Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Dodelijk insect in Europa

Een clickbait (klikval) is een bericht dat je moet leiden naar een website waar het de bedoeling is dat je zo veel mogelijk klikt. Elke klik betekent kassa dus zijn die berichten vaak sensationeel klinkend maar inhoudelijk niet betrouwbaar. Het verhaal over de kissing bug is nep: Het diertje komt in Nederland niet voor.

Achtergrond

De clickbait-site VrouwenNieuws beweert in krom Nederlands: “laat het nou net zo zijn dat dit insect zich in Nederland heeft laten zien de afgelopen tijd in toenemende getalen.” Deze zin maakt het verhaal tot een hoax. Er is geen sprake van dat dit dier in Nederland is gesignaleerd. De rest van het verhaal klopt in principe wel maar geldt voor Zuid- en Midden-Amerika en zuidelijke delen van Noord-Amerika. In Europa komen wel insecten die er op lijken voor, zoals de bladpootwants, maar die zijn ongevaarlijk.

 

De ziekte chagas komt in Europa steeds meer voor maar alleen bij mensen die het in de Amerika’s hebben opgelopen. Hoewel de kans klein is dat je door een kissing bug chagas oploopt, vakantiegangers in die streken (met name Bolivia) moeten dus wel uitkijken.

VrouwenNieuws en soortgenoten als Gezonde ideetjesFantastischDagelijksekrant.nlLeeshet.nuGeweldigNieuwsdump.nl , Ongelooflijk, Een Échte Man, YAS, LeeftipsViraal.coKukadooViralnieuws, Ongelooflijke Verhalen, Check-dit, BrakkaboysWaanzinnig Instanext, etc. verzekeren ons dat we in groot gevaar zijn. De lijst paniekzaaiers is eindeloos. Ze roepen op je huis op scheuren na te lopen en je kinderen en huisdieren te controleren. Er zouden al honderden doden zijn en je moet onmiddellijk naar het ziekenhuis als je zo’n insect signaleert. En we moeten deze waarschuwingen natuurlijk vooral delen met vrienden en familie. Dit is angstzaaierij, puur voor geldelijk gewin. Het zijn absurde adviezen voor iets dat in Europa niet bestaat.

Advies

Deel geen berichten van clickbaits. De waarschuwing voor de kissing bugs geldt niet voor Nederland en is dus nep. Elke klik is geld waard dus het plaatsen van sensationeel nepnieuws is een verdienmodel. Herken clickbaits en wantrouw elk bericht!

Meer lezen / bronnen

http://www.rentokil.nl/blog/verwarring-tussen-kissing-bug-en-bladpootwants/
http://www.snopes.com/critters/lurkers/kissingbugs.asp
http://edition.cnn.com/2015/11/24/health/kissing-bugs-chagas-disease/index.html
http://www.isglobal.org/en/-/nuevos-…-
en-europa
http://www.webmd.com/a-to-z-guides/chagas-disease-overview
http://www.dw.com/en/malicious-disease-spreads-to-europe/a-38460185
https://vroegevogels.vara.nl/nieuws/dodelijke-wants-in-nederland
http://www.mimikama.at/allgemein/dodelijke-insecten-ren-voor-je-leven-run-for-your-life/
http://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/gevaarlijk-insect-verspreidt-zich-door-nederland/
http://instanext.nl/insecten-bestrijden/
http://vrouwendingen.com/index.php/bug-killing
http://yas-online.nl/index.php/chagas-bug-2/

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Reacties

Aantal keer bekeken

57 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top