Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Chocolade en rode wijn verminderen de kans op rimpels

Dit is hét nieuws waar we op zaten te wachten. Is het geheim van de eeuwige jeugd ontdekt en staat dat gewoon in je keuken? Nee, natuurlijk niet. Dit is de nieuwste in een reeks van leugenachtige -en soms levensgevaarlijke – gezondheidsclaims van Healthwatch Nederland.

Achtergrond

Healthwatch Nederland is regelmatige gast bij hoaxbestrijders. Roemrucht op Facebook en populair op verjaardagsfeestjes. Bekend van de enge verhalen van dingen die niet goed voor je zijn en van de onverwachte producten waar je spontaan van geneest. Bekend ook van de complottheorieën over overheden, big pharma, de voedingsindustrie en dergelijke die maar 1 doel hebben: iedereen ziek maken. Het populistische taalgebruik doet het goed bij mensen die niet precies weten wat er in hun eten zit en inhoudelijk al afhaken als het om chemische stoffen en E-nummers gaat. Als je daar dan nog een waslijst aan mogelijke ziektes bij noemt dan schrikken mensen. En dat is precies de bedoeling van Healthwatch. Zo wist Healthwatch half Nederland in paniek te brengen over de drank Slimpie, die volgens Heathwatch beter gebruikt kan worden als moordwapen in een verhaal van Agatha Christie dan als frisdrank: het zou een dodelijke cocktail giftige stoffen bevatten.

Dat Healthwatch totaal geen kaas gegeten heeft van wetenschap en geen wetenschappelijke artikelen kan interpreteren blijkt uit hun meest recente onzinverhaal over de wonderbaarlijke werking van chocolade en rode wijn op rimpels.

“Het geheim van de eeuwige jeugd zit in het eten van chocola en het drinken van rode wijn, zo blijkt uit onderzoek. Wetenschappers hebben ontdekt dat ze allebei helpen bij de vernieuwing van oude cellen, waardoor ze er jonger uitzien en zich meer als jonge cellen beginnen te gedragen.”

De simpele vraag is: blijkt uit onderzoek dat het eten van chocola en het drinken van rode wijn dat bijdraagt aan de vernieuwing van oude cellen, waardoor ze er jonger uitzien? Het antwoord is nee. Het eten van chocola en het drinken van rode wijn is in het onderzoek waaraan wordt gerefereerd helemaal niet aan bod gekomen.

Wat wel is onderzocht: op basis van een stof die o.a. in druiven en chocolade voorkomt (resveratrol) zijn nieuwe synthetische stoffen gemaakt. In laboratoriumomstandigheden blijken die stoffen verouderingsverschijnselen van menselijke cellen te kunnen tegengaan. Onderzoekers hebben het hier dus niet over rimpels gehad en geen natuurlijke stoffen uit chocolade en druiven gebruikt. Healthwatch is tegen “kunstmatige anti-aging crèmes” maar vergeet dat in dit onderzoek juist kunstmatige stoffen zijn gebruikt.

Healthwatch is een gevaarlijke site. Veel artikelen zijn nep of overdreven en geven gevaarlijke adviezen. De site speelt in op de gevoelens van mensen en bevestigt deze: wijn en chocolade zijn gezond, vaccinaties zijn slecht, enz. Vaak worden wetenschappelijke artikelen aangehaald maar vaak (bewust) verkeerd geïnterpreteerd. Healthwatch presteert het bijvoorbeeld om in het ene artikel gember aan te raden omdat het cholesterolverlagend werkt en in het andere te vertellen dat cholesterolverlaging het risico op hartziektes verhoogt. Volgens het volgende verhaal zijn ziekteverwekkende fabrieksvetten in margarine en halvarine echter de veroorzakers van hart-en vaatziekten, volgens weer een ander artikel is een gebrek aan vitamine D een belangrijke oorzaak en ergens verderop lees je dat hartslagverlagende medicijnen een veroorzaker zijn. Healthwatch is totaal inconsequent en is niet in staat om ook maar 1 bericht in de juiste context te plaatsen.

Advies

Deel geen nepberichten van Healthwatch.

Meer lezen / bronnen

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

741 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top