Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Australische premier: “Immigranten moeten zich aanpassen of vertrekken”

“Nieuws vanuit Australie…………. Hier kan heel Europa een lesje aan nemen!!!” , zo begint een lang verhaal over de premier van Australië, Howard. Hij zou iets gezegd hebben over de immigranten in zijn land. Het verhaal eindigt met “Zoveel mogelijk doorsturen svp. naar je vrienden. Dit is de waarheid en die mag ook eens gezegd worden”. Eigenlijk weet je dan genoeg: dit is een hoax.

Achtergrond

Een hoax is een bericht dat veel wordt gedeeld via de social media, doorgaans met de bedoeling anderen te informeren of te waarschuwen maar gebaseerd op onjuiste informatie. Dat is de reden dat er vaak in hoaxes staat: “wees gewaarschuwd, deel dit met je vrienden, het is de waarheid”.

Australië is een ver land. Verre landen doen het goed in hoaxes. Want van verre landen controleert zelden iemand of het verhaal wel klopt. In dit geval viel iemand in de community van Hoaxmelding op dat er iets raars was. Volgens het verhaal van 8 september 2015 zou premier Howard afgelopen woensdag iets gezegd hebben over immigranten, met name moslims, in Australië. De immigranten zouden zich moeten aanpassen aan de taal, het geloof en de gewoontes van Australiër, of anders opkrassen. Het rare is: John Howard was premier van Australië in de periode 1996–2007. Hij kan dit nooit onlangs in zijn rol als premier gezegd hebben.

Het blijkt dus te gaan om een verhaal dat al jaren oud is. Er zijn ook versies waarbij deze quotes worden toegewezen aan andere premiers van Australië, Julia Gillard en Kevid Rudd. Maar ook zij hebben dit niet gezegd. Weliswaar zijn sommige van de woorden toe te wijzen aan Howard, andere zijn van een collega van hem en een groot gedeelte is van een Amerikaans veteraan. Uiteraard had het betoog van deze man helemaal geen betrekking op Australië maar op de VS. Kortom: dit verhaal is op geen enkele manier verbonden met de werkelijke standpunten van de premier van Australië, die overigens Malcolm Turnbull heet.

De verspreider van dit bericht, ene Franky Devos, deelt allerlei nepartikelen en plaatjes die gericht zijn tegen het vluchtelingenbeleid. Opvallend dat daar ook plaatjes bij zijn van Help de zorg en Petitie grenzen dicht, beide van Facebookterrorist Peter van Opdorp. Berucht vanwege zoetsappige plaatjes maar ook vanwege haatzaaien en stalken, bedreigen en belasteren van onschuldige mensen.

Advies

Deel het bericht met quotes van de premier van Australië niet. Het is niet waar.

Meer lezen / bronnen

http://www.hoax-slayer.com/gillard-muslims-leave.shtml
http://www.snopes.com/politics/soapbox/australia.asp
https://www.facebook.com/franky.devos.5/posts/10205096647238072

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

205 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top