Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Deodorant is de hoofdoorzaak van borstkanker

In dit verhaal staat: ‘De hoofdoorzaak voor borstkanker is het gebruik van anti-transpiranten’. Wat gek dat we via een Facebookbericht moeten vernemen dat de oorzaak van borstkanker is ontdekt. Toch maar delen, zullen veel mensen hebben gedacht. Maar het is natuurlijk onzin. Je krijgt geen kanker van een anti-transpirant.

Achtergrond

Een verhaal dat eenmaal wordt gedeeld via de social media verdwijnt nooit meer van internet. Daar is dit nepverhaal over deodorant en borstkanker een voorbeeld van. Al meer dan 15 jaar gaat het rond en wat we ook doen: het blijft gedeeld worden. Het bizarre is: er staat zo veel fouten in we ons ernstig zorgen moeten maken over de kennis bij de bevolking over een van de meest voorkomende vorm van kanker.

Het warrige verhaal waarschuwt voor het bestanddeel aluminiumchloorhydraat maar zegt ook dat het gebruik van een eender welke antitranspirant kanker kan veroorzaken. Er staat o.a.: ‘Slechts enkele delen van ons lichaam zijn in staat toxische stoffen te elimineren, zijnde: de knieholtes, achter de oren, tussen de benen en de oksels. Deze toxische stoffen worden uitgestoten onder de vorm van zweet. Anti transpiranten verhinderen het zweten. De toxische stoffen verdwijnen niet uit het lichaam, maar worden opgestapeld in de lymfeklieren onder de armen.’ We weten niet waar deze wijsheid vandaan komt maar er klopt niets van. Toxische stoffen kunnen op veel manieren door het lichaam worden ‘geëlimineerd’, maar de zweetklieren in de oksels, knieholtes e.d. dragen daar nauwelijks aan bij. Die toxische stoffen worden ook niet opgestapeld in de lymfeklieren en kunnen daar ook geen kanker veroorzaken. Dat borstkanker bij mannen minder voorkomt dan bij vrouwen komt niet doordat ze minder hun oksels scheren. En ten slotte: aluminiumchloorhydraat staat niet bekend als stof met kankerverwekkende eigenschappen en er is geen oorzakelijk verband het gebruik van antitranspiranten en het ontstaan van borstkanker aangetoond.

Advies

Deel het nepbericht over aluminiumchloorhydraat en borstkanker niet. Het is feitelijk volkomen onjuist.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1640895816180786&id=100007811498542 (bron)
https://www.gezondheidsnet.nl/borstkanker/fabels-over-de-oorzaken-van-borstkanker
http://www.snopes.com/medical/toxins/antiperspirant.asp
http://www.virusalert.nl/?show=hoax&id=199
https://www.sciencebasedmedicine.org/cutting-the-other-breast-off-does-not-improve-breast-cancer-survival/
http://www.borstkanker.nl/wat_is_borstkanker_risicofactoren
https://www.kwf.nl/over-kwf/pages/standpunt-kwf-deodorant-en-borstkanker.aspx
http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/athome/antiperspirants-and-breast-cancer-risk
http://www.cijfersoverkanker.nl/meest-voorkomende-soorten-52.html

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Reacties

Aantal keer bekeken

24 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top