Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Ben je veilig op FB? Je kunt dat controleren met BFF

Dit ging al enige tijd rond in Amerika, en is ineens populair over nagenoeg de gehele wereld. Dus ook bij ons opeens razend populair. Is het waar? Nee, natuurlijk niet.

Achtergrond

Facebook werkt voortdurend aan de verbetering van hun platform. Dat lukt niet altijd en soms blijken bepaalde opties niet echt een verbetering. Dat bedrijven de mogelijkheid hebben om persoonlijke informatie te verzamelen via de bekende persoonlijkheidstestjes is er zo een. De laatste tijd ligt Facebook daarvoor onder vuur.

Alweer enige tijd geleden is Facebook begonnen met het uitrollen van een kleine gadget genaamd Text Delights. Als je bepaalde woorden intikt wordt er aan die woorden een animatie toegevoegd. Ze veranderen van kleur of gaan bewegen. Ook animaties met slingers en ballonnen zijn mogelijk.  Facebook communiceert dit soort opties niet geweldig en bovendien snappen veel mensen überhaupt nauwelijks hoe Facebook werkt en het resultaat daarvan is dat er wilde verhalen opduiken over deze gadget. Volgens dit verhaal zou je hiermee kunnen testen of je account veilig is.

Zou luidt de versie van ene Anja:

“Ben je veilig op FB? Je kunt dat controleren. Zet onder dit bericht 3 letters  BFF.
Als deze letters groen zijn, dan ben je helemaal veilig.
Zo niet, verander je password voor FB.
Op je profiel is dan waarschijnlijk ingebroken.

Testen!

O ja en t werkt echt!onzin plaats ik niet op Facebook.

Groetjes Anja”

Deze Anja heeft mogelijk getest of BFF inderdaad groen wordt maar heeft geen idee waarom dat zo is. Met het inbreken op je profiel heeft het niets te maken.

Niet bij iedereen werkt deze gadget. Dat lijkt te liggen aan de versie van je Facebook app. Dat maakt echter dat er mensen zijn die geloven dat ze zijn gehackt.

Screenshot Facebook

De woorden die (bij veel mensen) een animatie activeren zijn o.a.:

  • Gefeliciteerd (in heel veel talen)
  • xoxoxo
  • Rad
  • BFF
  • LMAO

Er zijn ook tijdelijke animaties geweest. Zo was enige tijd het intypen van ‘Harry Potter’ voldoende om allerlei sterren en bliksemschichten te activeren. BFF is een acroniem en staat voor ‘Best Friends Forever’. Het intypen ervan activeert geen controle op de beveiliging van je Facebook-account. Als Facebook zou weten dat je wachtwoord gestolen was zou het je dat wel op een andere manier duidelijk maken dan via dit soort geheimzinnige opties. Helaas trappen zelfs social media adviseurs in dit soort berichten. Of ze verspreiden met opzet een hoax, in dit geval de Engelstalige versie.

Het reageren op dit soort nepwaarschuwingen brengt de veiligheid van je account niet dichterbij. Sterker nog: een manier om data te verzamelen is juist het verspreiden van hoaxes waar veel mensen op reageren. Helemaal onschuldig zijn dit soort hoaxes dus niet. Daar komt bij dat dit soort testen een valse veiligheid geeft, je account kan ook gestolen zijn terwijl BFF netjes in groen verschijnt.

Advies

Deel geen berichten waarin wordt beweerd dat het intypen van een codewoord laat zien of je Facebook-account veilig is. Het is totale onzin.

Meer lezen / bronnen

http://www.thatsnonsense.com/does-typing-bff-in-facebook-reveal-if-your-account-is-at-risk-fact-check/
http://www.milesrausch.com/2017/08/11/text-on-facebook-gets-delightful/
https://medium.com/@CkJustin/facebook-bff-security-check-hoax-check-your-facts-a513144c5ae8
https://spadedesignlab.com/use-facebooks-text-animations-facebook-text-delight/
https://www.worldofbuzz.com/does-the-green-bff-comment-really-mean-your-fb-account-is-safe-from-hackers/
http://smhoaxslayer.com/does-bff-turning-green-proves-your-facebook-account-being-secure/
https://www.indiatoday.in/technology/news/story/no-you-can-not-type-bff-to-check-safety-of-your-facebook-account-1196144-2018-03-23
https://www.facebook.com/pedicuregeleen.viktorialommen/posts/1567844303328862
https://www.facebook.com/socialmediahulp/photos/a.300108483368225.68415.239006726145068/1698330320212694
https://www.snopes.com/fact-check/does-facebooks-bff-prove-account-secure/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

5544 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top