Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Contactloos betalen onveilig

Moderne techniek blijft voor sommigen een mysterie. Of een manier om geld te verdienen. Deze juwelier verspreidt een misleidend bericht om mensen naar zijn website te lokken. Is contactloos betalen onveilig? Welnee, banken staan zelfs zonder problemen garant.

Achtergrond

Dat banken garant staan is niet onbelangrijk. Als er grote risico’s zouden bestaan dat criminelen je rekening leegroven dan is dat voor een bank niet aantrekkelijk. Banken zijn nogal gehecht aan hun geld. Er is dus geen sprake van dat banken graag werken met een betaalmethode die hun geld kost.

 

Theoretisch is alles mogelijk maar de praktijk laat zien dat het te moeilijk is voor criminelen en niet lucratief genoeg om risico’s te lopen. Mobiele pinapparaten zijn weliswaar te koop maar om hem te gebruiken moet je je registreren en een bankrekening openen. Als iemand via zo’n apparaat betaalt moet de bank het geld van de ene rekening overbrengen naar de ander. Oftewel: je bank heeft alle gegevens van de ontvanger en de pakkans is bij misbruik erg groot. Aangezien de opbrengst per transactie maximaal 25 euro is en per dag maximaal 50 euro, is dit voor criminelen nauwelijks de moeite waard. Daarnaast werken deze apparaten alleen op zeer korte afstand en is de pakkans daarmee vrij hoog.

Komt deze vorm van diefstal veel voor? Nee. Wereldwijd gebruiken miljoenen mensen deze manier van betalen en het aantal meldingen van misbruik is te verwaarlozen. Zeker in vergelijking met andere vormen van diefstal. Het afkijken van de pincode en het vervolgens stelen van de pinpas komt veel meer voor. Uiteraard is het bij je hebben van contant geld nauwelijks een betrouwbaar alternatief.

Op de foto zien we duidelijk iemand met een pinapparaat. Deze foto gaat al langer rond en blijkt afkomstig uit Rusland, ca. 2015. De tekst is gekopieerd van berichten uit andere landen. Dit bericht ging ook rond in het voorjaar van 2016. De Betaalvereniging Nederland stelde toen in een reactie dat deze vorm van contactloos zakkenrollen in Nederland nog niet was gemeld. Criminelen hebben de komst van het contactloos betalen wel massaal gebruikt om phishing e-mails te sturen met daarin een link naar een valse website. Wie dat aanklikte in de hoop een nieuwe pas te krijgen liep het risico dat zijn rekening werd geplunderd.

Opvallend is verder dat de betreffende juwelier linkt naar zijn website. Daar staat geen verdere informatie maar wel veel reclame voor horloges. Hoewel hij in reacties is gewaarschuwd dat dit een hoax betreft laat hij het bericht staan en deelt het zelfs opnieuw.

Advies

Deel de waarschuwing van de juwelier niet: het bericht is onjuist. Feitelijk onnodig maar wie twijfelt kan gratis bij zijn bank een beschermend hoesje halen.

Meer lezen / bronnen

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3451307/The-electronic-…-cards.html
https://www.abnamro.nl/nl/prive/betalen/betaalpas/uw-nieuwe-betaalpas.html
https://www.facebook.com/JuwelierKluiterVlagtwedde/posts/1244483932271569
http://www.telegraaf.nl/dft/geld/consument/25141528/__Contactloos…euro_s__.html
https://www.pin.nl/consument/veiligheid/
https://www.betaalvereniging.nl/actueel/persberichten/contactloos-betalen-is-veilig-makkelijk-en-snel/
https://blog.kaspersky.com/contactless-payments-security/9422/
http://www.techradar.com/news/phone-and-communications/…pocket-1315231
http://www.thatsnonsense.com/can-criminals-press-a-contactless-pos-device-to-your-wallet/

 Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

258 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top