Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Dit hondje verbrandde zijn gezicht in een brand

Een ware held, deze hond. Toen het huis in brand stond redde hij het gezin van zijn baasje. Hij is nu ernstig gewond maar een weldoener wil het dier helpen. Pech, die weldoener bestaat niet. Geluk, want de hond is niet gewond.

Achtergrond

De tekst van dit bericht luidt:

“Dit hondje verbrandde zijn gezicht in een brand in een poging om zijn eigenaar te redden, voor elke gedeeld en een like krijgt hij $1 voor zijn behandeling gedoneerd.”

Wat een dappere hond. Hij heeft helemaal geen ogen meer!Waar dit gebeurd zou zijn en wanneer, dat staat er helaas niet bij. Dat hoeft ook niet want het is een verzinsel. De Amerikaan Stephen Roseman kwam in 2015 deze foto tegen op internet en verzon dit verhaal er bij. Voor de lol, volgens eigen zeggen. Oorspronkelijk was de begeleidende tekst:

“This poor dog was badly burned and disfigured trying to save his family from a house fire
One like = one prayer
One share = ten prayers”

Rosema zei hierover: “People, people this isn’t even my dog, I found this picture on fascistbook, stole it, and decided to use it in a prank to fool these religitards

De hond op de foto mankeert dus niets. Nou ja, hij heeft een plak ham op zijn kop.  Een schelle hesp, zoals de Vlamingen zeggen. Of de hond hiervan last heeft weten we niet maar het is vast niet zo erg als een verbranding. Hij hoeft dus niet behandeld te worden en geld doneren is niet nodig.

Er zijn veel verhalen over zielige hondjes of zieke kindjes die geld krijgen als je hun foto deelt of leuk vindt. Maar helaas, het is niet mogelijk geld te doneren via een like. Ook zijn er geen superrijken die doneren voor dit soort dingen.  Dit bericht uit 2015 is al enkele miljoenen keren gedeeld en heeft dus geen cent opgebracht. Gelukkig maar. Als het wel mogelijk was hadden we nog veel meer van dit soort vervuiling op onze tijdlijn.

Het verhaal van de hond wordt veel gebruikt door like-farmers. Want hoewel het bijna ‘hoax’ schreeuwt, trappen veel mensen er in. Deze Nederlandse versie is overgenomen van zo’n like-farmer. Vertaald met Google en vervolgens in een nieuw bericht geplakt. Dit is een van de redenen waardoor berichten eigenlijk nooit meer van internet verdwijnen.

Screenshot Facebook

Er zijn mensen die dit meerdere keren op hun tijdlijn hebben hebben geplaatst, met steeds enthousiastere aanmoedigingen om te delen.

Advies

Deel geen nepberichten van een hond met een plak ham op zijn kop.

Meer lezen / bronnen

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151230_02043544
https://www.mimikama.at/holland/hond-met-het-verbrande-gezicht/
https://www.snopes.com/fact-check/burned-dog-facebook-photo/
https://www.buzzfeed.com/ryanhatesthis/the-great-ham-dog-of-facebook
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/wereldwijde-ophef-om-gruwelijk-verminkte-hond-0


Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

2106 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top