Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Criminelen kenmerken in Kerkrade alle deuren van vakantiegangers

Criminelen markeren hun doelwit om te zien of de eigenaar in de buurt is. Er zijn ontelbare versies: stokjes tegen de deur, plakband op het slot, tiewraps om de velgen, lucifers tussen het kozijn, geheimzinnige tekens op de muur of de stoep. Het merendeel is een fabeltje, de rest onbewezen. Nu zouden gewiekste criminelen bij iedereen in Kerkrade tasjes aan de deur hangen om te zien of de bewoners op vakantie zijn.

Achtergrond

De bedenker en verspreider van het bericht, Rene Engels, weet dat dit niet echt is. Feit is wel dat duizenden mensen dit geloven en delen.  Rene komt met de nepwaarschuwing op Facebook:

“Let op let op!!!!!! Criminelen hebben in de gemeente kerkrade weer alle deuren gekenmerkt van vakantiegangers. Als de zakken er over een paar dagen hangen weten ze dat de bewoners op vakantie zijn. Delen graag”

Ongetwijfeld geïnspireerd door de vele meldingen over inbrekers die markeringen aanbrengen wil Rene een punt maken: “het maakt mensen wakker dat zoiets niet aan een deur hoort te hangen”, zegt hij in een reactie. Het blijft onduidelijk tegen wie hij zich richt. De vele duizenden die in zijn actie trappen of iemand anders? Dat laatste zou Rd4 kunnen zijn.

Reinigingsdiensten Rd4 verzorgt de inzameling en verwerking van​ afvalstromen voor gemeenten in Limburg waaronder Kerkrade. Rd4 zamelt o.a. gescheiden afval in, waaronder PMD (Plastic verpakkingen, Metaal verpakkingen en Drankkartons).  Dit afval moet in speciale zakken worden aangeboden. Bij inwoners van de gemeente Kerkrade worden de PMD-zakken aan huis bezorgd door verenigingen. Dit gebeurt in de maanden januari en juli.

Het blijkt dus dat de hulpvaardige vrijwilligers bij hun halfjaarlijkse actie bij veel woningen de zakken achterlaten, ook als de bewoners niet thuis zijn. En die kans is natuurlijk in deze vakantieperiode aanwezig. Theoretisch zou je inderdaad na een paar dagen van afstand kunnen zien of de bewoners langdurig afwezig zijn. De klacht van Rene Engels is in dat geval gericht tot Rd4 die wellicht de vrijwilligers anders zou kunnen instrueren. Helaas maakt hij nu zijn punt  ten koste van duizenden die in zijn actie trappen. Hoaxmelding is tegen de verspreiding van nepnieuws en misleiding van mensen die er niets mee te maken hebben, ook als zou dat voor een bepaald nobel doel zijn.

Eigenlijk weet niemand zeker of potentiële inbrekers echt van allerlei tekens en markeringen gebruik maken. Het aanbrengen van de markering, het observeren en daarna eventueel inbreken zijn risicovolle activiteiten. Als je een markering aantreft zou je natuurlijk kunnen doen of de woning verlaten is en de inbreker gewoon opwachten. De pakkans voor inbraak in ons land is erg laag dus waarom zou je als inbreker zo de aandacht op je vestigen? Omdat er zelden of nooit iemand is aangehouden die zich daadwerkelijk van een dergelijke methodiek bediende kun je rustig vraagtekens zetten bij al deze aanpak. Een ding is zeker: soms worden krijttekens bij woningen aangetroffen –  de zg. Bargoense tekens. Ze zijn niet van criminelen maar meestal van kinderen, glazenwassers, krantenbezorgers, etc.

Advies

Deel geen nepberichten over criminelen die tasjes aan deuren van vakantiegangers hangen.

Meer lezen / bronnen

https://www.rd4.nl/inwoners/algemeen/containers-en-zakken/afhaaladressen-pmd-zakken
https://www.eigenhuis.nl/actueel/2016/05/22/22/00/pakkans-inbrekers-niet-groot
https://www.politie.nl/themas/woninginbraak.html
https://www.ad.nl/groene-hart/inbrekers-zetten-tekens-op-muren-het-broodje-aap-verhaal-ontkracht~a14a601c/
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/tiewraps-om-autovelgen-zijn-een-markering-van-criminelen/
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/inbrekerstaal-wees-gewaarschuwd/
https://www.hoaxmelding.nl/hoax/brood-van-albert-heijn-al-jaren-besmet-en-andere-onzin/

Klik hier om dit bericht lezen op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1186 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top