Connect with us

Hoaxmelding

FRAUDE

Zwarte Piet blijft zwart als dit bericht voor 5 december minimaal 100.000 keer is gedeeld (HOAX)

Zwarte Piet strooit weer vrolijk in het rond. Niet met pepernoten maar met nepberichten. We worden steeds maar aangemoedigd berichten honderdduizenden keren te delen. Velen denken kennelijk daarmee Zwarte Piet te helpen. In werkelijkheid spekken ze de kas van criminelen die gebaat zijn bij zoveel mogelijk onrust over Zwarte Piet. We geven maar weer eens een update.

Achtergrond

Elk jaar komen dezelfde nepberichten voorbij. Een heel netwerk aan nep-Pietenpagina’s plaatst ze en elk jaar zijn ze een succes. De verspreiders lachen zich rot want ze verdienen veel geld aan zoveel naïviteit. Want hoe gek je het ook maakt, echt alles wordt massaal gedeeld.

Het volgende bericht is al meer dan 77.000 keer gedeeld. Het verhaal is nep. Amsterdam en Rotterdam hebben helemaal niks toegezegd aan deze oplichters:
“Dringende oproep: – Ook Amsterdam en Rotterdam hebben toegezegd dat Zwarte Piet definitief zwart blijft, als dit bericht voor dinsdag 5 december minimaal 100.000 keer is gedeeld. Dat gaan wij redden door dit bericht massaal te delen!! 

Dat is maar een voorbeeld. De stroom haatzaaiend nepnieuws van de Pieten-fanpagina’s is eindeloos.

Ook het volgende verhaal is niet waar. Er is niet ‘zojuist’ bekend gemaakt hoe geliefd Zwarte Piet is. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 2/3 van de Nederlanders liever geen aanpassing ziet:
“Zojuist bekend gemaakt: – Hoe geliefd is Zwarte Piet? 98% van de Nederlanders wil Zwarte Piet behouden. Dan moet Zwarte Piet ook zwart blijven! Ik hoor bij deze 98% van de Nederlanders die Zwarte Piet zwart wil houden door dit bericht te delen!! 

Wederom een onwaarheid. De NTR heeft niets aan deze oplichtersbende toegezegd. 52.000 mensen trappen in deze leugen:
“Dieuwertje Blok doet oproep: – “De NTR wil van Nederland weten welke kleur de Pieten in het Sinterklaasjournaal moeten hebben? Als deze oproep minimaal 1 miljoen keer is gedeeld, dan blijven de Pieten definitief zwart” De oproep massaal delen alsjeblieft!! 

Er is geen actie waarmee de kleur van Zwarte Piet bepaald kan worden. De volgende. Of je nu 1 keer of 500.000 keer deelt: dit heeft geen invloed op de kleur van Zwarte Piet:
“Landelijke intocht Sinterklaas: “Welke kleur moet Piet hebben bij de Landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad? Als deze oproep minimaal 500.000 keer is gedeeld dan zullen de Pieten zwart zijn” Dit gaan wij redden door dit bericht allemaal te delen!!! 

Ook ordinaire misleiding met beeldmerk van de Postcode loterij. Uiteraard geen prijzen en zeker geen miljoen euro van deze Pieten-pagina:
“Bijzondere trekking: – Bij wie mag Gaston Starreveld op woensdag 5 december € 1.000.000,- komen brengen? Speel GRATIS mee door dit bericht te delen”Ja, ik wil kans maken op € 1.000.000,- door dit bericht te delen!! 

De zoveelste valse ‘landelijke actie”. Peter Faber heeft geen stickeractie. Dit is een foto uit 2013:
“Landelijke actie: – “Acteur Peter Faber gaat in heel Nederland stickers op auto’s plakken met de tekst: ‘I Love Zwarte Piet’ Waar moet ik nog mee stickers komen plakken?” Steun de actie van Peter Faber door dit bericht te delen!! 

RTL heeft in 2015 een onderzoek verricht. Dit bericht liegt door te beweren dat je nog mee kunt doen:
“Onderzoek RTL: – “Wie durft er tegenwoordig nog openlijk op Facebook te roepen dat Zwarte Piet zwart moet blijven? Doe mee aan het onderzoek van RTL door dit bericht te delen, als jij dit durft” Zwarte Piet moet zwart blijven door dit bericht nu te delen!!  

De gratis vlaggen, petjes, mutsen, stickers en sweetshirts vliegen je om de oren. Soms worden er 2.000 beloofd, soms wel een half miljoen stuks. Allemaal nep:
“Landelijke actie: – “Wil jij een gratis ‘Zwarte Piet is hier Welkom’ vlag ontvangen? Wij geven 2.000 vlaggen weg. Jij kan dan kans maken op een gratis vlag  door dit bericht te delen & onze pagina te liken Nederland en Zwarte Piet! “Ik wil heel graag een ‘Zwarte Piet is hier Welkom’ ontvangen door dit bericht te delen!! 

Arjen Lubach geeft deze oproep niet gedaan:
“Dringende oproep: “Arjen Lubach wil van Nederland weten of Zwarte Piet moet blijven? Ik ga dan persoonlijk naar Den Haag om deze petitie aan te bieden aan de fractievoorzitters als dit bericht minimaal 300.000 keer is gedeeld” Steun Arjen Lubach nu door dit bericht massaal te delen!!  

De brutaliteit van deze pagina kent geen grenzen: De pagina Ik Ben Zwarte Piet Fan is niet gemaakt door Chantal Janzen maar door oplichters:
“Chantal Janzen begint  Facebookpagina: – Ik ben begonnen met de Facebookpagina: Ik Ben Zwarte Piet Fan voor het behoud van Zwarte Piet. Ik zoek wel de volledige steun van Nederland”. Steun Chantal Janzen voor het behoud van Zwarte Piet door door dit bericht massaal te delen!!  

Johnny en Jan hebben geen club opgericht. Het is geheel verzonnen:
“Johhny de Mol en Jan Smit roepen: “Wij beginnen gewoon met een club van BN’ers die voor Zwarte Piet zijn. Dan zullen we wel eens zien wie de meeste aanhangers krijgt” Ik heb veel respect voor Johnny de Mol en Jan Smit door dit bericht te delen!!  

Een van de vele en meest succesvolle nepverhalen over Sylvana Simons. Ze is geen weddenschap aangegaan en heeft nooit toegezegd Nederland te verlaten, om wat voor reden ook:
“Dringende oproep: – “Sylvana Simons gaat de weddenschap met Johan Derksen aan: Zwarte Piet blijft zwart en ik verlaat Nederland per direct als dit bericht 1 miljoen keer is gedeeld” Dit gaan wij redden Sylvana Simons door dit bericht massaal te delen!! 

En dan deze: misbruik van een nationale held voor eigen gewin. Want deze Zwarte Piet geeft niets aan het KWF:
“Dringende oproep: – “Maarten van der Weijden haalt geld op voor KWF Kankerbestrijding met zijn elfstedenzwemtocht. Als jij dit bericht deelt dan doneren wij elke keer €1,- aan KWF Kankerbestrijding” Steun deze actie door dit bericht echt massaal te delen!! 

En dan nog pure oplichting. Mensen worden met een valse winactie in de val gelokt:
“Landelijke actie: Samsung geeft zijn nieuwe model Galaxy S9 weg! OP=OP
Maak kans: http://bit.ly/WINeenSamsungS9″

Ook een belofte voor gratis geld wordt veel gedeeld maar is uiteraard nep:
“Landelijke actie: – “Iedereen die dit bericht deelt krijgt €50,- van ons op zijn rekening gestort. Omdat wij de grootste Facebookpagina van Nederland willen worden. Deze actie loopt t/m woensdag 5 december” Ja, ik wil €50,- door dit bericht te delen!! 

En 500.000 keeer delen voor een Pietitie? Nep!
“Wat vindt Nederland: – “Wel of geen Zwarte Piet? Teken en deel deze Pietitie nu. De Pietitie moet minimaal 500.000 keer gedeeld zijn om hem aan te kunnen bieden bij de NTR” Ja, Zwarte Piet moet zwart blijven door deze Pietitie massaal te delen!!  

En heeft de rechter de snelwegblokkeerders veroordeeld tot gevangenisstraffen? NEE!
“Zojuist bekend gemaakt: – “De 34 verdachten van de blokkade van de A7 bij Joure krijgen 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk” Dit is ongelooflijk en kan niet waar zijn door dit bericht massaal te delen Nederland!! 

Actievoerster Jenny Douwes heeft niet gevraagd haar te steunen door dit bericht te delen.
“Landelijke oproep: – “Wij vinden dat Jenny Douwes een lintje moet krijgen in plaats van een geldboete en een taakstraf” Jenny Douwes vraagt de steun van Nederland door dit bericht te delen!! 

Jenny heeft in werkelijkheid  juist oproepen de pagina van deze pietenhaters te rapporteren wegens nepnieuws en misbruik van haar naam.

De volgende is Arjen Lubach. Hij zou opeens actie voeren voor Zwarte Piet? Nee!
“Arjen Lubach zegt: – “Het gaat mij zeker lukken om dit bericht 1 miljoen keer gedeeld te krijgen, als Nederland echt wilt dat Zwarte Piet zwart moet blijven” Jazeker moet Zwarte Piet zwart blijven Arjen Lubach door dit bericht echt allemaal massaal te delen!! 

En weer miljoenen gratis stickers? Welnee.
“Nieuwe brievenbussticker: -“Wij geven 2 miljoen ‘De deur gaat open voor Sinterklaas en Zwarte Piet’ brievenbusstickers weg. Jij kan alleen een brievenbussticker krijgen door dit bericht te delen” Ja, ik wil heel graag een brievenbussticker door dit bericht te delen!!”

Opnieuw een hetze tegen Dieuwertje Blok:
“Dieuwertje Blok zegt vanavond: – “Het is de hoogste tijd om afscheid te nemen van Zwarte Piet. Zwarte Piet is niet meer van deze tijd” Het wordt de hoogste tijd om afscheid te nemen van Dieuwertje Blok door dit bericht echt massaal te delen Nederland!!  

En weer worden Jenny Douwes woorden in de mond gelegd:
“Jenny Douwes zegt: – “Ik heb een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand wegens opruiing. Ik kreeg de hoogste straf omdat ik heb opgeroepen om ons kinderfeest en Zwarte Piet te beschermen” Jenny Douwes is de heldin van Nederland door dit bericht te delen!! 

De actiegroep KOZP zou de intocht willen verbieden. Niet waar, willen een intocht zonder Zwarte Piet.
“Zojuist bekend gemaakt: – “De tegenstanders van Zwarte Piet ‘Kick Out Zwarte Piet’ willen dat landelijke intocht van Sinterklaas wordt verboden in Nederland” Dit is toch niet te geloven! Ik vind dat ‘Kick Out Zwarte Piet’ verboden moet worden door dit bericht massaal te delen!! 

De lijst met bekende Nederlanders die door deze pagina’s wordt misbruikt is eindeloos: van Georgina Verbaan en Armin van Buuren tot Marco Borsato en Mies Bouwman, van Glennis Grace en premier Rutte tot André Hazes en Jörgen Raymann.

De Pietenpagina’s komen en gaan. We hebben inmiddels Boycot de NTR erbij gekregen nadat de naam Ik Ben Zwarte Piet Fan werd veranderd in Ik Ben Ajax Fan. Het publiceren van nepnieuws gaat onverminderd voort, ook op de andere pagina’s binnen dit netwerk van oplichters.
Betrokken pagina’s zijn o.a.

Conclusie

Nagenoeg alles van de pagina’s Zwarte Piet Fan, Ik Ben Zwarte Piet Fan en Nederland en Zwarte PietBoycot de NTR is nep. Criminelen willen zoveel mogelijk likes en Zwarte Piet interesseert hen niet. Laat je niet misbruiken voor financieel gewin.

Meer lezen / bronnen

https://www.rtlnieuws.nl/nederland/artikel/834236/onderzoek-rtl-nieuws-zwarte-piet-moet-zwart-blijven
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1312343/peiling-draagvlak-traditionele-zwarte-piet-loopt-terug
https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/friezen-en-ouderen-meest-voor-traditionele-zwarte-piet/
https://www.nu.nl/weekend/5523026/zo-wordt-nepnieuws-ingezet-bij-zwartepietendiscussie.html
https://nos.nl/artikel/2254229-facebookbericht-met-nepnieuws-zwarte-piet-zaak-massaal-gedeeld.html
https://wnl.tv/2017/11/30/nepbericht-zwarte-piet-bereikt-miljoenenpubliek-honderdduizenden-trappen-erin/

Klik hier en hier voor berichten op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

499483 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top