Connect with us

Hoaxmelding

HOAX

Draadloos betalen is veilig hoor…..

Veel mensen hebben nu eenmaal een wantrouwen naar moderne techniek en wetenschap. Of het nu gaat om vaccinaties, kunstmatige zoetstoffen, 5G, etc. Niemand wordt vertrouwd: de overheid is er op uit om ons te doden of uit te kleden; Big Pharma en Monsanto idem dito. Iedereen zit in het complot: van artsen tot wetenschappers. En sinds de crisis horen de banken daar ook bij. Die hebben stilletjes contactloos betalen ingevoerd terwijl we op deze manier wel heel makkelijk worden beroofd. Of toch niet?

Achtergrond

Volgen berichten die al een paar aar rondgaan is contactloos betalen een van de grootste rampen die ons kon overkomen. en sinds een maand gaat een filmpje rond met het bewijs dat door diverse mensen en pagina’s wordt gedeeld:

In de video zie we hoe een man – vermoedelijk de eigenaar van een eetgelegenheid – een mobiel betaalautomaat houdt bij de achterzak van een nietsvermoedend ‘slachtoffer’. Het apparaat  rond vervolgens automatisch een betaaltransactie af. Het filmpje is opgenomen in Nieuw Zeeland en is echt. Dat wil zeggen het is in scene gezet, het is geen echte diefstal.

Contactloos betalen gebeurt door een geschikte betaalkaart kort bij de mobiele betaalautomaat houden. Op deze manier kan zonder pincode in te toetsen een bedrag worden afgerekend. Er gelden dan wel een paar regels:

  • Het bedrag per transactie is kleiner dan €25,- (daarboven is een pincode noodzakelijk)
  • Het totale bedrag van kleine transacties is kleiner dan €50,- (daarboven is een pincode noodzakelijk)
  • Het totale bedrag van kleine transacties per dag is kleiner dan is €250,- (daarboven moet de kaart contact maken om te kunnen betalen – niet bij alle banken)

Technische beperkingen:

  • De afstand tussen de kaart en de betaalautomaat is maximaal ca. 5 cm.
  • Kaarten moeten afzonderlijk bij het apparaat gehouden worden (bij meerdere kaarten in broekzak of portemonnee werkt het niet).

Het is dus mogelijk op de manier zoals in de video ongemerkt een betaling te laten verrichten. In de praktijk komt  dit echter niet voor, zo geeft  Betaalvereniging Nederland aan. “Contactloos betalen met een betaalpas of een smartphone is zeer veilig. Het bestaat al een paar jaar en we doen in Nederland ongeveer 200 miljoen contactloze betalingen per maand. Toch is het nog nooit voorgekomen dat iemand ongemerkt geld van een contactloze betaalpas heeft gehaald.”

Als het zo makkelijk is als in het filmpje wordt beweerd, waarom gebruiken criminelen deze methode dan niet? Dat antwoord is simpel: het risico is te groot.

Ten eerste heeft de dief heeft een betaalautomaat nodig. Om aan zo’n apparaat te komen moet je in Nederland ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Bovendien is er een zakelijke bankrekening op naam gekoppeld aan het apparaat. Als iemand betaalt via zo’n apparaat is dus duidelijk wie de eigenaar is en waar het geld naartoe gaat.  Deze apparaten zijn vrij duur. Sommige verkopers bieden deze apparaten goedkoop aan maar ze willen wel aanzienlijke provisie per transactie.

Ten tweede is het omslachtig. Wil je als dief een beetje verdienen dan moet je dit best vaak doen. Als je niet weet waar mensen hun pas hebben moet je dus bij veel mensen ongemerkt met een betaalautomaat langs broekzakken, tassen en dergelijke. Dat valt snel op. Als iemand met een pas toevallig die dag al eerder contactloos heeft betaald is de kans ook nog aanwezig dat de transactie mislukt omdat de limiet is bereikt. De betaalautomaat in dat geval een duidelijk hoorbare piep.

Ten derde wordt het geld 24 lang vastgehouden voordat het wordt overgemaakt. Als iemand zich binnen die tijd meldt als slachtoffer van deze vorm van diefstal is er voor de dief geen tijd geweest het geld weg te sluizen.

Hoewel sommige consumentenorganisaties waarschuwen voor contactloos betalen is diefstal minder eenvoudig dan het lijkt. Contactloos zakkenrollen is daarom in Nederland nog nooit voorgekomen. Mocht het toch gebeuren dan vergoedt de bank alle schade, zegt Betaalvereniging Nederland. Bij verlies van de pas is de schade maximaal €50,-. De Consumentenbond meent dat de schade van fraude veel hoger kan zijn maar dat is alleen als de dief over de pincode beschikt. Dat is hier in het filmpje niet aan de orde en het behoeft geen uitleg dat je je pincode altijd goed moet afschermen. Helaas wordt door de consumentenorganisaties geen item gemaakt op basis van meldingen uit de praktijk maar vanuit de theoretische mogelijkheid. Kennelijk hebben zij die meldingen uit de praktijk ook niet.

Wereldwijd gebruiken miljoenen mensen deze manier van betalen en het aantal meldingen van misbruik is te verwaarlozen. Zeker in vergelijking met andere vormen van diefstal. Het afkijken van de pincode en het vervolgens stelen van de pinpas komt veel meer voor. Uiteraard is het bij je hebben van contant geld nauwelijks een betrouwbaar alternatief.

Wat betreft de complotdenkers: sommige mensen denken dat banken ons op deze manier op kosten willen jagen en met allerlei financiële risico’s willen opzadelen. Daar is geen enkel bewijs en geen logische verklaring voor. Banken hebben geen baat bij een systeem dat leidt tot meer gedoe. Voor de bank betekent snel en en veilig betalen: meer transacties dus meer omzet.

Conclusie: Theoretisch is het mogelijk ongemerkt geld van iemands rekening te halen via een contactloze transactie. In de praktijk komt het niet voor. Het filmpje is dus niet anders dan bangmakerij voor een verder veilige techniek. Andere betalingswijzen zijn niet veiliger en daarom geeft het uitzetten van contactloos betalen niet minder risico.

Wie toch twijfelt kan het contactloos betalen uitzetten. Ook is het mogelijk een beschermend hoesje te kopen waardoor het niet mogelijk is contactloos met de kaart te communiceren.

Advies

De manier van contactloze zakkenrollerij zoals in het filmpje gebeurt komt in de praktijk niet of nauwelijks voor. Waarschuwingen voor oplichterij of diefstal op deze manier zijn niets anders dan bangmakerij.

Meer lezen / bronnen

https://www.hoaxmelding.nl/hoax/contactloos-betalen-onveilig/
https://www.betaalvereniging.nl/actueel/nieuws/contactloos-betalen-veilig-2/
https://www.pin.nl/consument/contactloos-betalen-met-betaalpas-of-mobiele-telefoon/veiligheid-contactloos-betalen/
https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2016/contactloos-zakkenrollen
https://www.ing.nl/particulier/betalen/passen/betaalpas/contactloos-betalen-met-uw-betaalpas/index.html
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/digitaal-zakkenrollen-met-contactloos-betalen/
https://www.rabobank.nl/bedrijven/betalen/betalingen-doen/rabo-wereldpas/contactloos-betalen/
https://www.nottinghampost.com/news/uk-world-news/can-someone-really-steal-money-1843907
https://www.facebook.com/diederick.jansenvanrensburg.9/posts/1448498011962767
https://www.checkout.nl/systeem/yoximo-betaalautomaat-mobiel/
https://sumup.nl/mobiel-pinapparaat/
https://www.facebook.com/100005869691340/videos/871359946402987/

Klik hier om dit bericht lezen op Facebook

Laatste wijziging:

Reacties

Aantal keer bekeken

1771 views
Advertisement

Volg ons op Facebook

Archief

To Top