Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Canadese burgemeester reageert op moslimouders

Virale berichten ontstaan vaak doordat mensen niet lezen maar direct op ‘delen’ klikken. Want een bericht in onbeschrijflijk slecht Nederlands als dit zou toch vragen moeten oproepen. Heeft iemand opgezocht of de Canadese stad Durval wel bestaat? Geen enkele burgemeester heeft in elk geval deze uitspraken over moslims ooit gedaan.

Achtergrond

Het verhaal begint als volgt:

“Verbrand……..

Moslim ouders “eisten” de terugtrekking van varkensvlees uit school ‘ s, in de stad durval in québec.”

Hebben islamitische ouders van geëist dat er geen varkensvlees meer geserveerd zou worden op scholen in Durval, Quebec? Het antwoord is nee, al was het alleen maar omdat een stad met die naam niet bestaat. Er is wel een stad Dorval maar ook daar is zoiets niet gebeurd. Het plaatje bij dit verhaal suggereert echter dat daar een orthodox islamitische invasie op komst is.

Dan gaat het verder:

“Antwoord door de burgemeester van de plaats:

“moslims moeten begrijpen dat ze zich moeten aanpassen aan canada, hun gewoonten, hun tradities, hun manier van leven, want het was het land dat ze kozen om te emigreren. Zij moeten begrijpen dat zij degenen zijn die moeten integreren en leren in canada te wonen. Ze moeten begrijpen dat zij de mensen moeten zijn die hun levensstijl veranderen, niet de canadezen, die ze zo gul hebben meegenomen.
U moet begrijpen dat canadezen niet racistisch of xenofobe zijn.”

Verderop:

“Voor moslims, die het niet eens zijn met canadese cultuur en religie en zich niet comfortabel voelen in canada, zijn er 57 prachtige moslimlanden over de hele wereld, de meeste van hen sub bevolkt en klaar om ze met open armen te ontvangen, volgens de sharia.”

Het slecht lopende verhaal beschrijft de reactie van de burgemeester van het niet-bestaande Durval op de vermeende eisen van moslimouders. Tekstueel en inhoudelijk klopt er weinig van. Wat zijn die 57 moslimlanden eigenlijk? Teneur van het bericht: moslims zouden zich moeten aanpassen of anders Canada verlaten. Dit valt bij veel mensen in de xenofobe smaak.

Screenshot Facebook

Maar als Durval niet bestaat heeft de burgemeester van Dorval – hij heet Edgar Rouleau – dan een uitspraak als deze gedaan? Nee, ook niet. Al in 2015 heeft het stadsbestuur van Dorval een verklaring afgelegd dat dit hele verhaal false news, een hoax, is.

“De stad Dorval verwerpt dit valse artikel en is gekant tegen dit identiteitsmisbruik. Internetgebruikers over de hele wereld hebben dit valse nieuws gepubliceerd alsof het waar was, en de burgemeester wil graag de zaken rechtzetten door te zeggen dat hij, of vertegenwoordigers van de stad, in geen enkel opzicht dergelijke opmerkingen hebben gemaakt.”

Het bericht met foto is met zekerheid vervalst om anti-islamitische sentimenten aan te wakkeren. Gezien het feit dat dit bericht in twee maanden al meer dan 26.000 keer is gedeeld, lukt dat aardig.

Bron

Deze Nederlandstalige versie wordt verspreidt door ene John Ketting, die gezien de hoeveelheid berichten die hij dagelijks deelt niet eens de tijd (en vermoedelijk geen zin) heeft om te checken of het wel klopt wat hij plaatst. Het wordt grif gedeeld door Facebook-pagina’s als Wij willen geen asielzoekers meer Vol = vol.

Deze versie is dus al bekend sinds 2015 maar daarvoor bleek het hele verhaal zich al in België en de Verenigde Staten te hebben afgespeeld. De burgemeester van het Waalse Ath, Marc Duvivier, was onderwerp van de Belgische versie. Hij heeft al in 2013 verklaard dat het verhaal wat over hem de ronde deed een leugen was. Er was nooit een dergelijk verzoek door moslimouders gedaan en hij had nooit deze uitspraken gedaan.

In 2016 speelde het verhaal zich opeens af in de Australische stad Maryborough en er is ook een Londense versie evenals een Spaanse.

Hoaxmelding heeft er in 2015 al eens een melding van ontvangen.

Advies

Deel geen nepverhalen over burgemeesters die reageren op moslimouders. Ze zijn van A tot Z gelogen.

Meer lezen / bronnen

https://www.hoax-slayer.net/hoax-dorval-quebec-mayor-refuses-remove-pork-school-canteens/
https://www.hoax-slayer.net/recycled-hoax-falsely-claims-maryborough-mayor-refused-to-remove-pork-from-school-canteens-after-muslim-demands/
https://www.buzzfeed.com/ishmaeldaro/dorval-mayor-pork-letter-hoax
https://www.snopes.com/fact-check/belgians-dont-waffle/
https://www.truthorfiction.com/quebec-mayor-pork/
https://www.rtl.be/info/vous/temoignages/rumeur-de-la-viande-de-porc-interdite-dans-les-ecoles-d-ath-c-est-toujours-completement-faux–422797.aspx
http://ath.blogs.sudinfo.be/archive/2013/07/23/ath-marc-duvivier-c-est-un-mensonge-des-investigations-seron-74132.html
http://journalmetro.com/opinions/inspecteur-viral/747127/non-le-maire-de-dorval-na-pas-refuse-une-demande-de-retirer-le-porc-des-ecoles/
https://medium.com/@newsvers/hoax-story-maryborough-mayor-refused-to-remove-pork-from-school-canteen-after-muslim-demands-63739a48f468
https://www.facebook.com/Hoaxmelding/posts/994611723895063
https://www.stopdebankiers.com/spaanse-burgemeester-haalt-keihard-naar-moslims-op-scholen-geen-varkensvlees-meer-willen/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

9421 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top