Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

De ziekteverwekkende rampdrank voor kinderen: Slimpie

Als je met superlatieven smijt als ‘ziekteverwekkende rampdrank’, ‘onheilsdrankje’, ‘horrorcocktail’, ‘neurotoxische stoffen’, ‘brouwsel’, ‘kankerverwekkend’, ‘gevaarlijke conserveermiddelen’ en ‘schurkendrank’ trek je wel aandacht. Maar is Slimpie echt zo giftig als hier wordt beweerd? Welnee, dat had u toch wel door?

Achtergrond

Healtwatch is roemrucht op Facebook. Bekend van de enge verhalen van dingen die niet goed voor je zijn en van de onverwachte producten waar je spontaan van geneest. Bekend ook van de complottheorieën over overheden, big pharma, de voedingsindustrie en dergelijke die maar 1 doel hebben: iedereen ziek maken. Het populistische taalgebruik doet het goed bij mensen die niet precies weten wat er in hun eten zit en inhoudelijk al afhaken als het om chemische stoffen en E-nummers gaat. Als je daar dan nog een waslijst aan mogelijke ziektes bij noemt dan schrikken mensen. En dat is precies de bedoeling van Healthwatch.

Healthwatch maakt het erg bont in een artikel over de limonadersiroop van Slimpie.

De ziekteverwekkende rampdrank voor kinderen: Slimpie ‘0% suiker’ is nog steeds niet van de markt gehaald. Dit onheilsdrankje wordt als ‘gezond’ door diëtisten en ziekenhuizen gepromoot maar bevat een horrorcocktail aan neurotoxische stoffen die de groei en ontwikkeling van kinderen kunnen verstoren. Het brouwsel bevat de kunstmatige zoetstof Cyclamaat (E952), die in de VS is verboden omdat het kankerverwekkend zou kunnen zijn. De kunstmatige zoetstof Sucralose (E955) dient een kind te vermijden omdat het de nieren, lever, dikke darm, longen, bloedvaten en de hersenen kan aantasten. 

Laten we eens kijken.  Healthwatch schrijft van alles over stofjes in Slimpie waar je ziek van kan worden, tot kanker aan toe. De simpele vraag is: is de giftige cocktail in Slimpie ziekmakend? Zijn er onderzoeken of betrouwbare getuigenissen waaruit blijkt dat mensen ernstig ziek zijn geworden van Slimpie? Nou nee. Die geeft Healthwatch ook niet. Het product wordt verdacht gemaakt door met chemische namen en allerlei aandoeningen te strooien maar er is geen enkel bewijs dat je er ook ziek van wordt.

Maar goed, die enge giftige stoffen moeten toch wel gevaarlijk zijn? Nee, ook niet. De stoffen die opgenoemd worden zijn niet giftig of gevaarlijk bij normaal gebruik. Healthwatch schrijft o.a.:

Het loze argument dat het wel zou meevallen als je er dagelijks geen liters van drinkt houdt geen steek want het zijn opstapelende giffen. Ze kunnen door het lichaam van een kind (en zelfs van een volwassene) zeer moeilijk worden afgebroken.

Zoals elke stof giftig is als je er maar genoeg van binnen krijgt geldt het argument van de dagelijkse dosis wel degelijk. Maar stapelen de giftige effecten van de ingrediënten van Slimpie zich op? Ten eerste is daar geen enkel bewijs van – Healhwatch levert die ook niet. Zoetstoffen als cyclamaat, sucralose en aspartaam zijn totaal verschillend en er is geen bewezen stapelingseffect. Ten tweede is met de vastgestelde normen hiermee rekening gehouden en de mogelijkheid dat sommige mensen (zoals kinderen) op een bepaalde stof gevoeliger reageren. Bovendien is er bij de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van die stoffen altijd een veiligheidsmarge van een factor 100. Die waardes zijn overigens gebaseerd op een dagelijkse inname, je leven lang. Niemand drinkt zijn leven lang liters Slimpie per dag.

Sommige stoffen roepen reacties op bij mensen. En sommige stoffen alleen bij sommige mensen. Dus het is waar dat zoetstoffen bij bepaalde mensen tot problemen zouden kunnen leiden. Daarmee is de zoetstof nog niet gevaarlijk of giftig. Healthwatch gaat te keer tegen kunstmatige zoetstoffen en promoot vaak natuurlijke producten. Maar natuurlijke producten zitten ook tjokvol stoffen waar mensen ziek van kunnen worden. Als allerlei noten als hazelnoten en walnoten niet aan een boom groeiden maar in een fabriek gemaakt werden, waren ze misschien niet eens toegestaan op de markt. De kans dat je er ziek van wordt is namelijk behoorlijk groot en de gevolgen kunnen dodelijk zijn.

Heel veel stoffen kunnen reacties oproepen, de meeste zijn niet eens bekend. Komen stoffen als in Slimpie voor op lijsten met ziekteverwerkers? Juist niet. Hoewel veel mensen schrikken van E-nummers, dit zijn de meest onderzochte stoffen waarvan bovendien de veiligheid is vastgesteld. We kunnen er kort over zijn: van veel natuurlijke stoffen hebben we geen idee wat ze doen, bij de E-nummers weten we dat ze gewoon gebruikt kunnen worden, alle complottheorieën ten spijt.

Volgens Healthwatch is het heel erg dat een stof niet of zeer moeilijk door het lichaam kan worden afgebroken. Dat is een volkomen onzinnige redenatie. Er zijn stoffen die niet door het lichaam kunnen worden afgebroken waarna ze via de urine of de ontlasting onveranderd  en zonder schade te doen uitgescheiden worden. Andere worden opgeslagen in het lichaam. Er zijn ook stoffen die juist wel worden afgebroken worden door het lichaam en juist daardoor giftig worden. Dat een stof niet kan worden afgebroken zegt dus niets over het gevaar ervan. Het rood van bietjes (de natuurlijke kleurstof E162) verlaat onveranderd het lichaam en dat zien we aan de kleur van de urine. Niets schadelijks aan.
In dit geval is dit belangrijk in relatie tot de zoetstof cyclamaat in Simpie. Het overgrote deel verlaat het lichaam onveranderd met de ontlasting. Juist wanneer het wordt afgebroken ontstaan (in uitzonderingen) mogelijk risico’s. Healthwatch manipuleert er in deze tekst flink op los.

Maar dat is niet het enige. Cyclamaat mag in de VS door de FDA niet toegestaan zijn als kunstmatige zoetstof, in de EU en meer dan 50 andere landen wel. De verwijzing naar kanker is al decennia achterhaald.  Daar komt bij dat aspartaam door diezelfde FDA in de VS wel is toegestaan, maar dan is de FDA volgens Healthwatch opeens niet meer betrouwbaar. De norm voor cyclamaat is in Europa zo streng dat het vrijwel onmogelijk is dat je er teveel van binnenkrijgt.

Het is niet moeilijk een lijst op te noemen met mogelijke kwalen die je kun oplopen bij het drinken van Slimpie. Healthwatch doet dat ook vol overgave. E202 (kaliumsorbaat: een zoutvorm van sorbinezuur, van oorsprong een natuurlijk product) zou netelroos kunnen veroorzaken. Maar een overgevoeligheid voor allerlei natuurlijke voedingstoffen kan ook leiden tot netelroos. In driekwart van de gevallen wordt de oorzaak van netelroos nooit gevonden. Sommigen krijgen het van zonlicht, anderen van chocolade, de volgende van spinazie, daar waarschuwt Healthwatch niet voor. Healthwatch maakt ons wel bang met de minieme kans dat je het van Slimpie krijgt. Opvallend is verder dat Healthwatch wel stevia promoot, terwijl dat juist door de EU niet zomaar wordt toegestaan omdat niet bekend is wat de effecten op de gezondheid zijn op lange termijn.

Heel veel argumenten van Healthwatch tegen Slimpie gaan over ziektes die je mogelijk kan krijgen. En theoretisch is alles mogelijk maar bij normaal gebruik is de kans wel erg klein. Er is geen enkele concrete aanwijzing dat Slimpie ziektes veroorzaakt. Healthwatch verspreidt doelbewust misleidende informatie over dit product.

Hoaxmelding heeft geen belang bij het promoten van Slimpie of bepaalde zoetstoffen. We raden het gebruik niet aan of af. Of je wel of geen suiker of zoetstoffen binnen wil krijgen is een persoonlijke keuze. Wie ze wil vermijden kan het beste proberen van de zoetgewenning af te komen en water gaan drinken. Het gaat in ons artikel om de betrouwbaarheid van het bericht van Healthwatch over Slimpie. Hierbij slaat onze bullshitmeter ver in het rood. Het is bangmakerij, niets meer en niets minder. Healthwatch is verbaasd dat Slimpie ‘0% suiker’ nog steeds niet van de markt is gehaald. Dat komt omdat daar geen aanleiding voor is en omdat de mening van kwakzalvers als Healthwatch niet bepalend is.

Advies

Deel geen nepberichten van Healthwatch waarin veilige producten worden weggezet als kankerverwekkend en neurotoxisch.

Meer lezen / bronnen

https://www.dokterdokter.nl/aandoening/netelroosacuut/?
https://netelroos.net/
https://encyclopedie.medicinfo.nl/netelroos
http://www.food-info.net/nl/colour/beetroot.htm
http://www.zoetstoffen.eu/zoetstoffen/cyclamaat/
https://www.ikhebeenvraag.be/vraag/9898/Worden-toxines-opgeslagen-in-vetweefsel-Komen-die-dan-vrij-wanneer-je-dieet-vast-of-cardio-doet
https://www.vmt.nl/Nieuws/EFSA_Sucralose_blijkt_niet_kankerverwekkend-170515160011
https://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/foodadditivesingredients/ucm397716.htm
https://skepsis.nl/aspartaam/
https://www.voedselallergie.nl/wat-is-voedselallergie.html
https://brooklynbrainery.com/blog/cyclamate-an-artificial-sweetener-for-the-rest-of-the-world
https://www.telegraaf.nl/nieuws/999242/zoetstof-toch-niet-zo-gevaarlijk
http://www.food-info.net/nl/sweet/cyclamate.htm
https://www.zoetstoffen.nl/veiligheid/aanvaardbare-dagelijkse-inname/
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/141395-is-sucralose-gezond-of-ongezond-gevaren-en-bijwerkingen.html
https://healthwatch.eu/nl/waarom-niet-alle-goedgekeurde-e-nummers-veilig-hoeven-te-zijn/
https://www.facebook.com/healthwatchNL/posts/536179540070873
https://npofocus.nl/artikel/7533/zijn-zoetstoffen-onschuldig
http://www.voedingenkankerinfo.nl/is-het-gebruik-van-zoetstoffen-kankerverwekkend/
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/08-01-2018/voedingshypes-welke-moet-je-geloven-en-welke-niet/
http://nederlandvoedselland.nl/artikel/de-werking-van-zoetstof-op-ons-brein-en-ons-lichaam
http://www.food-info.net/nl/e/e202.htm
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/aanvaardbare-dagelijkse-inname-adi.aspx
http://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/levensgevaarlijk-aspartaam/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

17075 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top