Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Did you know? Tilapia

Het is niet altijd duidelijk wat mensen bezielt om een hetze tegen iets of iemand te beginnen. Je zal maar een tilapia zijn. Volgens dit bericht ben je een gemuteerde dioxinebevattende kankerverwekkende moordende nepvis zonder huid of ruggengraat. Dat lijkt een tikje overdreven maar het staat er echt. Het is uiteraard een hoax.

Achtergrond

Het verhaal:

“Tilapia

  • fish is a boneless has no skin and can’t be overcooked.
  • you can’t find tilapia in the wild. It’s being harvest in artificial fish farms.
  • the Algae & lake plant, or replaced by gmo soy & corn.
  • eating tilapia is worse than eating bacon or a hamburger.
  • dioxin is found in this fish. Cancers are caused by this toxin, Dioxin which can take up to 11 years to clear your body of it once consumed
  • please share this with others, this fish is a mutant & it’s killing our families.”

De feiten:

1. Tilapia heeft geen graten en geen huid en kan niet te lang gegaard worden.

Drie onware beweringen: tilapia heeft graten, een huid en is niet te pruimen als je het veel te lang gaart.

2. Tilapia komt in het wild niet voor. Het wordt geoogst in kunstmatige viskwekerijen.

Hoewel het merendeel van de gegeten tilapia uit viskwekerijen komt, de vis komt gewoon in de natuur voor. Tilapia komt oorspronkelijk uit Afrika. Ruim de helft van alle vis dat gegeten wordt, bestaat uit kweekvis.

3. Tilapia eet algen en waterplanten. Dat is vervangen door genetisch gemodificeerde (=GMO ) soja en mais.

Gekweekte vis kan inderdaad gevoerd worden met soja en mais. Heel veel dieren worden daarmee gevoerd en in de meeste gevallen is soja en mais genetisch gemodificeerd. Er is geen bewijs dat dit schadelijk is voor mens of dier.

4. Het eten van tilapia is slechter dan spek of een hamburger.

Dit gerucht komt voort uit de wetenschap dat vetarme vis als tilapia minder omega-3 vetzuren bevat dan vette vis als zalm of haring en juist meer omega-6. Hierdoor zou het eten van veel tilapia niet gezond zou zijn, of zelfs ongezonder dan spek of hamburger. In werkelijkheid kun je dat zo niet stellen. Tilapia kan een hogere hoeveelheid omega 6 bevatten, maar het heeft een lagere hoeveelheid verzadigd vet dan spek en een hoger eiwitgehalte. Een eenzijdig dieet van tilapia is niet gezond, maar dat geldt ook voor een dieet van hamburgers en spek. Tilapia kan zonder gezondheidsrisico’s deel uitmaken van een gevarieerd  dieet.

5. Er komt dioxine in deze vis voor. Dioxine veroorzaakt kanker. Het duurt 11 jaar voordat dioxine je lichaam verlaat.

Tilapia kan, net als elke andere vis, dioxine bevatten. Dioxine een giftige stof en kan inderdaad kanker veroorzaken. Omdat het opgeslagen wordt in vetcellen duurt het erg lang voor dioxine het lichaam verlaat. Maar tilapia bevat niet meer dioxine dan andere vissoorten. Sterker nog: vette carnivore vis als zalm blijkt meer dioxines te bevatten dan tilapia. Beide vissoorten voldoen overigens aan Nederlandse en Europese normen.

6. Tilapia is een gemuteerde vis en het doodt onze gezinnen.

Elk dier is ooit in zijn evolutie gemuteerd. Dat is een natuurlijk proces. Er bestaan daarom diverse soorten vis die behoren tot de Tilapia. Door kruisingen zijn andere variëteiten ontstaan. Dit gebeurt met koeien, tomaten en vrijwel elke andere soort voedsel. Er zijn geen meldingen van mensen die zijn overleden aan het eten van tilapia, laat staan hele gezinnen.

Tilapia is een verzamelnaam voor een groot aantal tropische soorten baarsachtigen uit de familie der cichliden, verdeeld over drie geslachten. De vis wordt overal ter wereld gekweekt voor voedselproductie. Kweekvis vanuit Aziatische landen heeft een minder goede reputatie. Zo zouden dergelijke vissen resistente bacteriën kunnen bevatten. Op dit moment heeft vrijwel in Nederland verkrijgbare kweekvis als tilapia het ASC- keurmerk. Dit keurmerk heeft regels voor minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel.

Verhalen over de de mogelijke risico’s van  tilapia gaan al jaren rond en zijn een dankbaar onderwerp van clickbaits. Waarschuwingen over de ongezonde eigenschappen van voedingsmiddelen lokken altijd veel bezoekers. Maar goede adviezen over wat je beter wel of niet kunt eten kun je niet van dit soort sites halen. Ze hebben het trekken van veel bezoekers hoger op de agenda staan dan het geven van betrouwbare informatie. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de bekende zelfbenoemde voedings- en lifestyle coach Mike Everest die met zijn pagina Leefbewust.nu  misleidende berichten en complottheorieën verspreidt om zijn producten aan de man te kunnen brengen.

Advies

Deel geen valse berichten over de tilapia. De vis is niet kankerverwekkend of anderszins ongezond.

Meer lezen / bronnen

https://www.factcheck.org/2017/07/bacon-better-tilapia/
https://www.snopes.com/fact-check/tilapia-mutant-fish/
https://www.snopes.com/fact-check/tilapia-consumption/
https://www.agroberichtenbuitenland.nl/actueel/grensverleggers/til-aqua
https://www.evmi.nl/marketing-sales/ook-tilapia-met-asc-keurmerk-te-koop/
http://www.fao.org/fishery/culturedspecies/Oreochromis_niloticus/en
http://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/moet-je-stoppen-met-tilapia-eten/
http://www.berkeleywellness.com/healthy-eating/food/food-safety/article/truth-about-tilapia
https://www.washingtonpost.com/lifestyle/food/tilapia-has-a-terrible-reputation-does-it-deserve-it/2016/10/24/4537dc96-96e6-11e6-bc79-af1cd3d2984b_story.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19757249
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/weinig-chemische-vervuiling-in-nieuwe-kweekvissoorten/
https://www.factcheck.org/2017/07/bacon-better-tilapia/
https://www.truthorfiction.com/mutant-tilapia-fish-is-unsafe-to-eat-contains-cancer-causing-dioxin-mostly-fiction/
https://www.goedevis.nl/vissoort/tilapia/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

845 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top