Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Als jij dit deelt doneren wij €1 aan KWF voor Maarten

De Facebookpagina Ik Ben Zwarte Piet Fan staat bol van leugens en misleiding. Toch delen duizenden mensen de berichten van deze pagina. De gouden formule: zanik het hele jaar over Zwarte Piet en verzin nepberichten over actuele onderwerpen. De oplichters achter deze pagina beloven 1 euro te geven voor elk gedeeld bericht aan het KWF voor de actie van Maarten van der Weijden. Inmiddels is het bericht verwijderd maar de likes zijn alweer binnen. Er gaat geen cent naar het KWF. Echte Pieten-fans doen er dus goed aan die pagina te ontvolgen. Nu.

Achtergrond

De pagina Ik ben Zwarte Piet Fan is er eentje uit een heel netwerk van misleidende pagina’s. Het doel is zoveel mogelijk likes te verzamelen om daarna de volgers te bestoken met reclame en clickbaits. De reden is simpel: er is geld mee te verdienen. Veel en vuil geld. Want de beheerders van deze pagina’s gaan over lijken. Het laatste wapenfeit is een valse benefiet-actie voor de Maarten van der Weijden Foundation en de KWF Kankerbestrijding.

De tekst luidt:

“Dringende oproep: – “Maarten van der Weijden haalt geld op voor KWF Kankerbestrijding met zijn elfstedenzwemtocht. Als jij dit bericht deelt dan doneren wij elke keer €1,- aan KWF Kankerbestrijding” Steun deze actie door dit bericht echt massaal te delen!!

Echter, Ik ben Zwarte Piet Fan geeft helemaal niets aan het KWF. Deze pagina maakt misbruik van de helaas niet geslaagde poging van olympisch kampioen Maarten van der Weijden om de Elfstedentocht zwemmend af te leggen. Pure misleiding om een zo groot mogelijk bereik te krijgen zodat meer mensen de pagina gaan volgen.

Ik ben Zwarte Piet Fan probeert steeds zoveel mogelijk ophef te creëren en verwijdert daarna het  betreffende bericht. Een overzicht van slechts enkele nepberichten die zijn verspreid door deze beheerders:

 • “De NTR heeft toegezegd dat Zwarte Piet definitief zwart blijft in het Sinterklaasjournaal, als dit bericht voor  minimaal 500.000 keer is gedeeld” 
 • “Sinterklaasjournaal-presentatrice Dieuwertje Blok vindt dat het tijd wordt om Zwarte Piet de deur te wijzen” 
 • “Wij geven nu 500.000 ‘I love Zwarte Piet’ t-shirt weg. Jij kan gratis een t-shirt ontvangen door dit bericht te delen”
 • “Sylvana Simons gaat de weddenschap met Johan Derksen aan: Zwarte Piet blijft zwart en ik verlaat Nederland per direct als dit bericht 1 miljoen keer is gedeeld” 
 • “De 34 mensen die vorig jaar de A7 bij Joure hebben geblokkeerd om een anti-Zwarte Piet-demonstratie te voorkomen, krijgen gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk”
 • “Johnny de Mol en Jan Smit roepen: “Wij beginnen gewoon met een club van BN’ers die voor Zwarte Piet zijn.”
 • “De 9 jarige Mees start actie op Facebook: – Ik wil graag dat Zwarte Piet zwart blijft.”
 • “Sylvana Simons roept bij NPO radio 2: “Als Zwarte Piet niet verdwijnt uit Nederland, dan vertrek ik zelf.” 
 • “NTR Sinterklaasjournaal: “Het definitieve besluit is genomen, geen roetveegpieten of regenboogpieten meer in het Sinterklaasjournaal.”
 • “Ook vandaag weer veel betrokkenen bij de zoektocht naar de vermiste Anne Faber” Ik heb respect voor deze mensen door dit bericht te delen!!“
 • “Georgina Verbaan: – Zwarte Piet is Cool. Hij is geweldig door hem te delen!!”
 • “Chantal Janzen is er helemaal klaar mee en zegt: “Zwarte Piet is nou eenmaal zwart en dat blijft zo.”
 • “Nijmeegse Vierdaagse journaal: “De 34-jarige Maarten Tolhuis verkleed als Zwarte Piet is vanochtend van het parcours gehaald”
 • “Jörgen Raymann roept bij BNR Nieuwsradio: “Als Zwarte piet niet verdwijnt dan vertrek ik zelf”

Berichten van dit type slaan aan bij een groot publiek, sommigen worden meer dan 100.000 keer gedeeld. Vrijwel iedereen met Facebook heeft wel eens een dergelijk bericht voorbij zien komen. De beheerders van deze pagina’s  deinzen nergens voor terug en gebruiken naast Zwarte Piet en bekende Nederlanders ook Koningsdag, de dodenherdenking, de vermissing van Anne Faber, de Nijmeegse Vierdaagse, Serieus Request, etc., voor hun smerige campagnes. Nu is dus het KWF en de actie van Maarten van der Weijden aan de beurt.

Gevolg van deze acties is natuurlijk de overlast die andere Facebookgebruikers ervaren. Maar het racisme in de reacties, de haat jegens Sylvana Simons en Dieuwertje Blok: het is soms te stuitend voor woorden.

Enkele andere pagina’s uit dit netwerk:

Er zijn meer Pieten-pagina’s die op deze manier likes hebben verkregen (of met valse winacties) maar die niets meer met het oorspronkelijke onderwerp van doen hebben, zoals: Zwarte Piet Moet Blijven. Dat is er nog Red Zwarte Piet, een politiek getinte pagina van de extreem rechtse en orthodox Katholieke groepering Stichting Civitas Christiana, die Nederland terug wil hebben naar de jaren 1950.

Wie de Nederlandse cultuur enigszins liefheeft ontvolgt bovenstaande pagina’s direct. De beheerders misbruiken elk even ment en de Zwarte Piet-traditie voor eigen gewin. Dat hierdoor mensen en die traditie beschadigd raken gebeurt met opzet.

Helaas wil men geld verdienen aan de geweldige prestatie van Maarten van der Weijden. Wil je de actie van Maarten echt steunen ga dan naar www.11stedenzwemtocht.nl

Advies

Ontvolg de pagina Ik ben Zwarte Piet Fan direct en rapporteer nepberichten bij Facebook.

Meer lezen / bronnen

https://www.hoaxmelding.nl/?s=zwarte+piet

Klik hier om dit bericht lezen op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

69704 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top