Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Cadeautjes uitwisselen met vriendinnen

Piramidespelen zijn weer aan de orde van de dag. Veel mensen doen hieraan mee met het vooruitzicht boeken of andere cadeau’s te ontvangen. Levert het wat op? Nee, voor de meesten niet en het is bovendien illegaal.

Achtergrond

Piramidespelen zijn weer aan de orde van de dag. Veel mensen doen hieraan mee met het vooruitzicht boeken of andere cadeau’s te ontvangen. Levert het wat op? Nee, voor de meesten niet en het is bovendien illegaal.

Piramidespelen en kettingbrieven worden door veel mensen als tamelijk onschuldig gezien: niemand wordt er immers slechter van en wat is er mis mee iemand een boek of cadeau te sturen? Dat laatste klopt: het is zelfs vreselijk aardig iemand een boek te sturen, zonder verdere verwachtingen. Het gaat er ook niet om of je zelf verwacht cadeau’s te krijgen. In dit bericht worden nadrukkelijk vrienden verzocht mee te doen en cadeau’s te sturen met de belofte dat ze er 6 – 36 in ruil ontvangen. Dat kun je echter niet garanderen. Die vrienden hebben namelijk veel minder kans op cadeau’s dan jijzelf.

Er wordt gesuggereerd dat het om een ruil gaat, een uitwisseling. Daar is echter geen sprake van: je stuurt iets naar een persoon die hoger in de piramide staat en hoopt iets te krijgen van degenen die nog overgehaald moeten worden mee te doen. Wie er slechter van wordt zijn degenen die wel een boek sturen maar niks ontvangen. Dat is verreweg het grootste deel van de deelnemers.

Al sinds medio 2015 gaan op Facebook diverse varianten rond van een soort spel waarin mensen elkaar cadeautjes of boeken sturen. Vroeger gebeurde het via kettingbrieven en e-mail. Er wordt hier gezegd dat het fantastisch is om van mensen die je niet kent zo veel leuke cadeautjes in je brievenbus te krijgen. Dat is natuurlijk waar, maar waar komen die cadeautjes dan vandaan? Vreemd genoeg lijken de deelnemers in magie te geloven: cadeautjes vermenigvuldigen zich spontaan. Maar er is geen magie en cadeautjes zijn geen konijnen. Ze worden betaald door een grote groep die er niets voor terug krijgt.

Hoe werkt het:
Stel: Vriend A begint dit spel. Hij zoekt 6 vrienden om mee te doen. Die noemen we Vriend B. Elke Vriend B zoekt 6 Vrienden C. De Vrienden C gaan elk een boek sturen naar Vriend A. Als iedereen meedoet ontvangt Vriend A 36 boeken. Voor vriend A is het feest. Hij gaat waarschijnlijk opnieuw een spel beginnen.

Een probleem ontstaat doordat je niet weet hoever je af zit van de eerste deelnemer, Vriend A. Er zijn 6 Vrienden B en 36 vrienden C. Als dit 6 keer gedeeld is en je bent Vriend F, dan bent ben je ook niet alleen. Er zijn 46.656 Vrienden F. Die zijn allemaal op zoek naar 279.936 Vrienden G. Die krijgen hun boeken pas als er voldoende Vrienden I zijn: 1,7 miljoen! Als vriend A dit spel vaker is gestart, zijn we dus met zijn allen op zoek naar nog veel meer deelnemers. Je kunt al nagaan: de meeste mensen zullen wel boeken versturen, maar nooit cadeau’s ontvangen. Dit spel stopt sowieso als er minder deelnemers zijn dan het spel nodig heeft. Na 9 keer delen moeten al alle vrouwen in Nederland meedoen, die ongeveer alle vrouwen in Europa nodig hebben om iets te ontvangen. In de praktijk betekent dit dat de bovenste 3% inderdaad boeken zal ontvangen, de rest niet of nauwelijks.

In de meeste landen van de wereld zijn dit soort spelen verboden. Dit spel staat bekend als de ‘Secret Sister Scam’. Het valt onder de piramidespelen en die zijn in Nederland gereguleerd in de Wet op de Kansspelen van 1998. Het is verboden om een spel te organiseren waarbij de deelnemer geld of goederen inlegt en zijn winst afhankelijk is van latere deelnemers die ook geld of goederen moeten inleggen. De wet beschouwt dit als een illegaal kansspel en boeken en cadeau’s die op deze manier zijn verkregen zijn dus ook illegaal. Het spel is bovendien in strijd met de regels op Facebook.
Deelnemers hopen op gratis boeken die door andere deelnemers betaald worden. Als je dus probeert je vrienden te verleiden deel te nemen is er sprake van misleiding. De kans dat zij boeken krijgen is maar 1/6 van de kans dat jij die boeken krijgt. Dat is minder aardig en positief dat het bericht wil doen geloven. Dan is er nog een aspect: je persoonlijke informatie gaat naar mensen die je niet kent. Iets om rekening mee te houden.

Er wordt vaak gedacht dat dit geen kwaad kan. In de praktijk zijn het vaak de mensen die het zich eigenlijk niet kunnen veroorloven die aan dit soort dingen meedoen. Ook leert de geschiedenis dat dit soort spelen letterlijk maatschappij-ontwrichtend kunnen zijn. In 1997 brak in Albanië een volksoproer uit nadat miljoenen mensen hun geld kwijt waren aan een piramidespel. Begin maart 1997 besloot de Nederlandse regering zelfs militairen naar de regio te sturen om te helpen bij het evacueren van buitenlandse staatsburgers.

Hoewel strafvervolging soms lastig is, zijn enkele organisatoren van piramidespelen al veroordeeld tot het terugbetalen van de inleg van deelnemers. Als we per cadeau of boek gemiddeld 10 euro rekenen (incl. verzendkosten) hebben het bij de Vrienden #7 al over een inleg van een half miljoen euro en bij Vriend #10 over 170 miljoen euro.

Advies

Advies: Doe niet mee aan het piramidespelen met boeken of cadeau’s. Er worden geen cadeau’s ‘uitgewisseld’. Dit illegale piramidespel kent voornamelijk verliezers, dat wil zeggen: mensen die wel een cadeau sturen maar niet ontvangen.

Meer lezen / bronnen

Meer lezen / bronnen:
https://www.buzzfeed.com/stephaniemcneal/ho-ho-hoaxed?utm_term=.jaDo3dKva#.kep6N8Qoa
http://www.gadgetsnow.com/social/Did-you-too-fall-for-book-ponzi-on-Facebook/articleshow/50608321.cms
http://www.kansspelautoriteit.nl/algemene-onderdelen/secundaire-navigatie/veelgestelde-vragen/veelgestelde-vragen/piramidespel-multi/
http://www.snopes.com/secret-sisters-gift-exchange/
http://www.thatsnonsense.com/the-36-books-for-1-book-exchange-pyramid-scheme-debunked/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Piramidespel
http://www.vredesmissies.nl/albanese%20piramidespelcrisis.htm
http://wfla.com/2016/11/17/police-warn-against-facebook-secret-sister-scam/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

965 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top