Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Automobiliste overleeft week op radiatorwater

Dit verhaal verscheen afgelopen zondag in diverse media. Een vermiste vrouw werd na 6 dagen levend teruggevonden. Ze was van een klif gereden en zou zich in leven hebben weten te houden door radiatorwater te drinken. We hebben slecht nieuws: radiatorwater is het slechtste middel om te drinken in noodsituaties. Het verhaal in de kranten is dus niet waar.

Achtergrond

Angela Hernandez (23) uit Oregon was in haar witte Jeep Patriot onderweg naar haar zus in Californië, verloor de macht over het stuur na een uitwijkmanoeuvre, reed van een klif af en kwam zo’n 70 meter lager terecht. Ze overleefde de val maar aan de rotsige kust van de Stille Oceaan was er geen mogelijkheid een weg terug te vinden of om de steile wand te beklimmen. Ze had een verwonding aan haar schouder en geen eten of drinken. Na haar vermissing werd een zoekactie op touw gezet en na 6 dagen werd ze bij toeval door een stel wandelaars gevonden.

Volgens sommige  berichten in de Amerikaanse media en letterlijk overgenomen door o.a. de Telegraaf, het AD, RTL Nieuws en de website Welingelichte Kringen overleefde de vrouw door water uit de radiator van haar auto te drinken.

 

Het AD:

Automobiliste overleeft week op radiateurwater na crash van klif
Een Amerikaanse automobiliste die een week geleden spoorloos verdween, is levend teruggevonden aan de voet van een klif aan de Californische kust. Angela Hernandez (23) uit Oregon crashte na een uitwijkmanoeuvre en belandde met haar SUV half in zee maar overleefde wonderwel door water uit de radiator te drinken.”

Het bericht over de vermiste Angela Hernandez is echt. Maar de spectaculaire wending aan het verhaal over het drinken van radiatorwater is niet waar.

Ten eerste heeft niemand radiatorwater bij zich. Een radiator is een onderdeel van de centrale verwarming en hangt bij je thuis. Het water in dat systeem is zuurstofarm, zwart van corrosie en stinkt. Een radiator is bedoeld om je woning te verwarmen. Er wordt hier gedoeld op de radiateur, een onderdeel van het koelsysteem van een auto. Via de rijwind wordt de koelvloeistof in de radiateur gekoeld, waarmee de warmte van de verbrandingsmotor wordt afgevoerd.

Koelvloeistof van een auto bestaat uit verschillende stoffen: meestal water, anti-vries en een anti-corrosiemiddel. Er kan ook anti-schuim en een smeermiddel worden toegevoegd. Het anti-vries voor de Jeep Patriot is mono-ethyleen glycol. Dit is een giftige stof. Het is vrijwel onmogelijk dat iemand 6 dagen lang gebruikte koelvloeistof drinkt en dit overleeft. Nog los van de vraag hoe je dit uit het koelsysteem van de auto krijgt.

Wie er andere media op naslaat, komt er achter dat er niet alleen een naamsverwarring tussen radiator en radiateur maar dat de vrouw helemaal geen water uit de radiateur heeft gedronken.

Hier (deels) haar verhaal zoals zij dat later zelf beschreef op Facebook:

“About 3 days had passed by now and the back of my jeans were torn apart, my socks were nothing but holes, and I could start feeling the effects of dehydration. I found my way back to my car and started looking around for anything I could use. I found a 10-inch black hose that seemed to have fallen off of my vehicle during the crash. It fit perfectly in the front pocket of my sweater, so I kept it there. I walked farther south down the beach than I ever had before and heard a dripping sound. I looked up and saw a huge patch of moss with water dripping down from it. I caught the water in my hands and tasted it. It was fresh!!!! I collected as much as I could in my little hose and drank from it for maybe an hour.”

Vertaling:

“Er waren nu ongeveer 3 dagen verstreken en de achterkant van mijn spijkerbroek was gescheurd, mijn sokken waren niets anders dan gaten en ik begon de gevolgen van uitdroging te voelen. Ik ging terug naar mijn auto en begon rond te kijken naar dingen die ik kon gebruiken. Ik vond een zwarte slang van 25 centimeter die tijdens de val van mijn voertuig leek te zijn gevallen. Het paste perfect in de voorzak van mijn sweater, dus ik heb het daar gehouden. Ik liep in zuidelijke richting langs het strand, verder dan ik ooit eerder had gedaan en hoorde een hoorde een druipend geluid, ik keek op en zag een groot stuk mos waar vanuit water naar beneden druppelde. Ik ving het water in mijn handen en proefde het. Het was zoet water!!!! Ik verzamelde zoveel als ik kon in mijn kleine slang en heb er wel een uur van gedronken. “

Zij deed dit met zware verwondingen. In het ziekenhuis bleek dat ze een bloeding in haar hersenen had ,vier gebroken ribben, beide sleutelbenen gebroken, een geklapte long, bloedvaten in haar ogen waren gesprongen en zware zonverbrandingen aan handen, voeten en gezicht. Angela Hernandez heeft dus een slang van de radiateur gevonden en heeft die gebruikt om water de drinken dat uit de rotsen kwam. Ze dronk geen radiatorwater. Een radiateurslang heeft meestal een of meer bochten, zo ook die van een Jeep Patriot. Hiermee kan er makkelijker water worden opgevangen.

Diverse media vragen zich bij een dergelijk verhaal niet af of het wel gebeurd is zoals wordt beschreven. Foute vertalingen en onjuist weergegeven verklaring zorgen voor en heel ander verhaal. Ook Nederlandse media nemen klakkeloos berichten over van buitenlandse persagentschappen. Het blijkt dan de bureauredacteuren die dit soort berichten publiceren geen kennis hebben van autotechniek en geen enkele argwaan koesteren.  Kennelijk was de haast om op zondagmorgen een bericht te plaatsen belangrijker dan de zorgvuldigheid. Inmiddels hebben sommige media het storende radiator vervangend oor radiateur en schrijft de Telegraaf nu in een bijzinnetje over het gebruik van de slang.

Advies

Deel geen onzinverhalen over een vrouw die overleefde op radiatorwater. Mocht je ooit in de verleiding komen: water uit het koelsysteem van een auto is giftig.

Meer lezen / bronnen

https://sanfrancisco.cbslocal.com/2018/07/10/search-oregon-woman-vanished-bay-area-coast/
https://edition.cnn.com/2018/07/14/us/big-sur-california-cliff-rescue/index.html?no-st=1531752630
https://www.theguardian.com/us-news/2018/jul/15/california-cliff-crash-survivor-spent-a-week-drinking-cars-radiator-water
http://www.worldpac.com/tagged/antifreeze_chrysler.pdf
https://cdn2.hubspot.net/hubfs/3799419/Bleko%202017/Producten/MEG/nl-NL_MSDS_BlekoChemie_Monoethylene%20glycol.pdf?t=1507818120844
https://unofficialnetworks.com/2018/07/16/missing-oregon-woman-found-alive-6-days-after-jeep-plunged-off-cliff-in-big-sur/
https://www.sanluisobispo.com/news/local/article214953875.html

Klik hier om dit bericht lezen op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

812 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top