Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Dierenbeul uit Arnhem gezocht

Een Arnhemmer die zijn hond vreselijk mishandelt, die moet toch snel gevonden kunnen worden? Gewoon het filmpje allemaal delen en terloops de gruwelijkste straffen bedenken. Toch is de situatie net anders: het is niet in Arnhem en de man is allang gepakt.

Achtergrond

Er zijn weinig dingen die zo veel agressie oproepen als filmpjes waarin een dier wordt mishandeld. Er zijn zelfs Facebook-groepen speciaal voor dit thema. Reacties gaan meestal over de manier waarop de dader gestraft moet worden, van vierendelen tot in brand steken. Slechts een enkeling vraagt zich af of het bericht wel klopt. Dat blijkt niet hier helemaal het geval.

Opsporingsberichten hebben vaak geen andere doel dan de publieke opinie te beïnvloeden. Ze blijken vaak niet waar of verouderd, zoals we recent zagen bij de zoektocht naar portemonneedieven. Clickbait-sites verspreiden graag dit soort berichten, zij verdienen immers fors geld met elke verontwaardigde en argeloze bezoeker die op de website komt. Zo komen we dit filmpje met misleidende teksten tegen op sites als niet100.tv. In dit geval heeft de Harlinger Robbie Dv het filmpje op zijn persoonlijke tijdlijn gezet met de suggestie dat dit in Arnhem speelt en dat de dader wordt gezocht.

Dat blijkt niet waar. Het speelde in Oldham, Engeland, in mei van 2017. De video laat een man zien die met zijn hond loopt en het dier achter een witte bestelwagen trekt. Vervolgens slaat hij de hond herhaaldelijk, gooit het dier op de grond en slaat opnieuw. Het is gefilmd door de bewoonster van een aangrenzende woning. Zij postte het op de social media en er is melding van gemaakt bij de politie. Nadat de video viraal ging heeft een 35-jarige man zichzelf aangegeven bij de politie in Manchester. De man is gearresteerd en de hond is in opvang geplaatst.

Hoewel echt gebeurd heeft dit voorval dus niets met Arnhem te maken, het speelt niet nu en de dader is al bekend. Kortom: een hoax. 300.000 hebben een gruwelijk filmpje bekeken en zich voor niets opgewonden. Het risico van dit soort valse opsporingsberichten is bekend: voor je het weet is een Arnhemmer met een hond als in het filmpje de klos. Dit lijkt misschien vergezocht maar dat is het niet. We kennen bijvoorbeeld het voorval in Nederland van een ouder gehandicapt echtpaar dat hun aangepaste bus moest verkopen nadat op Facebook werd rondgebazuind dat de bus betrokken was bij ontvoeringen van kleine kinderen. Zij ontvingen bedreigingen via sociale media en durfden de straat niet meer op met het betreffende voertuig.

Advies

Deel geen opsporingsberichten waarvan niet vaststaat of de persoon wel echt wordt gezocht.  De dierenbeul in dit filmpje is een Engelsman en is al in mei 2017 gearresteerd.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/robbie.dv.39/videos/131875440883376/
http://www.independent.co.uk/news/…-arrest-white-van-a7714886.html
http://www.manchestereveningnews.co.uk/news/greater-manchester-news/man-arrested-after-footage-dog-12973132
http://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/man-in-arnhem-gefilmd-bij-mishandelen-hond/
https://sites.google.com/site/dehoaxwijzer/hoaxes/hoaxwaarschuwingkinderlokkerbusjemetkenteken

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

2837 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top