Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Donald Trump wil de Heilige Koran komende zaterdag verbranden

President Trump maakt niet overal vrienden. Volgens dit verhaal zou hij aanstaande zaterdag een koran, het heilige boek van de islam, in het openbaar verbranden. Vandaar een oproep aan alle moslims zijn producten te boycotten, te herkennen aan een streepjescode beginnend met 57.

Achtergrond

Dit verhaal gaat over een boycot van producten van Trump, waarop de president van de VS zou hebben gereageerd met het plan een koran te verbranden.

“Donald Trump wil de Heilige Koran komende zaterdag verbranden op het grote terrein in Trump Tower (hoofdstad van het troefimperium), als antwoord op de islamitische boycot op zijn producten. Laten we alsjeblieft samenkomen om zijn producten te boycotten, en tot Allah de Almachtige bidden om hen het resultaat van zijn intenties te laten zien, wat een les voor de hele wereld zal zijn. Stuur dit door naar zoveel mogelijk vrienden.”

Hier hebben we al een aantal kenmerken van een hoax. Natuurlijk de oproep om door te sturen naar zoveel mogelijk vrienden, maar ook het gebrekkige Nederlands (‘troefimperium’) en de vaagheid over de gebeurtenis (‘komende zaterdag’).

Het blijkt te gaan om een oude hoax die al minstens sinds 2009 rondgaat en uit 2005 stamt. Destijds ging het niet om president Trump maar om Denemarken. Deze versie komt ook nog steeds voor:

“Denmark wants to Burn the Holy Quran on next Saturday in the large grounds in Copenhagen (capital city of Denmark ), in reply to the Islamic Boycott on their products. Please let’s get together to boycott their products, and pray to Allah Almighty to show them the result of their intentions, which will be a lesson for the whole world. Forward this to as many friends as you can.”

De aanleiding vormden destijds de cartoons van de profeet Mohammed, op 30 september 2005 gepubliceerd in het Deense dagblad Jyllands-Posten. Eén van de cartoonisten was Kurt Westergaard die Mohammed afbeeldde met een tulband in de vorm van een bom met aangestoken lont. Er waren veel protesten en diverse islamitische landen hebben in de jaren daarna opgeroepen tot een boycot van Deense producten.

Denemarken heeft nooit de intentie gehad een koran te verbranden, dat is een verhaal dat in 2009 werd verspreid. De oproep om Deense producten te boycotten ging gepaard met de aanbeveling te letten op de streepjescode op die producten:

“Any products with barcode no. starting with 57 are Danish made Products.” 

Anno 2017 heeft iemand bedacht om Denemarken te vervangen door Trump.

“Alle producten met streepjescodenummer beginnend met 57 zijn door Trump gemaakte producten.”

Dit is uiteraard onzin. De eerste cijfers van EAN-streepjescodes zijn te herleiden naar een land waar een bedrijf is gevestigd, niet het bedrijf zelf. Het product zelf hoeft ook niet uit dat land te komen. De VS hanteert een ander systeem maar ook daar verwijst het getal 57 niet naar bedrijven van Trump. 57 is inderdaad de EAN-code voor Denemarken.

Actionnieuws Suriname is een Facebookpagina met o.a. nieuws voor en over Suriname. Het bericht wordt ook veel in Nederland en België gedeeld.

Advies

Deel geen nepberichten waarin opgeroepen wordt te protesteren tegen de aangekondigde verbranding van de koran.

Meer lezen / bronnen

http://www.chowrangi.pk/hoax-the-holy-quran-will-be-burnt-on-next-saturday.html
https://check4spam.com/internet-rumours/denmark-burn-quran-saturday-spam/
https://www.trouw.nl/home/denemarken-kwaad-over-sudanese-boycot~a54bf4e5/
https://www.volkskrant.nl/economie/saudi-arabie-boycot-deense-waar-om-cartoons~a784480/
https://www.volkskrant.nl/archief/denemarken-kwaad-over-boycot~a891479/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Cartoons_over_Mohammed_in_Jyllands-Posten
https://nl.wikipedia.org/wiki/Donald_Trump
http://www.makebarcode.com/specs/ean_cc.html
https://www.facebook.com/ActionnieuwsSuriname/posts/1746043275428406

Klik hier voor dit bericht op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

3400 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top