Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Bestuurder werd gevonden met de telefoon in haar/zijn hand

Het zal maar een familielid zijn: gruwelijke foto van een auto-ongeluk en daarbij de tekst dat het bovenlichaam van het slachtoffer werd gevonden in de kofferbak met de telefoon nog in de hand. De foto is van een echt ongeval, het absurde verhaal is erbij verzonnen.

Achtergrond

Een verkeersschool uit Winschoten meent  het veiligheidsbewustzijn van mensen te vergroten door het plaatsen van een foto met een verhaal over een appende bestuurder.

“Deze persoon werd gevonden met de telefoon in haar/zijn hand. Haar/zijn bovenlichaam werd gevonden in de kofferbak. Wie durft er nu nog te appen tijdens het besturen van een (motor)voertuig?”

De foto is al enkele jaren oud en is echt. In oktober 2010 werd de originele foto geplaatst op fotowebsite Flickr door EMS Flight Crew, een internationale gemeenschap van professionals werkzaam in medische (lucht)mobiele teams. Denk hierbij aan traumaheli’s. Er is bij de foto geen enkele informatie verstrekt over de datum, locatie, oorzaak, slachtoffers, etc.  Aan het opschrift op de brandweerpakken (‘Vigili del fuoco’) is af te leiden dat dit speelt in Italië, het Italiaanssprekende deel van Zwitserland of het grensgebied met Oostenrijk. De helikopter is waarschijnlijk een Airbus H145 (of de voorganger Eurocoper EC145), maar onduidelijk is aan welke organisatie deze toebehoort.

Er is geen documentatie over wat hier echt is gebeurd. Het feit dat bij dit ongeval een traumaheli is opgeroepen en dat de brandweer hydraulisch knipgereedschap heeft gebruikt geeft aan dat eventuele slachtoffers na het ongeval nog in leven waren. Het verhaal dat het bovenlichaam van de  bestuurder in de kofferbak werd gevonden kunnen we dus naar het rijk der fabelen verwijzen.

De mogelijke oorsprong van het verhaal is ontdekt door hoaxbestrijder Snopes. Het lijkt er op dat EMS Flight Crew deze foto op de eigen Facebookpagina heeft gebruikt voor een ‘caption competition’ oftewel: ‘verzin een passend bijschrift’. Een suggestie was “Don’t text and drive”.  Hiermee is echter niet aangegeven dat appen achter het stuur de werkelijke oorzaak van het ongeval was.  Het blijkt dat vaker foto’s van dit soort ongevallen worden gebruikt voor campagnes tegen telefoongebruik achter het stuur, terwijl niet vastgesteld is dat de bestuurder ook daadwerkelijk met zijn telefoon bezig was.

Het is lichtzinnig en getuigt van weinig medeleven als je slachtoffers valselijk beschuldigt van onverantwoordelijk gedrag achter het stuur, zonder de feiten te kennen. Zeker als een verkeersschool zoiets doet, zonder te vermelden dat het om een fictief verhaal gaat dat hij ergens op internet tegenkwam. De eigenaar van de verkeersschool  is er op gewezen dat het verhaal nep is maar zegt “Confronteren is vaak de beste leerschool”. Het doet er kennelijk niet toe dat je dan je doel wilt bereiken over de rug van anderen. Op een opmerking van een nabestaande van een verkeersslachtoffer reageert hij schaamteloos met : “Iedereen is gevoelig tegenwoordig. ”

Het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het besturen van een voertuig kan dodelijke gevolgen hebben, dat hoeft geen betoog. Hiervoor kan ook niet genoeg gewaarschuwd worden. Het verdraaien van de feiten  en het valselijk beschuldigen van slachtoffers van ongevallen getuigt van weinig respect voor zowel slachtoffers als nabestaanden.

Update: geïnspireerd door dit nepverhaal van de verkeersschool gaan ook de bekende clickbaits er mee aan de haal.  Ook een politieman meende zijn volgers op Twitter dit nepverhaal te moeten voorhouden. Enkele volgers, zoals wijkagenten, deelden het ook weer.  Deze raken we dus nooit meer kwijt, helaas.

Advies

Deel geen valse berichten over telefoongebruik achter het stuur. Dit bericht van een verkeersschool is nep. Je kunt dit bij Facebook rapporteren als nepnieuws..

Meer lezen / bronnen

https://www.snopes.com/fact-check/was-texting-driver-found-clutching-phone/
http://airbushelicoptersinc.com/products/H145-product.asp
http://thedamienzone.com/2011/11/29/text-message-car-and-guard-rail-photo-kind-of-a-hoax/
https://www.hoax-slayer.net/anti-text-driving-message-car-wedged-truck-image/
https://www.facebook.com/VerkeesschoolFutureTraffic/posts/2064521167097587

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

4953 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top