Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Alle Facebook-berichten worden morgen openbaar

Morgen (?) wordt al je informatie op Facebook openbaar. Tenminste, dat wil een jurist (?) of Channel 13 (?) ons doen geloven. En als je maar een verklaring knipt en plakt met een verwijzing naar bepaalde wetgeving (?) zou je veilig zijn. Onzin natuurlijk, deze hoax gaat al jaren rond.

Achtergrond

Waarschijnlijk heeft niemand die dit plaatst ooit die wetgeving (UCC 1-308-1 1 308-103 en het statuut van Rome) gelezen want deze wetgeving heeft daar helemaal geen betrekking op. Dat is trouwens niet erg want de bewering dat Facebook al je berichten op openbaar zet is ook uit de duim gezogen.

Het is verbazingwekkend dat zoveel mensen een verhaal geloven van een onbekende jurist met een onwaarschijnlijk verhaal over de privacyrechten die binnenkort zouden veranderen en daarbij blindelings verwijzen naar totaal niet relevante wetgeving.  Of van een nieuwsbericht van een Channel 13, waarvan niemand weet waar en wanneer die uitzendt. En nee, Facebook is niet opeens een publieke instelling of openbare entiteit. Wat nog het meest bijzonder is, dit verhaal duikt ongeveer twee keer per jaar op. Het origineel is al minstens 5 jaar oud.

Het is een beetje gek dat je Facebook met een verklaring verbiedt je foto’s of berichten te kopiëren of delen. Een foto plaatsen betekent juist dat je Facebook opdracht geeft deze bij anderen op de tijdlijn te laten zien, dus te kopiëren. ‘Privé’ bestaat op Facebook niet echt. Wil je dingen privé houden dan moet je ze niet op Facebook zetten.

Voor de duidelijkheid: je bent eigenaar van al je persoonlijke informatie en hebt automatisch auteursrecht over alle teksten en plaatjes die zelf hebt gemaakt. Dat is een wettelijk recht. Maar als je besluit privé-zaken openbaar te delen, dan is dat eigen verantwoordelijkheid. Zelfs iemand die geen Facebook-account heeft kan het dan zien, kopiëren en opslaan. Door lid te zijn van Facebook draag je geen auteursrecht over maar je geeft Facebook wel een uitgebreide licentie.

De mededeling dat je bericht niet moet delen maar moet knippen en plakken om veilig te zijn is een kenmerk van een hoax. Bij een nepbericht dat veel gedeeld wordt hoef je alleen het origineel te verwijderen, dan is het bij iedereen weg. Nu is het bijna onuitroeibaar.

Advies

Plaats geen (nep)verklaringen over privacy op Facebook. Ze zijn nutteloos en misleidend.

Meer lezen / bronnen

http://www.snopes.com/computer/facebook/privacy.asp
https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/hoaxes/hoaxpostmetverklaringvanprivacyopfacebook
http://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/22091
https://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/27/doe-het-niet-copyrightverklaringen-op-facebook-plaatsen-is-zinloos-a1439629

Klik hier voor dit bericht op Facebook (versie 2016) en hier voor versie 2017.

Reacties

Aantal keer bekeken

151 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top