Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Deze foto werd van Facebook verwijderd. Aanstoot gevend. – (HOAX)

Volgens dit verhaal werd een foto van twee zoenende mannen van Facebook verwijderd omdat deze aanstootgevend zou zijn. Dit is niet juist. Hoewel het beleid van Facebook soms ondoorgrondelijk is, de foto van de mannen staat al sinds hun huwelijk in 2013 ongestoord op Facebook!

Achtergrond

We zien op de foto twee zoenende mannen. De een, in uniform, is Army Major Daniel Toven, de ander is verpleger Johnathan Taylor.

De tekst bij dit verhaal op Facebook:

“Deze foto werd van facebook verwijderd. Aanstoot gevend . 
Gefeliciteerd met jullie huwelijk
Twee mooie mannen
Deel zoveel mogenlijk”

in een andere versie:

“Deze foto werd van de week door Facebook verwijderd: Omdat het AANSTOOTGEVEND is!?! Mannen gefeliciteerd met jullie huwelijk en ik zou zeggen delen maar allemaal….De liefde moet gevierd worden!! #love

Of weer anders:

“Deze foto werd op een tijdlijn van iemand verwijderd door FB omdat deze aanstootgevend is??? Gelieve deze foto zoveel mogelijk te delen (eventueel met deze uitleg erbij).”

Inmiddels is dit verhaal duizenden keren gedeeld.

De mannen trouwden in december 2013 in Washington D.C. formeel voor de wet. Daarna deden zij de ceremonie over op de militaire basis Fort Bragg, waar Maj. Daniel Toven gestationeerd was. Fort Bragg ligt in de staat  North Carolina waarmee het echtpaar zich het meest verbonden voelde maar het ‘homohuwelijk’ niet wettig was in tegenstelling tot Washington D.C.

De vraag is nu of deze foto op Facebook wordt toegestaan of door Facebook als aanstootgevend wordt aangemerkt en wordt verwijderd. Ondanks de vele berichten over de preutsheid van Facebook, dit mag gewoon. Sterker nog, hij wordt al sinds 2013 zonder problemen veel gedeeld. Op de pagina ‘Freedom to marry’ is deze foto geplaatst op 22 december 2013 en hij staat er nog steeds. Op die pagina staan veel meer zoenende stelletjes. Op de Facebookpagina van The American Military Partner Association staat een andere foto van hetzelfde moment.

Bruidegom Daniel Toven heeft een andere foto van het echtpaar zelf sinds 24 december 2013 op Facebook staan.

Het is mogelijk dat de foto een keer ergens is geplaatst en dat deze door Facebook is verwijderd. Het is goed om hier uit te leggen dat Facebook zelf niet actief op aanstootgevende inhoud scant. Het is hier afhankelijk wat gebruikers melden. Als deze foto door bijvoorbeeld een conservatieve groepering veel gedeeld is met de oproep te rapporteren dan kan het automatisch algoritme van Facebook ervoor zorgen dat de foto (tijdelijk) wordt verwijderd. Vaak wordt deze situatie hersteld nadat er een medewerker van Facebook naar gekeken heeft. Dit is zelfs met afbeeldingen van beroemde schilderijen gebeurd. Bij het verwijderen van foto’s geeft Facebook geen verklaring waarom dit is gebeurd behalve dat het tegen de regels is.

Het is niet Facebook die aanstoot neemt aan de bepaalde foto’s. Dat zijn de gebruikers. Er zijn genoeg foto’s te vinden van zoenende mannen op Facebook. Facebook laat dat zonder probleem toe want er is geen beleid dat zoenende homokoppels verbiedt. Behalve computers zijn er ook mensen die dagelijks tienduizenden berichten beoordelen. Daar worden onherroepelijk fouten mee gemaakt. Maar zelden blijvend.

Een oproep om een bepaalde foto te delen om daarmee Facebook te tarten zegt meer over degene die de oproep doet dan over de foto.  Wie anno 2019 deze foto deelt is misschien nog wel preutser dan Facebook zelf. Want waarom zouden we massaal een foto moeten delen als dat wat er op staat niet bijzonder is? Sowieso bewijzen de delers hun eigen ongelijk. De foto wordt niet verwijderd door Facebook.

Conclusie

Facebook is net zo streng, conservatief of preuts als de gebruikers die ‘aanstootgevende ‘beelden rapporteren. De foto van de pasgetrouwde mannen staat al jaren op Facebook. De bewering dat de foto door Facebook als aanstootgevend is aangemerkt en daarom is verwijderd is niet juist.

Meer lezen / bronnen

https://www.out.com/out-exclusives/wedding-guide/vows/2013/12/24/watch-soldier-marries-north-carolina
https://www.dailymail.co.uk/news/article-2529118/First-sex-marriage-celebration-US-military-base-Fort-Bragg.html
https://www.facebook.com/freedomtomarry.org/photos/a.215294370092/10153656468145093/
https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/14/facebook-worstelt-met-de-regels-wanneer-mag-naakt-4266543-a1521229
https://www.demorgen.be/cultuur/facebook-censureert-opnieuw-19de-eeuws-schilderij-van-eugene-delacroix-verwijderd-b05baa64/

Klik hier voor dit bericht op Facebook
Bedankt dat je onze website hebt bezocht. Als je dit artikel nuttig en informatief vindt volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram. Hiermee blijf je op de hoogte van de laatste hoaxes en andere misleidende berichten op Facebook.

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

3081 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top