Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

‼️ AH BALLETJES ZEER GIFTIG ‼️

Bij besteding van 40 euro aan boodschappen bij Albert Heijn krijg je gratis twee speelballetjes, HamsterBollies. Er is veel kritiek op deze ballen omdat ze niet erg milieuvriendelijk zijn. Volgens een veel gedeeld bericht van een hondencoach uit Eindhoven zijn de balletjes zeer giftig voor huisdieren. Dit is onzin.

Achtergrond

In de nazomer van 2018 heeft supermarkt Albert Heijn een actie waarbij de klanten HamsterBollies bij elkaar kunnen sparen. Met deze speelballetjes kun je allerlei spelletjes doen. Dat klinkt leuk tot blijkt dat de balletjes stuk kunnen gaan. Ze zijn gevuld met plastic korrels die dan vrijkomen. Volgens dit bericht zijn die korrels erg giftig voor huisdieren.

‼️ AH BALLETJES ZEER GIFTIG ‼️

We kregen de tip van een oplettende LTD volger over de AH balletjes die je nu krijgt bij je boodschappen. Deze balletjes zijn gevuld met een zeer giftig goedje waar huisdieren erg ziek van worden en zelfs dood aan kunnen gaan. Geef deze dus absoluut niet aan je huisdieren en zorg dat ze niet rond slingeren in huis.

Albert Heijn heeft inmiddels spijt van de actie. Want de bolletjes kunnen inderdaad vrijkomen en dat heeft vervelende gevolgen. Niet omdat ze erg giftig zijn maar vanwege het milieu.

(foto : NOS – Wilco Tielemans)

De plastic korrels kunnen in het milieu terechtkomen en dragen bij aan vervuiling van natuur en oceanen. Bepaald duurzaam zijn de balletjes van Albert Heijn dus niet. Na kritiek van consumenten en natuurorganisaties heeft een woordvoerder van Albert Heijn dat ook toegegeven. De supermarktketen stopt niet met de actie maar beseft wel dat het anders had gemoeten.

De plastic korrels in de HamsterBollies zijn niet giftig. Sterker nog, met het oog op de veiligheid heeft men juist voor deze korrels gekozen. Alternatieven zoals zand, hout of rijst waren minder veilig. Bijvoorbeeld vanwege mogelijke bacteriegroei bij vochtigheid en warmte, zegt Albert Heijn tegen de NOS. Ook de brandveiligheid van deze korrels speelt een rol.

Hoewel plastic natuurlijk schadelijk is voor ons milieu, dit soort plastic is niet giftig. Deze korrels van polyetheen (PE) zijn vrij klein en verlaten lichaam doorgaans op natuurlijke wijze, bij mens en dier. Volgens een dierenarts zouden de korrels tot verstopping kunnen leiden bij puppy’s die ervan eten. Tegelijk zegt hij dat het risico beperkt is. Iedereen die puppy’s heeft weet dat ze van alles eten en dat komt er vrijwel altijd gewoon weer uit. Bij jonge honden moet je niets laten slingeren. Vrijwel iedereen  kent de aangevreten stoelpoten of de afstandsbediening van de tv. Daar gaat het dier niet dood aan.

Polyetheen is een veelgebruikte plasticsoort en wordt o.a. gebruikt om allerlei voedingswaren in te bewaren. Het geeft geen smaak of gevaarlijke stoffen vanaf. In het lichaam doet het niets. De bewering dat het een zeer giftig goedje is waar huisdieren erg ziek van worden en zelfs aan dood kunnen gaan, is dus niet waar. Wie de korrels inslikt poept ze gewoon weer uit. Het in zijn geheel inslikken van het balletje is uiteraard wel gevaarlijk, maar daar waarschuwt deze hoax nou net niet voor. Misschien is het meest opzienbarende wel dat veel hondenspeeltjes juist van deze soort plastic zijn gemaakt.

Overigens geeft Albert Heijn op de verpakking aan dat de balletjes niet geschikt zijn voor huisdieren en kleine kinderen. Grote honden kunnen de HamsterBollie zelfs in zijn geheel inslikken en daarom is het niet wenselijk dat honden ermee spelen. Dat staat los van de korrels die er in zitten. Sterker nog: doordat de korrels niet zwellen bij inslikken wordt verstikkingsrisico nog enigszins beperkt. Bij een vulling met natuurlijke producten als rijst of hout ontstaan er nog veel meer problemen. Het online magazine Dogzine heeft contact opgenomen met Albert Heijn over de bollies. Die zijn als kinderspeelgoed getest, dus bij het opeten komen er geen giftige materialen vrij. Het in zijn geheel inslikken van een HamsterBollie leidt echter bijna onvermijdelijk tot een bezoek aan de dierenarts. Aangezien iedereen weet je dat je kinderspeelgoed uit de buurt van honden moet houden, schuilt er in de balletjes geen bijzonder of nieuw gevaar.

De verhalen over de giftigheid van de balletjes wordt door meer websites verspreid. Uiteraard is De Dagelijkse Standaard weer van de partij. De pagina kenmerkt zit door haat en hoaxes en beweert dat de HamsterBollies “uiterst giftig zijn voor kleine kinderen en honden”.  Ook het AD overdrijft weer eens met de mededeling dat de balletjes “enorm gevaarlijk”zijn.

Advies

Deel geen onzinberichten over de giftigheid van de AH HamsterBollies. Hoewel niet het meest milieuvriendelijk en niet geschikt als hondenspeelgoed, de inhoud is niet giftig.

UPDATE 7 september 2018:

De hondencoach uit Eindhoven heeft een rectificatie op de Facebookpagina geplaatst waarin wordt aangegeven dat het allemaal op een misverstand berust maar dat de balletjes nog steeds als gevaarlijk worden beschouwd.

“Wij hebben geschreven dat ze zeer giftig zijn, echter bedoelde we te zeggen dat de hamsterbollies zeer schadelijk zijn voor het maag- en darmstelsel van uw hond. (….)
De waarschuwing voor deze hamsterbollies blijft dan ook staan. De hamsterbollies die de plastic vulling granulaat bevatten kunnen voor ernstige problemen zorgen. Gelukkig heeft de AH er ook voor gekozen deze hamsterbollies niet meer te verstrekken aan hun klanten.”

En dat laatste is weer een onwaarheid. De HamsterBollies zijn gewoon tot het einde van de actie verkrijgbaar.

Meer lezen / bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Polyetheen
https://www.ah.nl/hamsterbollies
https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/opmerkelijk/ophef-over-plastic-bolletjes-in-hamsterbollies-niet-meer-van-deze-tijd/ar-BBMPEQI/
https://www.ad.nl/economie/ophef-over-hamsterbollies-van-albert-heijn-enorm-gevaarlijk~a9b66614/
https://nos.nl/artikel/2248797-ah-hamsterbollies-vol-plastic-korrels-hadden-niet-gemoeten.html
http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/09/albert-heijn-probeert-kinderen-honden-en-oceanen-te-vergiftigen-met-verraderlijke-plastic-hamsterbollies/
https://dogzine.nl/nl/nieuwsartikelen/pas-beetje-op-met-bollies
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2506474/dierenarts-let-op-dat-hond-hamsterbollie-van-ah-niet-inslikt
https://petsplace.nl/kong-training-dummy-hondenspeelgoed-035585299006-pps.html

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

16678 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top