Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Dit is één van de meest giftige producten in blik: Pringles

Vele websites menen de oorzaak van kanker te hebben gevonden. De ene keer is dat vis als tilapia, de andere keer een kunstmatige zoetstof als aspartaam, deze keer een snack als Pringles. De alternatieve voedingsindustrie spint flink garen bij dit soort bangmakerijen. Wetenschappelijk gezien houden deze beweringen geen stand, maar het verkoopt wel lekker.

Achtergrond

Op internet dienen verhalen over de oorzaak van kanker meestal maar 1 doel: producten verkopen. De bezorgde consument is doelwit van (sluik)reclame en de verspreiders van deze verhalen verdienen er een goede boterham aan. Helaas zijn deze verhalen vaak helemaal niet waar waardoor mensen onnodig bang gemaakt worden en geld uit de zak geklopt wordt. Zo’n verhaal is dit: Pringles zijn giftig en je krijgt er kanker van:

“Dit is één van de meest giftige producten in blik

Iedereen heeft waarschijnlijk ooit wel eens Pringles chips gegeten en sommigen consumeren ze nog steeds?! Deze populaire chips blijken echter heel giftig te zijn. Ze zitten vol schadelijke en kankerverwekkende stoffen.

Wat  nog het meest tot de verbazing spreekt is misschien nog wel het feit dat deze chips eigenlijk niet gemaakt zijn van aardappelen. De Pringles aardappel chips gaan door verschillende productie processen waarbij verschillende ingrediënten  gebruikt worden.

Hoe worden Pringles gemaakt?
In een eerste fase worden ingrediënten zoals tarwe, rijst, maïs en aardappelvlokken tot een deeg bewerkt.
Aan deze deeg worden vervolgens bepaalde schimmels toegevoegd.
Daarna worden ze diep gebakken en gedroogd met een industriële hoge druk blazer.
In de laatste fase, voor ze worden ingeblikt, worden een aantal aroma’s in poedervorm ingespoten in de chips.

Pringles bevat schadelijke Acrylamide
Als gevolg van het productieproces van Pringles, wordt  een zeer toxische verbinding gevormd, bekend als acrylamide.

Laten we eens een aantal beweringen op een rij zetten:

1. “Dit is één van de meest giftige producten in blik”

Een onzinnige bewering. Er is geen enkel vergelijkend onderzoek gedaan tussen ingeblikte producten waaruit zou blijken dat Pringles tot de meest giftige behoort.

2. “Deze populaire chips blijken echter heel giftig te zijn.”

Wederom onzinnig: er is geen enkel onderzoek waaruit blijkt dat Pringles giftig zijn. Voor zover bekend heeft nog nooit iemand vergiftigingsverschijnselen opgelopen van dit product.

3. “Ze zitten vol schadelijke en kankerverwekkende stoffen.”

Het gaat hier in dit verband om één verdachte stof. Er is geen sprake van “vol zitten met schadelijke en kankerverwekkende stoffen”. Sterk overdreven dus.

4.  “Wat  nog het meest tot de verbazing spreekt is misschien nog wel het feit dat deze chips eigenlijk niet gemaakt zijn van aardappelen.”

Dit is een pertinente onwaarheid: het belangrijkste ingrediënt van Pringles (Original) is gedroogde aardappel in poedervorm zoals wij dat kennen om aardappelpuree van te maken. Om de structuur te verbeteren wordt wel maiszetmeel, rijstzetmeel en tarwezetmeel gebruikt. Overigens is het helemaal niet raar om andere grondstoffen te gebruiken voor snacks. Er worden ook allerlei chipsproducten gemaakt van mais of tarwe. Dat dit “nog het meest tot de verbazing spreekt” is in dit verband dus pure misleiding.

5. “Aan deze deeg worden vervolgens bepaalde schimmels toegevoegd.”

Dit is de meest hilarische onzin. Er worden geen schimmels toegevoegd aan Pringles. Het zou wel kunnen want veel voedingsmiddelen worden met behulp van schimmels geproduceerd (denk aan kaas, sojasaus, salami en tempé). In dit geval in deze aanname gebaseerd op een vertaalfout. Het deeg voor Pringles wordt in een dunne plak geperst en in de ovaal gesneden. Voor het frituren gaan ze in een mal om de concave vorm te verkrijgen.  Zo’n mal heet in het Amerikaans Engels een ‘mold’. Maar ‘mold’ heeft ook een andere betekenis, namelijk schimmel. Door slecht vertaalwerk wordt ‘in een mal geperst’ opeens ‘bepaalde schimmels toegevoegd’. Dat slechte vertaalwerk geldt overigens voor het hele artikel. Wij kennen geen ‘diep bakken’ als bewerking. Dat heet bij ons frituren.

6. “Als gevolg van het productieproces van Pringles, wordt  een zeer toxische verbinding gevormd, bekend als acrylamide.”

Hier komen we bij de essentie van het verhaal:

De Maillard-reactie

Bij verhitting van producten die rijk zijn aan koolhydraten en eiwitten ontstaat de Maillard-reactie. De Maillard-reactie is een zeer complexe set van chemische reacties, die ruim 100 jaar na de ontdekking nog altijd slechts gedeeltelijk zijn beschreven. Maillard-reacties zijn belangrijk bij het bakken, frituren, roosteren of het op een andere manier verhitten van bijna al het voedsel. Zij zijn verantwoordelijk voor de smaak en kleur van o.a. brood, patat, koekjes, koffie, cake, vlees, popcorn, chocolade, bier, gebrande noten, oliebollen, etc. Ook bij lagere temperaturen verlopen Maillard-reacties, maar dan veel langzamer.

De reactie bij hogere temperatuur zorgt dus voor bruinverkleuring en smaakontwikkeling. Sommige van de Maillard eindproducten kunnen toxisch of kankerverwekkend zijn. Bijvoorbeeld hydroxymethylfurfural, een smaakstof die van nature in vele gebakken of geroosterde voedingsmiddelen voorkomt, waaronder gedroogd fruit, brood, koffie en donker bier. Een ander stof die vrijkomt is acrylamide. Dit is dus een natuurlijke stof en geen toevoeging.  Doordat koolhydraten en eiwitten vaak samen voorkomen in producten wordt er vrijwel altijd acrylamide gevormd wanneer je iets bakt, braadt of roostert. Overigens zijn vele reactieproducten van het Maillard-proces juist geïdentificeerd als antioxidanten en zouden gezondheidsbevorderende effecten kunnen hebben.

Acrylamide

Acrylamide is een potentieel giftige stof die voornamelijk gevormd wordt bij temperaturen hoger dan 180 °C, vooral in gebakken of gefrituurde producten.  Uit onderzoek met proefdieren is gebleken dat acrylamide schadelijk is voor dieren. Bij mensen kan een hogere inname van de stof mogelijk kankerverwekkend zijn.  Omdat er nog relatief weinig bekend is over het effect van acrylamide bij mensen, is er nog geen veilige hoeveelheid voor consumptie opgesteld. Er bestaat nog weinig wetgeving op dit gebied. Wel werkt de levensmiddelenindustrie sinds 2002 aan het verlagen van het acrylamidegehalte. Acrylamide zit in zeer kleine hoeveelheden in drinkwater en is een bestanddeel van tabaksrook. Wie regelmatig barbecuet krijgt het in aanzienlijke hoeveelheden binnen.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft in 2015 uitgebreid gekeken naar het verband tussen acrylamide en kanker. Proefdieronderzoeken laten zien dat acrylamide het DNA kan beschadigen en kanker kan veroorzaken, maar onderzoeken bij mensen zijn beperkt en niet helemaal overtuigend. Toch stelt de EFSA op basis van proefdieronderzoek dat acrylamide in voeding mogelijk het risico op kanker verhoogt bij mensen. Het gehalte aan acrylamide in gevoelige producten (friet, koffie, brood, ontbijtgranen, koekjes en chips) wordt regelmatig gecontroleerd. De Europese Commissie heeft in juli 2017 een voorstel gedaan waarin staat dat voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants de hoeveelheid acrylamide in hun producten verder moeten terugdringen. Bijvoorbeeld horecaondernemers zoals restaurants, eetcafés, cafetaria’s en lunchrooms moeten sinds 11 april  2018 voldoen aan nieuwe regels omtrent acrylamide in friet. Voor friet mag de hoeveelheid acrylamide niet boven 500 microgram per kilo uitkomen.

Acrylamide is ook een grondstof van polyacrylamide, een plastic soort. Polyacrylamide heeft vele toepassingen, onder meer bij het reinigen van rioolwater, de verwerking van afval en bij het waterdicht maken van dijken, tunnels en riolen. Acrylamide kan het zenuwstelsel aantasten bij mensen die eraan zijn blootgesteld tijdens het werk. De inname van acrylamide via de voeding is hier veel te klein voor.

Pringles

Zoals elk gefrituurd aardappelproduct is het zeker dat Pringles acrylamide bevat. Na de ontdekking van acrylamide in 2002 in voedingsmiddelen is er veel onderzoek gedaan. Zo bleek uit onderzoek van de FDA in Amerika dat in gebakken snacks relatief veel acrylamide aanwezig is. Dit geldt voor gewone aardappelchips maar ook voor Pringles. Bij dit laatste product bleken de onderlinge verschillen groot. De Pringles Sweet Mesquite BBQ Flavored Potato Crisps bevatte drie keer zoveel acrylamide als de Pringles Original Potato Crisps. Toch is dit product als het gaat om het gehalte acrylamide een middenmoter. Diverse soorten patat, koffie en andere chips bleken hoger te scoren. Daarbij geldt uiteraard dat de hoeveelheid die een mens binnenkrijgt afhankelijk is van de portie. Producten met een lager gehalte kunnen zo wel een grotere bijdrage leveren aan de dagelijkse inname.

Het is niet helemaal duidelijk waarom juist Pringles is uitgekozen voor de waarschuwingen voor acrylamide. Pringles vormt geen uitzondering in de discussie over acrylamide; deze stof komt in heel veel voedingsmiddelen voor en is praktisch niet te vermijden. Er is geen enkel onderzoek waaruit blijkt dat het eten van Pringles schadelijk is voor de gezondheid. Het advies om juist Pringles te vermijden heeft waarschijnlijk amper effect op de dagelijkse inname van acrylamide, is misleidend en biedt valse veiligheid. Andere producten als groentenchips zijn niet per se vrij van acrylamide.

Zoals voor bijna alle voedingsmiddelen geldt: ze bevatten zowel gezonde als ongezonde stoffen. Een dieet van Pringles is niet aan te raden maar er zijn geen adviezen het product als geheel te mijden.

Gezondheidsgoeroe’s en natuurwinkels

Het zal niet verbazen dat de bekende zelfbenoemde voedings- en lifestyle coach Mike Everest wederom via zijn pagina Leefbewust.nu dit soort onzin verspreidt. Ook anderen als de De apotheek van de natuur proberen met dit nepverhaal hun handel in natuurproducten een boost te geven. Laten we echter niet vergeten dat ook de door hen aangeboden of aanbevolen producten acrylamide kunnen bevatten. Mike Everest raadt aan om een ‘natuurlijker alternatief’ te kiezen voor Pringles maar vergeet dat de mensheid al duizenden jaren via natuurlijke wijze acrylamide binnenkrijgt. ‘Natuurlijk’ wil niet zeggen: vrij van acrylamide.

Advies

Het voedingscentrum: “Je kunt wel op een aantal dingen letten om minder acrylamide binnen te krijgen. De belangrijkste tip is om weinig gefrituurde producten te nemen en gevarieerd te eten. Daarnaast kun je letten op de juiste bereidingswijze.”  Wil je dus echt iets aan de inname van acrylamide doen, vermijd dan gefrituurde, gebakken of geroosterde producten. Rokers krijgen de meeste acrylamide binnen via tabaksrook.

Deel geen onzinberichten over de giftige of kankerverwekkende eigenschappen van Pringles. Pringles bevatten acrylamide maar dat geldt voor veel andere producten. De bewering dat Pringles een van de meest giftige producten in blik is, is ongefundeerd.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/deapotheekvandenatuur/posts/1742171275898192
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/waarom-eten-we-sommige-schimmels-wel-en-andere-niet-~be5a01f5/
http://www.food-info.net/nl/colour/maillard.htm
https://www.culy.nl/inspiratie/alles-over-de-maillard-reactie-hierdoor-wordt-je-eten-nog-lekkerder/
https://groentegroente.nl/keukenweetjes/maillardreactie/
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/acrylamide.aspx
http://www.voedingenkankerinfo.nl/zijn-gebrande-koffiebonen-kankerverwekkend/
https://www.ah.nl/producten/product/wi233276/pringles-original#ingredienten
http://smartlabel.kelloggs.com/Product/Index/00038000845512#ingredients
https://en.wikipedia.org/wiki/Pringles
https://www.youtube.com/watch?v=_pVhkgYUgo0
http://www.voedingenkankerinfo.nl/aangebrande-en-verkoolde-voeding-kankerverwekkend/
https://www.kwf.nl/over-kwf/Pages/standpunt-kwf-acrylamide.aspx
http://leefbewust.nu/pringles-kankerverwekkend/
https://www.facebook.com/deapotheekvandenatuur/posts/1742171275898192
https://www.apotheekvandenatuur.com/over-ons/
http://www.moedermeteenmissie.com/vitaminen-en-voeding/levensmiddelen/snacks/?lang=nl
https://www.theguardian.com/science/2017/jan/23/ancer-risk-roast-potatoes-toast-acrylamide
https://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/professionals/eerdere-edities-kankerpreventienieuws/acrylamide-en-kanker
https://www.davidwolfe.com/why-never-eat-pringles/
https://www.snopes.com/fact-check/cancer-in-a-can/
http://wafflesatnoon.com/pringles-cause-cancer/
https://www.forbes.com/sites/elaineschattner/2014/11/19/so-what-about-the-acrylamide-in-your-french-fries/#44ea6fd8bc80
https://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/ChemicalContaminants/ucm053549.htm
https://yoo.rs/redactie/blog/dit-is-n-van-de-meest-giftige-producten-in-blik-1476366109.html?Ysid=14552
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/11/07/the-shocking-true-story-of-how-pringles-are-made.aspx
https://www.missethoreca.nl/restaurant/nieuws/2018/04/nieuwe-regels-om-acrylamide-onder-meer-friet-te-verlagen-101303339
https://nl.medic-life.com/raw-vs-roasted-nuts-which-is-healthier-17964
https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/acrylamide.html
http://www.robkalmeijer.nl/voedingsleer/probleemstoffen/acrylamide.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27660868
https://www.cdc.gov/biomonitoring/Acrylamide_FactSheet.html

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

4690 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top