Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

De SPA krijgt 1€ telkens deze video wordt doorgestuurd

Frans is best een lastige taal voor veel Nederlanders. Maar ook Franstaligen hebben moeite te begrijpen waar deze actie over gaat. Krijgt een Franse dierenbeschermingsorganisatie een euro per keer dat een video wordt gedeeld? Nee, niet meer en daarom is het een hoax.

Achtergrond

De volledige tekst luidt:

Beste vriend(in) kan/wil je dit zoveel mogelijk doorsturen aub? Het is een actie tegen het achterlaten van dieren. De SPA krijgt1€, telkens deze video wordt doorgestuurd. Alvast bedankt! 

Het bericht gaat over de SPA, een dierenbeschermingsorganisatie uit Frankrijk. Deze organisatie bekommert zich onder andere om de vele honden die in de vakantietijd worden achtergelaten. Dat gebeurt regelmatig langs de snelweg. Er is daarom een goede relatie met de APRR, een Franse tolmaatschappij die veel snelwegen beheert.

In aanloop naar de zomer 2017 vroeg de APRR aandacht voor achtergelaten honden via een video waarin werd toegezegd één euro te doneren aan de SPA voor elke keer dat die video werd gedeeld. De video werd op 26 juni 2017 geplaatst op de Facebook-pagina van de SPA. Hierin wordt een doel gesteld van €20.000,- om daarmee vele dieren te kunnen opvangen. Dat was ook het maximum waarvoor de APRR garant stond.

De actie bleek een succes. Het streefgetal van 20.000 keer delen werd na een paar dagen gehaald.  Na een week was het 70.000 keer gedeeld met een bereik van 3 miljoen mensen.  Op 23 november 2017 plaatste de SPA een bericht om iedereen te bedanken voor de overweldigende belangstelling. De video was zo vaak gedeeld dat sommigen dachten dat het om een virus ging. En dat gebeurt nog steeds. Op dit moment (januari 2018) is de video bijna 540.000 keer gedeeld en bijna 11 miljoen keer bekeken.

De actie is op 31 augustus 2017 officieel beëindigd en er is €20.000,- overhandigd aan de SPA. De oproep in het Nederlands waarin wordt gevraagd de video te delen vanwege de donatie van €1,- is dus achterhaald. De video dient nog steeds voor awareness maar de opmerking “De SPA krijgt 1€, telkens deze video wordt doorgestuurd” in deze oproep is niet waar. Delen voor dat doel is zinloos, ook na een half miljoen keer.

Advies

Deel de oproep om een video te delen omdat een organisatie daar geld voor zou krijgen niet. Die oproep is onjuist.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/SPAofficiel/videos/1482728148449879
https://www.facebook.com/GroupeAPRR/posts/1951379368448975
https://www.facebook.com/SPAofficiel/posts/1632274096828616
https://www.la-spa.fr/actualites/spa/cet-ete-prevention-contre-labandon-sur-les-autoroutes

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

838 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top