Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Dierenambulance waarschuwt voor bendes die honden kopen

Het staat op Facebook, dus is het waar. Zo redeneert een dierenambulance als het om hondengevechten gaat. Al jaren gaan er berichten over bendes die honden kopen of stelen voor criminele activiteiten. In dit soort berichten wordt beweerd dat hondengevechten in België en Nederland enorm floreren. In werkelijkheid is hiervoor geen enkel bewijs en berusten deze berichten louter op speculatie

Achtergrond

Laten we vooropstellen dat dierenambulances geweldig werk doen en dat iedereen die dit soort berichten verspreidt ook meent goed te doen. Laten we ook vaststellen dat je als verantwoordelijk hondenbezitter altijd alert moet zijn. Maar de kans dat een hond zelf de benen neemt is aanmerkelijk groter dan dat hij wordt geroofd door een criminele bende die hem voor hondengevechten wil gebruiken.

Op Facebook wemelt het van de verhalen van mensen die zijn aangesproken over hun hond. Soms werden die mensen ‘achtervolgd’ en zijn er foto’s gemaakt van hun huisdier. Er zijn ook veel mensen die zeggen: “Hondengevechten vinden door heel Nederland plaats, dat weet iedereen”. En zo is 1 + 1 snel 2. Hoewel geen enkel verband is aangetoond wordt gemeend dat de nieuwsgierige blikken afkomstig zijn van criminele hondenronselaars.

De diverse politie-eenheden ontkennen desgevraagd dat er op dit moment aangiftes zijn van diefstal of hondengevechten. Veel berichten komen uit de omgeving Rotterdam maar ook daar zegt de Dierenpolitie dat bij hen geen meldingen bekend zijn. Politie Rotterdam stelt:”Wij hebben geen enkele aanwijzing / melding dat eea zoals geschetst binnen onze eenheid zou plaatsvinden.” Politie Alphen Aan Den Rijn deed een vergelijkbare uitspraak. Politie Utrecht zegt 1 melding gehad te hebben, maar geen aangiftes. Verzoeken om meer informatie liggen bij de landelijke politie.

Eerdere meldingen op de social media over hondenvangers (meestal ‘Oost-Europees’ uiterlijk met een wit busje) bleken vals. Ook zijn er foto’s van ‘lokdieren’ met duct tape om hun bek in omloop. Deze foto’s hebben aantoonbaar niets met hondengevechten te maken. Dit geldt ook voor een ernstig gewonde hond die voor een campagne tegen hondengevechten is gebruikt. Dit dier is slachtoffer van een heel andere vorm van mishandeling. Alle andere berichten gaan alleen over aanwijzingen en vermoedens over dingen die zouden of schijnen te gebeuren, maar waarvan bewijs ontbreekt. Ondanks dat nemen nieuwsmedia als nu.nl dit soort berichten ongecontroleerd over.

Als je terugkijkt in de oudere berichten over hondengevechten dan blijken geruchten al jaren rond te gaan maar er is nimmer iets van bewezen. Ook is er in Nederland nooit iemand voor opgepakt en veroordeeld. Er zijn meermaals Kamervragen gesteld en steeds is het antwoord dat er “sporadisch meldingen zijn van hondengevechten of van dode honden waarvan wordt vermoed dat zij bij een hondengevecht betrokken waren maar dat geen van deze schaarse meldingen een verdachte heeft opgeleverd die aan een bewijsbaar strafbaar feit kon worden gekoppeld”. Ook in de verschillende verhalen in de media over ronselaars is er nooit een strafbaar feit gepleegd ten aanzien van de honden. Iemand aanspreken over zijn hond is immers niet strafbaar.

Samengevat: er zijn geen concrete aanwijzingen dat in Nederland of België bendes actief zijn die op enige schaal honden ronselen of stelen en hondengevechten organiseren. Er is geen bewijs dat eventueel gestolen of geronselde honden bij hondengevechten terechtkomen.

Hoewel geen populair standpunt, is Hoaxmelding van mening dat valse meldingen over hondengevechten geen enkel nut dienen. Wie meent concrete aanwijzingen te hebben voor het plaatsvinden van ronselpraktijken voor hondengevechten in Nederland of België wordt verzocht contact op te nemen met de politie. Verhalen over een oom wiens buurman ook eens is aangesproken over zijn hond vallen niet onder concreet bewijs.

Advies

Deel de waarschuwingen over bendes die in Nederland of België honden ronselen voor hondengevechten niet. Ze zijn gebaseerd op speculatie. Zo ook het verhaal van de Dierenambulance Alphen Aan Den Rijn e.o. Er is geen sprake van een strafbaar feit.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/Meldpunt144/posts/665328750237529
http://www.nu.nl/alphen-aan-den-rijn/4250378/dierenambulance-honden-gezocht-gevechten.html
https://www.partijvoordedieren.nl/vragen/vragen-over-een-toename-van-hondengevechten-in-rotterdam
https://www.partijvoordedieren.nl/vragen/kamervragen-aan-de-ministers-van-lnv-en-justitie-over-hanen-en-hondengevechten
https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/hoaxes/hoaxgastenstelenhondenineuropavoorhondengevechten
http://www.pvdarotterdam.nl/actueel/nieuws/nieuws_item/t/al_46_pitbulls_bij_baasjes_weggehaald
https://www.facebook.com/adopteereenhond/photos/a.164746830207743.44180.164746523541107/1046001738748910
https://www.facebook.com/beanimalaware/posts/1590807104501382
http://www.examiner.com/article/dog-set-ablaze-germantown-dies-and-500-reward-is-offered-for-information
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=488994331303627&set=p.488994331303627&type=3&theater
http://latimesblogs.latimes.com/unleashed/2010/12/riverside-animal-services-department-seeks-publics-help-in-case-of-cat-bound-in-duct-tape-and-placed.html
http://readlarrypowell.typepad.com/read_larry_powell/2009/12/as-2009-faded-a-smile-appeared-maybe.html

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

71 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top