Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Dierenartsen slaan alarm: huisdieren sterven bang en alleen (HOAX)

Mag de kop van een artikel liegen? Bij clickbaits wel. Dan is het bedoeling dat de lezer getrokken wordt door een ronkende kop. Hier wordt beweerd dat dierenartsen alarm slaan omdat baasjes hun huisdieren alleen laten sterven. Gebaseerd op feiten? Nee, in het geheel niet.

Achtergrond

Op 26 juli 2018 verzond de Amerikaanse Jessi Dietrich de volgende tweet:

“Asked my vet what the hardest part was about his job &he said when he has to put an animal down 90% of owners don’t actually want to be in the room when he injects them so the animal’s last moments are usually them frantically looking around for their owners &tbh that broke me”

Ze schrijft dat ze aan haar dierenarts vroeg wat het zwaarste in zijn werk was. Volgens deze (anonieme) Amerikaanse dierenarts is dat het moment dat op zieke dieren euthanasie wordt toegepast en de eigenaar niet in de buurt is. De dieren zoeken dan wanhopig naar het baasje. Volgens Jessi Dietrich heeft de dierenarts gezegd dat 90% van de eigenaren niet aanwezig wil zijn als hij of zij de dodelijke injectie toedient.

Via allerlei clickbaits komt dit bericht terecht op Facebook. Website lekkerleven.org meldt:

“Dierenartsen slaan alarm: huisdieren sterven bang en alleen en het is de schuld van de baasjes”

 

Veel mensen hebben gereageerd op de originele tweet en maakt zo’n bericht interessant voor clickbaits-websites. Het aantal reacties van mensen die niet kunnen begrijpen dat mensen hun huisdier alleen laten is enorm, velen hartverscheurend. En wederom; hoe emotioneler de reacties hoe meer geïnteresseerd clickbaits-websites zijn. Die ruiken geld.

Bij het originele bericht op Twitter kun je al vragen stellen: wie was die dierenarts, heeft hij dat echt gezegd, waar komt dat getal van 90% vandaan? Die vragen worden niet beantwoord. Er is geen bron die het getal kan bevestigen. Een Nederlandse dierenarts zegt in een melding aan ons: “Meeste eigenaren (als ik zou moeten schatten meer dan 95 %) blijven tot het laatst erbij als we hun huisdier in moeten laten slapen. Niet alleen in mijn praktijk , maar ook bij mijn collega’s die in andere praktijken werken.” Ook vanuit Amerikaanse dierenartspraktijken komen reacties dat de genoemde 90% niet kan kloppen.

Maar hebben deze dierenartsen dan geen alarm geslagen? Nee, dat is een gemene onwaarheid. De bedoeling van lekkerleven.org is niet anders dan het opwekken van emotie en verontwaardiging. “Hoe kan het dat zoveel mensen hun huisdier op zo’n moment alleen laten?”, “Dat doe je toch niet?”, lezen we. Klopt, dat doen mensen in het algemeen ook niet.

De euthanasie van een huisdier als een hond verloopt altijd in twee stappen: eerst een injectie voor de sedatie, een roes. Hierbij zijn de baasjes meestal aanwezig. Nadat het dier volledig buiten bewustzijn is volgt de tweede, dodelijke, injectie. In de tijd tussen beide injecties nemen veel baasjes afscheid van hun dier. Het dier leeft nog maar is in diepe narcose. Als het dier uiteindelijk overlijdt kunnen enige reflexen optreden. Ook kan door de ontspanning van alle spieren urine en/of ontlasting het lichaam verlaten. Het dier sterft meestal met de ogen open. Deze dingen kunnen er vervelend uitzien en en sommige baasjes willen daarom liever niet bij de laatste injectie, de eigenlijke euthanasie, zijn. Om wel of niet aanwezig te zijn is een persoonlijke  keuze. Van de dierenarts krijgt iedereen de mogelijkheid om op de eigen gewenste manier afscheid te nemen.

Het is natuurlijk lang niet altijd zo dat zieke dieren in hun laatste fase wanhopig of eenzaam en bang zijn, zoals wordt beweerd. Vaak zijn de dieren rustig en juist de baasjes overstuur. Voor sommigen is de aanblik van hun stervende huisdier te veel, dat moeten we accepteren. We lezen een van-horen-zeggen verhaal over een onbekende arts in Amerika waarin zaken genoemd worden die lastig te controleren zijn. Jessi Dietrich, die het bericht plaatste, bood later haar excuses op Twitter aan. Het was nooit haar bedoeling mensen verdrietig te maken. Clickbaits als lekkerleven.org buiten deze emotie juist uit voor geldelijk gewin.

Conclusie

Dat 90% van eigenaren hun huisdieren eenzaam en bang bij de dierenartsen laten sterven is niet bewezen. Dat dierenartsen hierover alarm slaan is niet waar.

Meer lezen / bronnen

https://www.dierenkliniekkenaupark.nl/euthanasie
https://vetsenpets.nl/diergeneeskunde/mogelijkheden/euthanasie-bij-uw-huisdier/
https://sterkliniekdierenartsen-hilversum.nl/euthanasie/
https://www.mamamia.com.au/facts-about-dogs/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

3286 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top