Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Truc van autoinbrekers: muntstuk tussen de deurklink

Soms is de politie betrouwbaar als bron, soms ook niet. Vooral individueel opererende politiemedewerkers die een Facebook- of Twitteraccount beheren gaan wel eens in de fout. Kunnen dieven met een muntje tussen de deurklink je auto leeghalen? Nee, dat is niet aangetoond.

Achtergrond

Politiemedewerkers zijn net mensen: je vertelt een spannend verhaal en een deel ervan zal het direct geloven. Een deel zal op basis van aannames conclusies trekken. Een deel zal het verhaal verspreiden onder het motto ‘een gewaarschuwd mens telt voor twee’. Het is niet wat je leert op de politieopleiding maar het gebeurt wel.

Stel, je treft ergens een muntje tussen de deurklink van een auto aan. Is dan je eerste conclusie dat er sprake is van een poging tot auto-inbraak of controleer je of de betreffende deur wel op deze manier te openen is. Misschien vraag je je af of er überhaupt wel auto’s zijn die op deze manier geopend kunnen worden. En je controleert of er ooit aangiftes zijn binnengekomen van mensen die op deze manier beroofd zijn. En tenslotte kijk je op de pagina van Hoaxmelding voor je iets plaatst op Facebook. Tenminste, dat laatste zou ik doen. 😉

Het aantreffen van een muntje is geen bewijs dat er ook een poging tot inbraak is gedaan. Algemeen doet de centrale deurvergrendeling op moderne auto’s wat het moet doen: de portieren met één druk op de knop op slot zetten. Omdat het hiervoor juist is ontworpen, werkt het niet als een van de portieren niet goed in het slot zit. Meestal hoor je dan een geluid of de alarmlichten knipperen meerdere keren of allebei. Een muntje verandert helemaal niets aan de werking van het systeem. De bewering: “Als de deuren dan elektrisch worden gesloten, gaat deze deur niet op slot.” is dus niet waar. Wie twijfelt kan het natuurlijk ook even bij zijn eigen auto uitproberen. We horen graag het resultaat.

Helaas was de Politie Albrandswaard tot nu toe niet van plan meer commentaar te geven dan “Door ons is het al gezien”. Het verhaal en de foto komen van een man die zegt “bijna het slachtoffer te zijn geworden van een autoinbraak”. Maar volgens zijn eigen verhaal heeft hij ook alleen een muntje aangetroffen. Tenminste, dat is het vermoeden. Het kan ook allemaal een grap zijn geweest, die navolging heeft gekregen.

Advies

Deel het verhaal over dieven die muntjes tussen de portiergreep plaatsen niet. Het verhaal berust op speculatie.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=420754048083252&set=a.116067751885218.23247.100004459801701

 

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1950 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top