prijzen’ en ‘Tag je vrienden in dit bericht om mee te doen’ zijn bijvoorbeeld niet toegestaan).” (Facebook.com – Beleid inzake pagina’s, groepen en evenementen – 3. Promoties op pagina’s, in groepen en in evenementen)

Het hebben van een goede virusscanner is overigens wel van belang. De gebruiker wordt dan in elk geval gewaarschuwd voor het bezoeken van dit soort websites.

screenshot waarschuwing efteling.nl-gift.com/

Conclusie

Dit is de zoveelste valse winactie met kaartjes van de Efteling. Dit is niet van de Efteling zelf. Het gaat de oplichters om je persoonlijke gegevens.

Meer lezen / bronnen

www.efteling.com
https://www.facebook.com/policies/pages_groups_events
https://www.facebook.com/notes/hoaxmelding/winacties-op-facebook-en-de-regels/194606584033447/
https://www.hoaxmelding.nl/fraude/valse-winacties/
https://www.microsoft.com/en-us/wdsi/threats/malware-encyclopedia-description?Name=Trojan:HTML/Redirector.CF

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

8671 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top