Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Dit is een van de rovers

Een foto uit 2016 van een donkere man met daarbij de tekst dat hij mensen thuis zou beroven. Wie is de man? Waar is het gebeurd? Waar komt het bericht vandaan? Hoe weten we of hij de dader is? Is de politie ingeschakeld? Veel vragen maar het bericht vertelt helemaal niets. Toch is het al meer dan 52.000 keer gedeeld.

Achtergrond

De tekst van het bericht van Henny Baidjoe luidt als volgt:

“Èèn van de rovers die met een aantal anderen in de avond uren rond rijden in woon projecten. Ze lopen met foto’s van kinderen, kloppen aan je deur en vertellen een smoes verhaal dat ze opzoek zijn naar hun kinderen. Je word gelijk berroofd op het moment dat je de deur open maakt. Wees daarom alert en voorzichtig. Wilt u deze app DELEN AUB?”

Naast dat we niet weten waar en wanneer dit zou zijn gebeurd vallen meer zaken op.  Ten eerste natuurlijk het abominabel slechte Nederlands. Maar je vraagt je af waarom deze vermeende rovers met foto’s van kinderen lopen, terwijl je beroofd wordt op het moment dat je de deur open maakt. Ze hebben niet eens tijd om hun smoes te vertellen. En waarom liet één dader zich zo fotograferen? Was hij zo vriendelijk een portret van zichzelf achter te laten? Hoeveel rovers zijn er eigenlijk?

We zien ook dat dit een screenshot is van een telefoon. Het bericht geeft geen afzender maar werd kennelijk oorspronkelijk op WhatsApp gedeeld. Het is in elk geval geen bericht van de politie of Burgernet. Op de achtergrond, dus van de telefoon, zien we nog net een donker persoon met een meisje op de arm.  Rechts zien we dat ze staan voor iets dat mogelijk een restaurant is. Meer is van dit bericht op dit moment niet bekend.

In combinatie zijn er aanwijzingen die doen vermoeden dat het bericht afkomstig is uit een Surinaams milieu:

  • de huidskleur van de vermeende rover en van de personen op de achtergrond.
  • de haardracht van het meisje
  • het lettertype van het bord
  • het taalgebruik, waaronder het woord rover
  • het kloppen aan de deur
  • De verspreider heeft veel Facebookvrienden in Suriname

Uit sommige reacties op het bericht kan afgeleid worden dit dit ooit als grap is begonnen, inderdaad in Suriname. Bewijs hiervoor ontbreekt echter.

Navraag bij enkele Nederlandse politiekorpsen leverde geen enkel resultaat. Deze man wordt niet  gezocht. Wat we wel weten is dat het heel makkelijk iemand te beschuldigen en als crimineel neer te zetten, zonder een spoortje van bewijs. Iemand zonder bewijs afbeelden als crimineel is lasterlijk.

Advies

Deel geen anonieme waarschuwingsberichten voor verdachte personen. Dit bericht is niet herleidbaar en daarom is de waarde nul.

Meer lezen / bronnen

https://www.facebook.com/henny.baidjoe.3/posts/618222211671705

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1480 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top