Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

De bizarre Momo-challenge eist 2 jonge slachtoffers (HOAX)

De Momo-challenge is bijna dagelijks in het nieuws. Scholen waarschuwen ouders voor een gruwelijk spel. Er zouden doden vallen. Maar is het waar? Nee, de challenge is een hoax, maar wel een gevaarlijke.

Achtergrond

Volgens sommige berichten in de media verovert Momo ons land. In het buitenland zouden meerdere kinderen zelfmoord hebben gepleegd. De lifestyle website AXED probeert ons al ruim een maand gek te maken met berichten over de challenge.

“MOMO-CHALLENGE EIST WEER SLACHTOFFERS: JONGEN (16) EN MEISJE (12) PLEGEN ZELFMOORD”

♦ Wat is de Momo-challenge?

Het verhaal begint in de zomer van 2018 op de website Reddit. Daar werd een griezelverhaal gedeeld over een WhatsApp-account met de naam Momo. Volgens het verhaal vraagt het Momo-account  jongeren om verschillende uitdagingen aan te gaan, waarbij ze gechanteerd worden met vertrouwelijke informatie. De uitdagingen gaan van onschuldige zaken tot zelfverminking of zelfs zelfmoord. Hierbij werd een foto gebruikt van een sculptuur die in 2016 in Japan werd gemaakt door de kunstenares Keisuke Aisawa van de Link Factory, een bedrijf dat zich specialiseert in special effects. Dit beeld is het best te omschrijven als een vrouw met een eng gezicht, dun zwart haar en het lichaam van een vogel. Het is geïnspireerd op de Japanse folkloristische geest Ubume.

Inmiddels is gebleken dat er mensen zijn die het verhaal in de praktijk hebben gebracht. Zij maken een account aan of veranderen de naam van een bestaand account in Momo. Vervolgens sturen ze angstaanjagende berichten aan vrienden of zelfs onbekenden. Dit kwam eerst vooral voor in Spaanstalige landen maar later heeft het zich over de aardbol verspreid.

Momo vertoont overeenkomsten met de Blue Whale Challenge, van een jaar eerder. Dat spel, dat oorspronkelijk uit Rusland komt, zou de oorzaak zijn van talloze zelfmoorden onder jongeren.

♦ Is Momo gevaarlijk?

Laten we voorop stellen dat Momo niets anders is dan fantasie. Het bestaat niet, het is een sprookje. Maar sprookjes als Momo hebben ook donkere kanten: kinderen slapen niet van enge verhalen en het kan gebruikt worden om klasgenootjes bang te maken en te pesten. Daar zijn inmiddels al voorbeelden van. Een knul uit Purmerend viel anderen lastig door te doen of hij Momo was.  Wat betreft de verhalen over zelfmoord: er is geen bewijs dat kinderen zelfmoord hebben gepleegd alleen door toedoen van Momo Challenge of de Blue Whale Challenge. Berichten hierover berusten niet op feiten. Ondanks de indianenverhalen over dit onderwerp, beide zijn  niet meer dan een hype, bangmakerij. Zelfmoord onder jongeren komt voor, steeds meer zelfs, maar dit staat los van deze challenges.

Er zijn mensen op internet die de onschuld van kinderen misbruiken. Dat kan zijn  voor seks, geld, macht. Het is niet onlogisch te veronderstellen dat er iemand op het idee komt de Momo-hype te gebruiken om een kind te verleiden de creditcard-gegevens van de ouders door te geven. Dat staat feitelijk los van Momo zelf. Dat soort risico’s ligt altijd op de loer als een kind zich op het internet begeeft.

♦ De rol van media en scholen

Het is gebleken dat diverse media, zoals de website AXED, met verhalen in het Nederlands over Momo kwam, lang voor de eerste melding kwam van iemand die een Momo-bericht had ontvangen. Er werd dus gewaarschuwd voor iets wat er nog niet was. Op 21 september kwam de eerste melding: school S04 De Windroos in Nijmegen waarschuwde in een nieuwsbrief aan de ouders voor de Momo Challenge. Er werd aangegeven dat ouders melding hadden gemaakt van een nieuwe rage. De schooldirecteur gaf de media vervolgens de schuld van de ontstane ophef. Inmiddels waarschuwen diverse scholen voor Momo, met name in het gebied rondom Nijmegen. Er zijn o.a. berichten uit Huissen en Zevenaar.

Je kunt je afvragen waarom scholen dat doen. Hoewel er op deze school nog geen Momo is aangetroffen zegt het Over Betuwe College in Huissen ‘We zijn van mening dat een gewaarschuwd mens voor twee telt’. Hiermee voedt de school zelf de hype. Grote kans dat veel mensen nog nooit van de nepverhalen over Momo hadden gehoord. Nu een school er voor waarschuwt moet het wel echt zijn. Uiteraard schrijven de media weer over het besluit van de school en zo wordt de hele hype opgeblazen tot enorme proporties, terwijl er nog steeds niets is bewezen! Als het gaat om dingen die niet bewezen zijn maar waarvoor je de ouders wel kunt waarschuwen: wij hebben voor het Over Betuwe College nog wel een paar honderd nepberichten liggen.

Het gaat ongeveer zo:

Media waarschuwen voor Momo → een jongere probeert het uit → ouders waarschuwen de school → de school waarschuwt andere ouders → media schrijven over de waarschuwing → andere scholen waarschuwen ouders → media schrijven over de waarschuwingen → jongeren proberen het uit.

Zowel de media en de scholen die over Momo berichten spelen dus een kwalijke rol. Zij zijn degenen die Momo bij een groot publiek onder de aandacht brengen. Het is onbegrijpelijk dat een schooldirecteur meent te moeten waarschuwen voor een sprookje onder het mom dat ‘dat een gewaarschuwd mens voor twee telt’. Dat is de uitgelezen manier waarop hoaxes zich verspreiden. Zowel media als scholen hebben duidelijk geen idee hoe hypes op internet werken. Indirect brengen schooldirecteuren hun eigen leerlingen in gevaar. Want hoe meer mensen ervan weten, hoe groter de kans dat een gek of grapjas Momo-berichten gaat versturen en weer meer paniek veroorzaakt. Inmiddels zijn er op Facebook e.d. tientallen accounts met de naam Momo, geïnspireerd door de hoax. De volgende challenge staat overigens alweer op de stoep, dit is nog maar het begin.

Deze hype laat zien dat diverse scholen falen in hun mediaopvoeding. Kinderen wordt niet geleerd hoe ze diverse gevaren op internet leren kennen en hoe ze baas zijn over hun eigen gedrag op social media. In plaats daarvan maar worden kinderen en ouders via nieuwsbrieven bang gemaakt met verhalen over zelfmoord-challenges en andere zaken die ze niet gaan begrijpen. Ouders raken in paniek, worden overbezorgd voor hun opgroeiende kind en proberen controle te houden. Vanwege een hoax.

♦ Advies

Stop met het verspreiden van waarschuwingen voor Momo of andere enge challenges. Wees uiteraard alert op signalen van kinderen die ergens mee zitten maar maak het niet groter dan het is. Laat kinderen zien dat ze zelf kunnen beslissen wie ze toelaten en met wie ze contact hebben op social media.
Leestip: https://www.bureaujeugdenmedia.nl/wat-is-momo/

Conclusie

Momo is niet echt maar een hoax. Momo is bangmakerij. Het is een sprookje en een hype. Er zijn geen kinderen die zichzelf van het leven hebben beroofd als gevolg van het spelen van de Momo-challenge. De hype wordt opgeblazen door media en scholen. Het gevaar zit erin dat juist daardoor de kans groter is dat copycats (gekken, grapjassen, criminelen) de challenge in praktijk gaan brengen. Waarschuwen voor Momo heeft dus een averechts effect en geeft valse veiligheid.

Meer lezen / bronnen

https://www.bureaujeugdenmedia.nl/blue-whale-challenge/
https://www.connectsafely.org/dire-warnings-about-children-dying-because-of-apps-and-games-are-a-form-of-juvenoia/
https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2324694/Gelderse-scholen-waarschuwen-voor-gruwelijk-zelfmoordspel-maar-is-dat-verstandig
https://axed.nl/nieuwe-zelfmoord-challenge-momo/
https://www.boomlive.in/momo-challenge-online-suicide-game-or-a-media-hoax/
https://www.gelderlander.nl/nijmegen/school-waarschuwt-voor-zelfmoordspel-momo~abaec7c9/
https://www.gelderlander.nl/lingewaard/over-betuwe-college-waarschuwt-nu-ook-voor-zelfmoordspel-momo~abe53781/
https://www.netfamilynews.org/blue-whale-game-fake-news-teens-spread-internationally
https://www.news.com.au/technology/online/social/where-the-creepy-image-for-the-momo-challenge-came-from/news-story/535560edbd2ad95656216d626030fa29
https://english.manoramaonline.com/news/kerala/2018/08/13/momo-is-fake-dont-fall-for-it.html
https://www.mimikama.at/holland/momo-virale-geest-op-whatsapp/
https://knowyourmeme.com/memes/momo
https://twitter.com/RobKlaucke/status/1042496864359198720
https://twitter.com/triplepeaches/status/1019101222832402432
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1952637344794200&set=a.451675788223704

Klik hier (2018) en hier (2019) voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

32826 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top