Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Auto smelt als gevolg van Italiaanse hittegolf

Sommige berichten lijken te sterk om waar te zijn. Maar als alle grote media erover berichten moet het wel echt zijn, zou je denken. Zoals het verhaal van een Brit wiens Renault Mégane was gesmolten na een paar dagen in de hete Italiaanse zon. Het was onlangs in het nieuws maar het blijkt een hoax.

Achtergrond

Het meest bijzondere is natuurlijk dat de auto op de foto over de hele lengte aan een kant zo heet geworden is dat alle kunststoffen zijn gesmolten. Volgens de berichten zou het op die dag 40 graden geweest zijn. Bij deze temperatuur smelten de onderdelen van een auto natuurlijk niet. Maar metaal kan opwarmen in de zon en erg heet worden. De meeste kunststoffen die in auto’s worden gebruikt beginnen vanaf ongeveer 130 graden te vervormen en daarboven te smelten. Renault gaf aan dat de onderdelen minimaal 100 graden kunnen weerstaan. Kan de zon dit toch veroorzaakt hebben?

Maar waarom zou alleen deze auto last hebben van smeltende kunststof onderdelen? Stonden andere auto’s niet in de zon? Een slecht merk? Volgens de eigenaar was de conclusie dat je Franse auto’s niet kunt vertrouwen. Dat lijkt een geintje.

Een Italiaanse website ging op zoek en ontdekte via Google Streetview de exacte locatie van de auto. Hij stond aan de kant van de weg geparkeerd, naast een ventweg bij een hotel, vlakbij twee afvalcontainers. Na onderzoek bleek dat de voorgaande nacht de containers door vandalen in brand waren gestoken. Ook deze containers staan op Streetview. Volgens een artikel in de lokale media waren twee auto’s door de brand beschadigd. Conclusie: niet de zon is de oorzaak van de smeltende auto maar een uitslaand brandje in een aantal afvalcontainers.

Het lijkt erop dat de eigenaar van de auto met het verhaal de media heeft beetgenomen. In elk geval is het bericht onlangs wereldwijd door veel media overgenomen, zonder dat er feitenonderzoek werd gedaan. Ook op Facebook is het veel gedeeld.

Advies

Vertrouw niet alles wat je in de media leest. Deze auto is niet gesmolten door de hete zon maar door een aangestoken containerbrand.

Meer lezen / bronnen

https://www.google.it/maps/@45.6067182,12.8911535,3a,90y,261.9h,54.62t/data=!3m6!1e1!3m4!1syqwUngE7nrU9XPTlG5H52Q!2e0!7i13312!8i6656
http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/4119006/2015/08/12/Auto-smelt-weg-door-hittegolf-in-Italie.dhtml
http://www.hln.be/hln/nl/959/Bizar/article/detail/2419968/2015/08/12/Ongelofelijk-Auto-smelt-weg-tijdens-hittegolf-in-Italie.dhtml
http://www.bufale.net/home/bufala-e-disinformazione-auto-si-scioglie-al-sole-per-il-troppo-caldo-a-caorle-bufale-net/

 

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

95 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top