Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Dieven slaan contactloos toe bij festijn in Deventer (HOAX)

Van tijd tot tijd verschijnen er waarschuwingen voor dieven die gebruik maken van het systeem van contactloos betalen. Dit geval was de bron zelfs de politie Deventer, door diverse media met graagte overgenomen. Is het waar? Nee.

Achtergrond

Deze week verscheen in diverse nieuwsmedia het bericht dat er in Deventer tijdens het jaarlijkse Dickensfestijn twee mensen zijn aangehouden op verdenking van contactloos zakkenrollen. Het AD beweert op Facebook:

“Dieven slaan contactloos toe bij festijn in Deventer”

Het AD schrijft verder op de website over deze vorm van ‘diefstal’:

Contactloos zakkenrollen

Zonder dat je iemands pincode nodig hebt, kun je met een mobiele pinautomaat 25 euro per keer afhandig maken. Simpelweg door heel dichtbij iemand te gaan staan en met het mobiele apparaat contact te maken met de pinpas. Als die op contactloos betalen staat, is het zo gepiept. Bij bedragen hoger dan 25 euro is het nodig je pinpas in het apparaat te steken. Op Dickens Festijn lopen tienduizenden mensen rond dus lijkt het ook zeer de moeite waard om daar telkens kleine bedragen vanaf te snoepen.

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een waarschuwing op Facebook van de Politie Deventer die kennelijk dit soort verhalen gelooft:

WAARSCHUWING!!
CONTACTLOOS ZAKKENROLLEN DICKENS FESTIJN!!

Gisteren was de politie zichtbaar en onzichtbaar aanwezig bij het Dickens Festijn. Tijdens dit festijn viel het ons op dat meerdere personen zich tussen het publiek bevonden en zich verdacht gedroegen ten opzichte van de bezoekers. Zo stonden zij bijvoorbeeld meerdere malen opvallend dicht tegen andere bezoekers aan. Wij hebben meerdere personen gecontroleerd en 2 personen aangehouden op verdenking van contactloos zakkenrollen. Hier wordt op dit moment verder onderzoek naar gedaan. Deze manier van zakkenrollen is een nieuw fenomeen. Wij zijn nu op zoek naar mensen die vandaag bij Dickens zijn geweest, waarbij een (vermoedelijk klein) onverklaarbaar bedrag is afgeschreven van hun bankrekening.”

Het consumentenprogramma Radar van AVRO/TROS schrijft er ook over op de website en op Facebook over deze manier van zakkenrollen:

“Zonder dat je iemands pincode nodig hebt, kun je met een mobiele pinautomaat een slachtoffer geld afhandig maken. Hiervoor moet de zakkenroller dicht bij iemand gaan staan en met de automaat contact maken met de pinpas. Dit kan de dief doen bij pinpassen waarmee iemand contactloos kan betalen.”

De Consumentenbond zegt:

Bij deze vorm van diefstal is simpel tegen iemand aan staan met het juiste apparaat genoeg. 

Dit is natuurlijk onzin van de Consumentenbond. Opvallend is dat zowel het AD als Radar opmerken dat deze manier van diefstal nog nooit is voorgekomen en volgens een deskundige de pakkans dermate hoog is dat niemand er aan begint. Toch wordt er nieuws gebracht alsof nu voor het eerst in Nederland iemand de methode daadwerkelijk heeft toegepast.

De feiten zeggen wat anders. De verdachten – een man en vrouw uit Bulgarije – zijn zaterdag 15 december 2018 aangehouden omdat ze meerdere malen opvallend dicht tegen andere bezoekers aanstonden”. Wie het Dickensfestival een beetje kent weet dat dicht tegen elkaar staan er zo’n beetje bijhoort maar niettemin was de conclusie van de Deventer politie dat er sprake zou zijn van “contactloos zakkenrollen”.  Dat zou een primeur zijn. Uiteraard hadden toen al de alarmbellen moeten afgaan. Met de verdachten nog in hechtenis namen niettemin de politiemensen in Deventer op  zondagmorgen 16 december het besluit dat de bevolking gewaarschuwd moest worden.

Maar bestaat “contactloos zakkenrollen” eigenlijk wel? Het AD, Radar en ook de Consumentenbond doen alsof het allemaal een fluitje van een cent is.  “Het is zo gepiept”, zei het AD.  Tegen iemand aan staan met het juiste apparaat genoeg”, jokt de Consumentenbond. Maar waarom zegt de deskundige, Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland, dan dat we niet te snel moeten concluderen? Simpel antwoord: het is veel te riskant voor een crimineel. Natuurlijk valt het op als je steeds dicht bij andere mensen staat. Daar weten de Bulgaarse verdachten alles van. Maar ook technisch is het lastig. De benodigde apparaten zijn allemaal geregistreerd anders werken ze niet. De naam en het bankrekeningnummer van de (zakelijke) houder zijn bekend. In 2016 heeft de toenmalige minister Dijsselbloem van Financiën al op Kamervragen geantwoord dat het onwaarschijnlijk is dat op deze manier ongemerkt contactloze betalingen door criminelen gedaan kunnen worden. Dat blijkt correct. Kortom: een crimineel brandt zijn vingers er niet aan. Er is nog nooit iemand op deze manier bestolen. Volgens het AD lijkt deze methode echter “zeer de moeite waard” 

Het hele verhaal is dus niets anders dan bangmakerij voor nieuwe technologieën. En voor Bulgaren. Duizenden proberen zich tegen deze vormen van beroving te beschermen middels allerlei hoesjes of zelfs door het contactloos betalen uit te zetten. Schijnveiligheid, want contactloos betalen is een van de meest veilige manieren om een aankoop af te rekenen. Anderen grijpen de gelegenheid aan om hun aversie tegen Oostblokkers publiekelijk kenbaar te maken

Wat betreft de verdachten: na diepgaand onderzoek kwam de politie er achter dat ze onschuldig waren. Er was geen sprake van contactloos zakkenrollen door deze mensen en er had zich uiteraard ook niemand gemeld die dit was overkomen. Op maandagmiddag 17 december verscheen er op politie.nl een verklaring en pas op maandagavond kwam er een update van politie Deventer op het eigen bericht.

*** Update ***
Er is geen sprake van contactloos zakkenrollen in Deventer geweest. De afgelopen dagen hebben wij de zaak verder onderzocht. We hebben op basis van het onderzoek geen strafbare feiten kunnen vaststellen. Daarnaast zijn er na aanleiding van onze oproep aan eventuele slachtoffers om zich te melden, geen aangiftes binnen gekomen. De twee aangehouden verdachten zijn daarom in vrijheid gesteld.”

We mogen hopen dat de man en vrouw in elk geval duizendmaal excuus en een klachtenformulier hebben gekregen. Een bezoekje aan het Dickensfestijn in Deventer werd een onvrijwillige overnachting op het politiebureau. Dit is wat door Facebook-mythes kan gebeuren. We wensen ze nog een prettig verblijf in Nederland.

Wat wederom opvalt is de kwalijke rol van de media, maar ook van consumentenorganisaties. Zelfs nadat de politie met een correctie kwam werd nog foutieve informatie geplaatst door bijv. de Consumentenbond. Waarom wordt dit soort ‘nieuws’ gebracht? Er waren niet eens bewezen strafbare feiten gepleegd. De politie meldt achteraf  “Wij begrijpen dat mensen door de berichtgeving gealarmeerd zijn. Dit betreuren wij”. Het AD meldt de onterechte arrestatie wel maar blijft verder gewoon volhouden dat contactloos zakkenrollen een eenvoudige bezigheid is. Hiermee wordt de mythe van het contactloos zakkenrollen dus doelbewust in stand gehouden.

Conclusie

Contactloos zakkenrollen is een mythe. Theoretisch kan het maar het komt in de praktijk niet voor, ook niet in Deventer. De aangehouden mensen in Deventer werden verdacht van een misdrijf dat helemaal niet had plaatsgevonden. De bewering dat er sprake was van diefstal is onjuist.

Meer lezen / bronnen

Contactloos betalen onveilig

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2016/03/04/kamerbrief-beantwoorden-vragen-over-veiligheidsrisico-s-pinpassen-bij-contactloos-betalen
https://tpo.nl/2018/12/18/politie-deventer-maakt-nepnieuws-over-contactloos-zakkenrollen/
https://www.destentor.nl/deventer/bulgaren-opgepakt-voor-contactloos-zakkenrollen-tijdens-dickens-festijn-in-deventer~aaa59671/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

2531 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top