Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

De 9-jarige Mees start ZwartePiet-actie op Facebook

Makkers, staakt u wild geraas. Nog een dag en het Sinterklaasfeest is weer voorbij. Echter niet voor like-farmers met nepnieuws. De beheerder van deze pagina gaat het hele jaar door. Ben je ook zo zat van de discussie? Stop dan met het delen van plaatjes van dit soort pagina’s. De 9-jarige Mees bestaat niet, het bericht is nep.

Achtergrond

We weten dat bij diehard fans van Zwarte Piet het helemaal niet uitmaakt dat de pagina Zwarte Piet Fan nepnieuws verspreidt. Ze delen en liken berichten dat het een lust is, volledig bewust dat het allemaal niet klopt. En dan hebben we het over berichten over André van Duin en Gerard Ekdom, over Georgina Verbaan, Sylvana Simons, en vele, vele, anderen. Nu gaat het over ene Mees, een jongetje van 9 jaar.

“De 9 jarige Mees start actie op Facebook: – Ik wil graag dat Zwarte Piet zwart blijft. Wie helpen mij om Zwarte Piet zwart te houden? Natuurlijk steun ik de 9 jarige Mees door dit bericht massaal te delen!! 

Probleem is dat Mees niet bestaat. Hij is niet 9 jaar en hij heeft geen actie gestart. De foto van de jongen met het zwart geschminkte gezicht is uit 2010. Het kereltje is inmiddels waarschijnlijk een opgeschoten puber. De foto is destijds genomen tijdens de Sinterklaasintocht in Den Haag, de rest over de actie van Mees is erbij verzonnen, daarom staat er ook geen link naar die actie. Mensen die dit delen van Zwarte Piet Fan steunen de actie van Mees niet, zelfs als die wel bestond. Men lijkt echter soms wonderen te verwachten van het delen van een bericht. Vermeldenswaardig is dat van dit kind op schromelijke wijze de privacy wordt geschaad (portretrecht) en een fotograaf van inkomsten wordt beroofd (copyright).

De pagina Zwarte Piet Fan behoort bij een netwerk aan pagina’s die in handen zijn van criminele like-farmers. Hierbij horen o.a.

Thema’s als de 4 en 5 mei-viering, homo-emancipatie, de strijd tegen zinloos geweld, rechts populisme, worden ingezet om zo veel mogelijk likes te vergaren. Uit deze groep kwam tijdens de vermissing van de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht een pagina die pretendeerde door vrienden van Anne te zijn opgezet met het doel Anne te vinden. Nadat Anne was gevonden werd de naam veranderd van Anne Faber vermist naar Zwarte Piet vermist. Een stroom aan nepberichten werd geplaatst vergelijkbaar met een andere pagina: Nederland en Zwarte Piet. Die plaatste gedurende het hele jaar, zelfs in de zomer, nepberichten over bekende Nederlanders en Zwarte Piet. Nu worden voornamelijk links geplaatst naar clickbait-websites. Dat zal ook gebeuren met andere pagina’s uit dit consortium. Hiermee wordt immers het geld verdiend dat het verspreiden van nepnieuws de moeite waard maakt. Een pagina als Nederland is mijn land heeft nog een mix tussen Zwarte Piet-berichten en clickbaits.

De makers van dit nepnieuws zijn erg gehaaid. De onderwerpen en de gekozen woorden zetten mensen aan tot delen maar ook aan tot verontwaardiging, racisme en haat. De indoctrinatie gaat zover dat mensen, wetende dat het nep is, toch deze berichten delen. Zo is er Facebook-bericht over een brievenbussticker die mensen thuis kunnen ontvangen door het bericht te delen. Uiteraard kan dit niet, die pagina heeft helemaal geen adresgegevens van de delers. Meer dan 1500 Facebookgebruikers vinden het niettemin de moeite waard hun vrienden hiermee lastig te vallen.

Zo worden er nepberichten over Zwarte Piet gemaakt maar ook over andere onderwerpen. Een pagina simuleert banden met de PVV. Ook daar verschijnt  het ene na het nadere nepnieuws. Een pagina profileert zich als winpagina en beweert bedragen als een ton of zelfs een miljoen weg te geven. Het wordt allemaal grif gedeeld. Onlangs was er wel een klein succesje in de strijd tegen de nepberichten van deze bende. Helaas werd hun nepbericht over Zwarte Piet pas verwijderd nadat het 285.000 keer was gedeeld. Dit werd door sommige kranten gebracht als : “’Succesvolste nepnieuws van Nederlandse bodem’ verwijderd”, wat op zich weer sterk overdreven is. Daarbij is het verwijderd van een enkele pagina; op sommige andere staan nog vergelijkbare berichten. ok hier weer denken veel mensen dat het delen van zo’n bericht iets helpt.

Deze Facebook-pagina’s hebben enorme aantallen volgers en daarom een groot bereik. De volgers worden ingezet om de boodschap van haat en misleiding verder te verspreiden. In veel gevallen doen mensen daar bewust aan mee. De figuur Zwarte Piet heeft zelf misschien niet zoveel met racisme te maken, daar zijn de meningen over verdeeld. Onder de volgers van deze haatpagina’s komt racisme echter veelvuldig voor. Wie de pagina Zwarte Piet Fan volgt of steunt, draagt dus bij aan de verspreiding van haat en racisme.

Update: Zoals te verwachten is de pagina Zwarte Piet Fan overgestapt op clickbaits.

Advies

Deel geen berichten over Zwarte Piet van haatzaaipagina’s als Zwarte Piet Fan. Die berichten, zoals deze over de 9-jarige Mees, zijn nep.

Meer lezen / bronnen

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1378232/meest-succesvolle-nepnieuws-ooit-van-nederlandse-bodem-verwijderd
https://www.flickr.com/photos/faceme/5171757941/in/photostream/
https://www.auteursrecht.nl/auteursrecht/Portretrecht
https://www.facebook.com/zwartepietfan/posts/1740091886287221/

Meer berichten op onze site over dit thema hier.

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

948 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top