Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

25 mei: het raakt ons ook

Of nou de overheid met privacyregels komt of Facebook zelf: steevast verschijnen er privacyverklaringen op Facebook, die massaal worden gedeeld. Volgens beheerders van allerlei groepen en pagina’s zouden ze daartoe verplicht zijn. Niets is minder waar.

Achtergrond

Kennelijk is de paniek toegeslagen onder tientallen beheerders van pagina’s en groepen op Facebook nu de nieuwe wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing is geworden. Misschien hebben ze gehoord van de torenhoge boetes en nemen ze het zekere voor het onzekere. De tekst van een in slecht Nederlands opgestelde verklaring luidt:

“De beheerders van deze pagina kondigen het volgende aan:

Beste groepsleden,

Het raakt ons ook en zijn dus verplicht jullie erop te wijzen.
Vanaf 25-05-2018 is de nieuwe wet Algemene verordening Gegevensbescherming van kracht.
Dat wil zeggen dat je niet meer genoemd of getagd kunt gaan worden zonder jullie toestemming.
Aangezien we niet alle leden afzonderlijk om toestemming kunnen vragen, gaat dit ONMIDDELIJK in.

Iedereen die lid is van deze pagina kan zich voorstellen dat hij/zij gefotografeerd noch genoemd noch getagd kan gaan worden.
Iedereen (indien mogelijk) die foto’s plaatst, plaatst fotos van zichzelf. Afbeeldingen die niet van hem/haar zijn doet dit met duidelijk zichtbare bronvermelding.
Opzettelijk gefotografeerde personen hebben hun toestemming gegeven dat ze gefotografeerd mogen worden en dat deze gepubliceerd mogen worden.

Geef hieronder alstublieft commentaar met ”Gelezen en geaccepteerd”

Degenen die niet reageren, is stilzwijgend -automatisch- akkoord”

Deze verklaring is van a tot z onzin. Om met het laatste te beginnen: stilzwijgend akkoord bestaat niet in deze wet. Als je van iemand toestemming nodig hebt moet dat uitdrukkelijk en ondubbelzinnig zijn. Maar omdat deze verklaring nutteloos is doet het er niet zoveel toe of je akkoord bent of niet. Het betekent niets.

Want zijn groepsbeheerders verplicht een verklaring voor te leggen aan hun leden/volgers? Als zij persoonsgegevens opslaan en verwerken wel, maar dat is doorgaans niet aan de orde. Hier gaat het o.a. om genoemd of getagd worden in een Facebook-bericht. Dat zou zonder toestemming niet meer mogen. Dit is pertinente onzin. Als je niet getagd wilt worden kun je dat zelf regelen via de instellingen, daar heeft de beheerder van een pagina of groep niets mee te maken.

De beheerder van een groep of pagina gaat ook niet over de rechten op foto’s die anderen daar plaatsen. De wet verplicht hem daar niets. Als hij helemaal geen foto’s geplaatst wil hebben kan hij die optie uit zetten. Een beheerder kan verlangen dat hij alleen foto’s geplaatst wil hebben waarop mensen staan die uitdrukkelijk toestemming hebben gegeven, maar dat is geen verplichting vanuit de AVG.

De verklaring bevat een aantal totaal dubbelzinnige constructies waardoor helemaal niet duidelijk waar je nou precies akkoord op geeft. De verklaring heeft het over ‘foto’s van zichzelf‘. Normaal verstaan we hieronder een foto waarop iemand zelf staat, zoals een selfie. Hier wordt kennelijk bedoeld een foto waarvan die persoon eigenaar is. Verder wordt er gesproken over ‘opzettelijk gefotografeerde personen‘. Hoe vaak zal het voorkomen dat je onopzettelijk iemand op de foto zet? Heb je dan per ongeluk de foto genomen? Of wordt hier bedoeld dat een foto in opdracht is gemaakt? Ook qua zinsconstructies is deze verklaring volkomen ondeugdelijk.

Het al dan niet accepteren van deze verklaring is dus nutteloos en heeft geen enkele juridische waarde of consequenties. De beheerder gaat er sowieso vanuit dat iedereen die niet reageert de verklaring accepteert. Alleen reageren met “Niet geaccepteerd” zou dus enige zin hebben. Wie dat doet kan misschien door de beheerder geblokt worden maar verder zegt het niets. Het ironische van de hele verklaring is dat als een beheerder nu een lijst maakt met wie wel of niet akkoord is gegaan, hij daarmee persoonsgegevens verzamelt waardoor de AVG voor hem van toepassing wordt. Je maakt het je als beheerder dan wel erg moeilijk.

Groeps- en paginabeheerders zien dit mogelijk als een manier om interactie te hebben met de leden of volgers. Het kan dus heel goed zijn dat ze deze spammige nepverklaring met opzet hebben geplaatst.

Advies

Deel of onderschrijf geen nep-privacyverklaringen op Facebook. Ze hebben nul waarde.

Meer lezen / bronnen

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/avg-europese-privacywetgeving/algemene-informatie-avg

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

881 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top