Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Bloed voor een kind met leukemie (HOAX)

Een dringende oproep voor bloeddonoren voor een ziek kind. Een naam, een telefoonnummer, een bloedgroep… maar kun je er ook wat mee? Waar moet je je melden? In welk land is dit eigenlijk? Het blijkt een hoax die al jaren rond gaat op sociale media. Er wordt geen bloed gevraagd voor een ziek meisje.

Achtergrond

Het bericht luidt:

“Bitte schicke das weiter zu möglichst viellen Personen: für ein Leukämie krankes Kind wird dringend Blut B-Rh(-)gebraucht; sehr seltene Blut Gruppe. Kontakt:515 250 700 Patrycja Szulc.”

In Facebook-vertaling:

“Stuur dit naar de meest mogelijke mensen: voor een leukemie ziek kind is bloed b-rh (-) nodig; zeer zeldzame bloedgroepen. Kontakt:515 250 700 Patrycja Szulc.”

Het bericht komt uit Polen maar wordt al jaren in verschillende talen en met verschillende namen en telefoonnummers verspreid. De Duitstalige versie is ook in Nederland opgedoken. We verwachten binnenkort ook een versie in het Nederlands.

Het bericht komt uit 2015. In januari van dat jaar lag een 9-jarig meisje in het ziekenhuis in Krakau-Prokocim (Polen). Zij had inderdaad leukemie en had dringend een bloeddonor nodig. De situatie was urgent en daarom besloot het gezin een oproep te doen bij vrienden en familie via e-mail en sms. Gelukkig was er snel een donor gevonden en het kind ontving twee donaties.

Helaas ging de oproep heel snel viraal, destijds met de naam Marzena Czyż. Iemand had die naam in het bericht gebruikt, in plaats van de echte naam van het meisje. Waarschijnlijk een doelbewuste actie om Marzena het leven zuur te maken. In april 2015 werd al melding gemaakt dat met name artsen zich stoorden aan een valse oproep. Het bedrijf waar Marzena werkte was regelmatig telefonisch onbereikbaar vanwege de vele mensen die hier op reageerden. Ook bleven berichten bij het ziekenhuis binnenstromen. Het meisje was toen al ontslagen uit het ziekenhuis.

De Poolse ziekenhuizen en bloedcentra hebben vergeefs geprobeerd de hoax te keren. Ze hebben informatie verspreid over de werkelijke procedure, en dat is dat zelden publiekelijk een donor wordt gezocht voor een bepaalde patiënt. Dat gaat normaal via de databases waar mensen zijn ingeschreven. Ook heeft men geen behoefte aan honderden mensen die opeens willen doneren, die komen toch op een wachtlijst. Bloeddonoren zijn welkom, maar niet allemaal tegelijk.

Inmiddels is het 2019 en gaat het bericht opnieuw viraal, nu met de naam Patrycja Szulc. Ook zij heeft niets met deze oproep te maken. Diverse vrouwen met die naam hebben er echter wel last van. Het opduiken van dit bericht met steeds andere namen heeft te maken met online pesten. We hebben vaker voorbeeld gezien, zoals mensen die beschuldigd worden van hacken, e.d. Slachtoffers worden platgebeld maar ontvangen ook vaak bedreigingen.

Conclusie

Deze oproep is een kettingbericht uit 2015. Als u het nummer belt, ontvangt u geen informatie over het kind of kunt u geen donor worden. Bovendien komt het origineel uit Polen en is het niet up-to-date.

Meer lezen / bronnen

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

3848 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top